logo
14 MAYIS 2025

Bugün Ata’nın doğum günü

19.05.2024 00:00:00 / Güncelleme: 19.05.2024 06:55:17

10 Kasım 1936'da Cumhurbaşkanlığı'na, Dışişleri'nden resmi bir evrak gelir. Bu evrakta, Atatürk'ün doğum tarihi sorulmaktadır. 

Bunun nedeni ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapan ve Atatürk ile görüşen İngiltere Kralı VIII. Edward'ın, doğum gününde O'na "özel ve samimî bir tebrik telgrafı" göndermek istemesidir. 

Bu nedenle İngiltere Maslahatgüzarı, Dışişleri'ne resmi bir yazı ile başvurarak Ata'nın doğum tarihini sorar. 

Dilekçeye iki gün sonra Umumi Kâtip Hasan Rıza Soyak'ın verdiği yanıt ise şöyledir: Reisicumhur Atatürk'ün 19 Mayıs 1881 tarihinde doğmuş olduklarını arz ederim."

Neden 19 Mayıs?

Çünkü bugün, esaret ve zillet altında yaşamaktansa onurluca ölmenin esas alındığı gündür.

Çünkü bugün, Türk milletinin aydınlık geleceğine ilk kapının açıldığı gündür.

Çünkü bugün, Şark Meselesi adı altında yok edilmek istenen Türk milletinin adeta yeniden var oluş destanının yazılmaya başlandığı gündür.

Çünkü bugün Millî Mücadeleyi, millî bağımsızlığa dönüştüren, geri kalmışlığı, sömürüyü, bağımlılığı kıran, Türk milletini tam anlamıyla bağımsızlaştırma, geliştirme, çağdaşlaştırma ve demokratikleştirmeye sevk edecek olan sürecin bir başlangıç günüdür.

Türk milleti daha nice aydınlık sabahların başlangıcı olan bu günü Atatürk, kendisinin doğum günü olarak ilan etmiştir. Çünkü O, bu millet için doğdu ve bu millet için yaşadı.

Nutuk'ta bugün

Atatürk o günleri Nutuk'ta şu sözlerle anlatır: "1919 senesi Mayıs'ının 19. günü Samsun'a çıktım. 

Vaziyet ve manzara-ı umumiye: Osmanlı Devleti'nin dahil bulunduğu grup, Harbi Umumi'de mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şeraiti ağır bir mütakerenâme imzalanmış. 

Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir hâlde. Millet ve memleketi Harbi Umumiye sevk edenler, kendi hayatları endişesine düşerek, memleketten firar etmişler. 

Saltanat ve hilafet mevkiini işgal eden Vahdettin, soysuzlaşmış, şahsını ve yalnız tahtını temin edebileceğini tahayyül ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. 

Damat Ferit Paşa'nın riyasetindeki kabine; ikiz, haysiyetsiz, korkak, yalnız Padişah'ın iradesine tabi ve onunla beraber şahıslarını koruyabilecek herhangi bir vaziyete razı. 

Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta… İtilaf devletleri, mütareke hükümlerine riayete lüzum görmüyorlar. Birer vesile ile İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. 

Adana vilayeti, Fransızlar; Urfa, Maraş, Ayıntab'ı İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya'da İtalyan askeri kıtaları; Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. 

Her tarafta yabancı subay ve memurları ve özel adamları faaliyette. Nihayet, söze başlangıç kabul ettiğimiz tarihten dört gün evvel, 15 Mayıs 1919'da İtilaf devletlerinin rızasıyla Yunan ordusu İzmir'e çıkarılıyor.

Bundan başka, memleketin her tarafında, Hıristiyan unsurlar gizli, açık, özel emel ve maksatlarının elde edilmesinin teminine, devletin bir an evvel çökmesine mesai sarf ediyorlar. 

Daha sonra elde edilen sağlam malumat ve vesikalar ile teyit olundu ki, İstanbul Rum Patrikhanesi'nde teşekkül eden Mavri Mira heyeti,  vilayetler dahilinde çeteler teşki ve idare etmek, mitingler ve propagandalar yaptırmakla meşgul.

Yunan Salibi Ahmeri, resmi Muhacirin Komisyonu; Mavri Mira heyetinin mesaisinin kolaylaştırılmasına hizmet etmekte. 

