logo
22 MAYIS 2025

Boyun fıtığı en sık kimlerde görülür?

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi Şadiye Sarataş, boyun fıtığı altında yatan nedenleri ve tedavi yöntemlerini açıkladı

03.09.2021 02:36:00
Boyun fıtığı en sık kimlerde görülür?
Boyun fıtığı en sık kimlerde görülür?
Uzun süreli bilgisayar başında oturanlarda boyun fıtığı daha sık ortaya çıkar  
 
Dr. Öğr. Üyesi Şadiye Sarataş
 
"Duruş bozukluğuna yol açan uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturanlarda da boyun fıtığı daha sık ortaya çıkar. Uzun süreler öne veya yukarıya bakarak sabit çalışmak, kulakla omuz arasına telefon sıkıştırıp uzun süreler konuşmak, ağır kaldırmak, uzun süreler bilgisayar/tablet/telefon ile vakit geçirmek boyun fıtığını tetikliyor" dedi.   
 
Fındıkzade Medipol Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dr. Öğr. Üyesi Şadiye Sarataş, boyun fıtığı altında yatan nedenleri ve tedavi yöntemlerini açıkladı. 
 
Dr. Öğr. Üyesi Sarataş, boyun ağrılarının insanların bel ağrısından sonra en sık karşılaştığı kronik ağrı nedeni olduğunu belirterek
 
"İnsanların yaklaşık yüzde 70'i hayatlarında en az bir kez boyun ağrısı ile karşılaşır. Her boyun ağrısı boyun fıtığı değildir. Boyun ağrılarının oldukça önemli bir kısmı fıtıktan değil boyun etrafı kaslardaki ağrılardan kaynaklanır. Boynumuz 7 adet omurdan oluşur ve omurlarımız arasında hareket edebilmemizi sağlayan diskler yer alır. Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki disklerin, çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya yerinden kayması nedeniyle, omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır. Kötü pozisyonda uzun süre oturmak, uzun sürelerle araç kullanmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, artan yaş, ağır fiziksel işlerde çalışma, sık yapılan boyun öne eğik durmak, ani hareketler ve travma boyun fıtığına neden olabilir. Sigara kullanımı da boyun fıtığı için bir risk faktörüdür" diye konuştu. 
 
Elektrik çarpması gibi olan ağrıya dikkat
  
En sık görülen belirtinin boyun ağrısı olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Sarataş, sözlerine şöyle devam etti: 
 
"Hasta hem başını öne eğdiğinde hem de yukarıya baktığında ağrının arttığını fark eder. Boyun ağrısı sırta, omuzlara, kollara yayılabilir. Elektrik çarpması şeklinde hissedilebilir. Hastalarda gece ağrısı olabilir. Hasta başını uygun bir postüre getirerek uyuyabildiğini söyler. Öksürme ve ıkınma gibi basınç artışı yapan durumlarda boyun ve koldaki ağrı artar. Bazı hastalar ellerini başına koyarak rahat ettiğini söyler. Çünkü bu duruş şekli boyundan çıkan sinirin kökünün genişlemesini sağlayarak hastaya rahatlık verir. Etkilenen sinir köküne bağlı omuz, kol, ön kol ve parmaklarda uyuşukluk olabilir.Sinir kökünde hasar oluştuysa kol ve parmaklarda kuvvetsizlik olabileceği gibi kişi ağrı nedeniyle kolunu kullanamadığı için fonksiyonel bir kuvvetsizlik de olabilir. Kas spazmı, vertebral arter ve spinal sinir kökü basısına bağlı baş ağrısı görülebilir, buna boyun ve kol ağrısı eşlik eder." 
 
Boyun fıtığı ile kas ağrısı arasındaki farklar 
  
Boyun fıtığı ve kas ağrısı arasındaki farkları açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Sarataş
 
"Kas ağrısı, boyun fıtığı dışında başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Basit bir kas tutulması olabileceği gibi romatoidartrit (RA) ve ankilozanspondilit gibi romatolojik hastalıklara, eklem ve omurga kireçlenmelerine, yumuşak doku hastalıklarına, enfeksiyon hastalıklarına, kemik hastalıklarına ve kırıklarına, metabolik, hormonal hastalıklara ve çeşitli tümörlere bağlı olarak da kas ağrısı gelişebilir. Ağrının yeri, başlangıç şekli, zamanı, şiddeti, süresi, yayılımı, ağrıyı tetikleyen ya da artıran ve azaltan faktörler, ağrının iklim şartları ile ilgisi, ağrının istirahat ve hareket ile ilgisi, gece ağrısı gibi bulgular sorgulanır. Ayrıntılı sistemik ve nörolojik muayene ve görüntülemeler kas ağrısının nedenini ayırt etmekte önemlidir " şeklinde konuştu. 
 
