logo
09 MAYIS 2025

Bu helva 3 günde yapılıyor

Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olan cevizli helva, kış aylarında sıcak vücudu sıcak tutma özelliği sayesinde ilgi görüyor. Yapımı 3 gün süren helva, turistlerin de ilgisini çekiyor

10.01.2023 09:12:00
Bu helva 3 günde yapılıyor
Bu helva 3 günde yapılıyor
Ordu'nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tuttuğu için tercih ediliyor. İçerisinde, çöven kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da Ordulu vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. Bölgede, 'Perşembe cevizli helvası' olarak bilinen ve odun ateşinde kaynatılarak yapım aşaması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiliyor.

'Yapımı 3 gün sürüyor'

Ordu'da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, dede mesleği olan helva üretimini ailesinin yaklaşık 50 yıldır devam ettirdiğini söyledi. Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu söyleyen Kuvan, 'İçerisinde meyan kökü, şeker ve ceviz vardır. Meyan kökünü kaynatıyoruz, sonrasında beyaz bir köpük ortaya çıkıyor ve ağda ile helva haline getiriyoruz. Helvanın bu hale gelmesi 3 gün sürüyor. Vücudu sıcak tuttuğu için kış aylarında özellikle çok fazla tercih ediliyor. Perşembe ilçemizin coğrafi işaretli ve tescilli bir ürünüdür. Ordu'da çok bilinen bir lezzet ve yıllardır devam ediyor' dedi.

'Odun ateşinde pişmesi lezzetini arttırıyor'

Ordu halkının yanı sıra kente turistik geziler için gelenlerin de helvaya talep gösterdiğini kaydeden Kuvan, 'Odun ateşinde pişme sebebi, közlerin ayrı bir lezzet vermesi. Bir gün boyunca kaynatıp çöven kökünü 3 gün boyunca işliyoruz ve sonrasında birleştirip, satışa sunabiliyoruz. Cevizli ve fındıklı yapıyoruz, bir de pekmezden yapılan ayrı bir ürün var. Şuan en çok fındık ve cevizli talep görüyor' diye konuştu.

"Ceviz ve şeker uyumu çok güzel"

İlk kez helvanın tadına bakan Berna Karaduman, ilk defa deneyimlediği helvanın farklı bir tadı olduğunu belirtti. Helvada şeker ve ceviz oranının güzel uyum sağladığını kaydeden Karaduman, insanların tatması gerektiğini aktardı.

Emre Akçay isimli müşteri de helvayı belirli aralıklarla tükettiğini, kış aylarında sıcak tuttuğunu ve içerisinde çöven olduğu için sindirim sistemine de etkili olduğunu söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
ABD büyükelçisinden 'Husilerle anlaşma' açıklaması
"İsrail'den izin almak zorunda değiliz"
Hindistan-Pakistan gerilimi, ABD'yi ilgilendirmiyormuş!
ABD Başkan Yardımcısı Vance açıkladı
ABD, Yemen'e 15 Mart'tan bu yana 1712 saldırı düzenledi
Bunlara 131 saldırıyla cevap verildi
Özel'den Özdil'e tepki
Armut gibi yürüyor demişti
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
Sudani ve Erdoğan ortak basın toplantısı yaptı
'Tansiyonu düşürmek için çalışıyoruz'
Süper Kupa formatı açıklandı
4 takımlı mücadele olacak
İşte yeni papa
Vatikan'a Amerikalı papa
Bahar Aksu'nun katili ve suç ortakları tutuklandı
Silahla defalarca ateş ederek öldürmüştü
Gerekçe polise mukavemet
CHP İstanbul İl Başkanı'na hapis talebi
En çok çocuklara zarar veriyor
Gürer: O madde mutlaka yasaklanmalı!
Sosyal medya kullanıcı sayısı artıyor
60 milyona yaklaştı
Duruşma ileri tarihe ertelendi
Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi
Pakistan'dan kritik açıklama
'Hint uçaklarını J-10C ile düşürdük'
İmamoğlu’nun X hesabı engellendi
X’in avukatı karara itiraz etti
ABD büyükelçisinden 'Husilerle anlaşma' açıklaması
"İsrail'den izin almak zorunda değiliz"
Hindistan-Pakistan gerilimi, ABD'yi ilgilendirmiyormuş!
ABD Başkan Yardımcısı Vance açıkladı
ABD, Yemen'e 15 Mart'tan bu yana 1712 saldırı düzenledi
Bunlara 131 saldırıyla cevap verildi
Özel'den Özdil'e tepki
Armut gibi yürüyor demişti
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
Sudani ve Erdoğan ortak basın toplantısı yaptı
'Tansiyonu düşürmek için çalışıyoruz'
Süper Kupa formatı açıklandı
4 takımlı mücadele olacak
İşte yeni papa
Vatikan'a Amerikalı papa
Bahar Aksu'nun katili ve suç ortakları tutuklandı
Silahla defalarca ateş ederek öldürmüştü
Gerekçe polise mukavemet
CHP İstanbul İl Başkanı'na hapis talebi
En çok çocuklara zarar veriyor
Gürer: O madde mutlaka yasaklanmalı!
Sosyal medya kullanıcı sayısı artıyor
60 milyona yaklaştı
Duruşma ileri tarihe ertelendi
Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi
Pakistan'dan kritik açıklama
'Hint uçaklarını J-10C ile düşürdük'
İmamoğlu’nun X hesabı engellendi
X’in avukatı karara itiraz etti
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.