Mavri Mira heyeti tarafından idare olunan Rum mekteplerinin izci teşkilatları, yirmi yaşını aşmış gençler de dahil olmak üzere her yerde ikmal olunuyor.

Enneni Patriği Zaven Efendi de, Mavri Mira heyetiyle hemfikir olarak çalışıyor. Ermeni hazırlığı da tamamen Rum hazırlığı gibi ilerliyor. 

Trabzon, Samsun ve bütün Karadeniz sahillerinde teşekkül etmiş ve İstanbul'daki merkeze bağlı Pontus Cemiyeti kolaylıkla ve muvaffakiyetle çalışıyor."

Bugün

Geldiğimiz noktada isimler, araçlar, şartlar değişse de gidişat maalesef aynıdır.

Devlet kurumları zan altında kalmıştır. Devletin değişik kademelerinde kritik görevlerde bulunanlar zan altındadır.

Ekonomi aynen Osmanlı dönemindeki hale gelmiş, iş başında olanlar Osmanlının ekonomiyi kurtarma çabalarını (!) bugün bir daha gerçekleştirmektedir. Sonuç haliyle aynıdır.

Diğer taraftan halkın az bir kesimi devlet ve milletin gerçeklerinden uzak lüks ve şatafat içinde yaşarken büyük bölümü ise yaşam kaygısı çekmekle birlikte bazı odaklar tarafından da hizipleştirilmektedir.

Merhum Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın yıllar önce uyardığı ve Türkiye zifiri karanlığa gidiyor' dediği günleri yaşamaktayız. 

Bu gidişatı durdurmakta sadece Atatürk'ü anlamak ile O'nun mirasına sahip çıkmak ile mümkündür.

Genel başkan seçildiği ilk gün bu gerçeğe dikkat çeken BTP Lideri Hüseyin Baş şöyle diyordu; "Ne yazık ki Atatürk'ten sonra yönetime gelenler, bu mirasa gerektiği gibi sahip çıkamadı. 

Türkiye'nin gerçek anlamda bağımsız olmasının ilk şartı güçlü bir ekonomidir. Bu da kapitalist uygulamalardan değil, Atatürk'ün dediği ve uyguladığı gibi milli ekonomiden geçmektedir. 

Merhum genel başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modeli ile bu tarihi görevini layıkıyla yerine getirmiştir. 

Bugün Bağımsız Türkiye Partisi de, Milli Ekonomi Modeli'ni parti programı haline getirerek Mustafa Kemal Atatürk'ün 102 yıl önce Samsun'dan başlattığı tam bağımsızlık yürüyüşünü devam ettirmektedir… 

Kaybedecek bir günümüz bile yok. Türkiye içine girdiği zifiri karanlıktan ancak ve ancak bu anlayış ile çıkar."

Bayramımız kutlu olsun.

 

 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
‘Milletimizin adalet duygusuna güveniyoruz’
BTP’den iddianame açıklaması
Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız gerilimi
13 polis yaralandı, 97 kişi gözaltına alındı
Eurovision'un ilk yarı finalinde İsrail protestosu
Salondakiler Filistin bayrakları açtı
İsrail 9 füzeyle Avrupa Hastanesi'ni vurdu
Saldırıda 16 Müslüman öldü 70 Müslüman yaralandı
Tarihteki en büyük savunma anlaşması
ABD'nin kasası Suud'un parasıyla dolacak
ABD seviyeyi yükseltti
ABD Dışişleri Bakanı Rubio İstanbul'a geliyor
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
‘Milletimizin adalet duygusuna güveniyoruz’
BTP’den iddianame açıklaması
Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız gerilimi
13 polis yaralandı, 97 kişi gözaltına alındı
Eurovision'un ilk yarı finalinde İsrail protestosu
Salondakiler Filistin bayrakları açtı
İsrail 9 füzeyle Avrupa Hastanesi'ni vurdu
Saldırıda 16 Müslüman öldü 70 Müslüman yaralandı
Tarihteki en büyük savunma anlaşması
ABD'nin kasası Suud'un parasıyla dolacak
ABD seviyeyi yükseltti
ABD Dışişleri Bakanı Rubio İstanbul'a geliyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.