Bu durumlardan kaçının
  
Günlük hayatta farkında olmadan yapılan alışkanlıkların boyun fıtığını tetiklediğine dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Sarataş
 
"Duruş bozukluğuna yol açan uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturanlarda da boyun fıtığı daha sık ortaya çıkar. Başın öne doğru 1 santim yer değiştirmesi ile başın ağırlığının yaklaşık 2/5'i kadar boyun bölgesine binen yük artar. Buna göre 5 santimlik yer değiştirme sonucu başın normal ağırlığının yaklaşık 2 katı kadar daha ağırlık boyun omurgası tarafından taşınmak durumundadır. Bu ağırlık artışı boyun eklemlerinde bağlarda ve kaslarda anormal streslere yol açar. Uzun süreler öne veya yukarıya bakarak sabit çalışmak, kulakla omuz arasına telefon sıkıştırıp uzun süreler konuşmak, ağır kaldırmak, uzun süreler bilgisayar/tablet/telefon ile vakit geçirmek boyun fıtığını tetikliyor" ifadelerini kullandı. 
 
                                         
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Bulduk dedikleri telefon..'
Özgür Özel Pendik'te konuştu
Yarın 3 bin 41 halk otobüsü kontak kapatacak
İstanbullular dikkat!
Başsavcılıktan Minguizzi davasına ilişkin açıklama
"Yargılama titizlikle sürüyor"
Fransa'nın 'siyasal İslam' raporuna tepki
'Ülkedeki Müslümanlar fişlenecek'
İsrail azdıkça azıyor!
İsrail askerleri diplomatlara ateş açtı
İsrail Gazze'de katliamı sürdürüyor
Ölenlerin sayısı 53 bin 655'e yükseldi
KKTC çağrısı
Erdoğan Budapeşte'de konuştu
Dervişoğlu Grup Toplantısı'nda konuştu
'Terörle mesafe sıfıra indi'
Adana karpuzunda hasat başladı
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: ‘Karpuzun kilosunun 7 lira olması imkansız’
Marmara Denizi için çok geç kalmış uyarı
Bursa'da 376 sanayi tesisi denetim altında
Siber suçlara yönelik operasyonlarda 170 kişi tutuklandı
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörist anmasına engel olmak istemişti
Tunceli Valisi Merkez'e çekildi
Eş Şara'yı politikaya ABD hazırlamış
Şam itirafı inkar edemedi
İsrail yeni bir saldırı planlıyor
Bu kez hedef İran!
Ev kadınlarına emeklilik hakkı geliyor
'Haziran-temmuz ayında tamam'
'Bulduk dedikleri telefon..'
Özgür Özel Pendik'te konuştu
Yarın 3 bin 41 halk otobüsü kontak kapatacak
İstanbullular dikkat!
Başsavcılıktan Minguizzi davasına ilişkin açıklama
"Yargılama titizlikle sürüyor"
Fransa'nın 'siyasal İslam' raporuna tepki
'Ülkedeki Müslümanlar fişlenecek'
İsrail azdıkça azıyor!
İsrail askerleri diplomatlara ateş açtı
İsrail Gazze'de katliamı sürdürüyor
Ölenlerin sayısı 53 bin 655'e yükseldi
KKTC çağrısı
Erdoğan Budapeşte'de konuştu
Dervişoğlu Grup Toplantısı'nda konuştu
'Terörle mesafe sıfıra indi'
Adana karpuzunda hasat başladı
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: ‘Karpuzun kilosunun 7 lira olması imkansız’
Marmara Denizi için çok geç kalmış uyarı
Bursa'da 376 sanayi tesisi denetim altında
Siber suçlara yönelik operasyonlarda 170 kişi tutuklandı
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörist anmasına engel olmak istemişti
Tunceli Valisi Merkez'e çekildi
Eş Şara'yı politikaya ABD hazırlamış
Şam itirafı inkar edemedi
İsrail yeni bir saldırı planlıyor
Bu kez hedef İran!
Ev kadınlarına emeklilik hakkı geliyor
'Haziran-temmuz ayında tamam'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.