Çay, İçme Suyunu Ağır Metallerden Arındırıyor!
Çayın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor! Şimdi de bilim insanları, çay demlemenin içme suyundaki zararlı ağır metalleri filtreleyebileceğini keşfetti
14.03.2025 13:08:00
Orhan Dede
Orhan Dede





Çayın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor! Şimdi de bilim insanları, çay demlemenin içme suyundaki zararlı ağır metalleri filtreleyebileceğini keşfetti.
Yeni bir araştırmaya göre, çay yaprakları kurşun gibi ağır metalleri içme suyundan filtreliyor. Bu keşif, çayın sağlık faydalarına bir yenisini ekliyor.
Araştırmacılar, farklı çay çeşitlerini (yeşil, siyah, beyaz, papatya, rooibos, oolong), bilinen miktarda kurşun ve diğer metaller (krom, bakır, çinko ve kadmiyum) içeren içme suyu ile demledi.
Kurşuna maruz kalmak, kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek dozda kurşun tüketimi beyin ve böbreklere hasar verebilir.
85 santigrat derecede yapılan demleme işlemi sonrası, farklı zaman aralıklarında sudaki ağır metallerin ne kadarının emildiği ölçüldü.
Sonuçlar şaşırtıcı! Çay, içme suyundaki kurşunun %15 oranında azalmasını sağladı. Demleme süresi uzadıkça, kurşun gibi ağır metallerin daha da azaldığı gözlendi.
Araştırmacılar ayrıca, çay poşetlerinin ağır metalleri filtrelemede neredeyse hiç işe yaramadığını belirtti. Bu nedenle, gevşek çay kullanmanın daha etkili olduğu sonucuna vardılar.
Bu keşif, çayın hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Aynı zamanda, içme suyumuzu ağır metallerden arındırmak için doğal bir yöntem sunuyor.
Yeni bir araştırmaya göre, çay yaprakları kurşun gibi ağır metalleri içme suyundan filtreliyor. Bu keşif, çayın sağlık faydalarına bir yenisini ekliyor.
Araştırmacılar, farklı çay çeşitlerini (yeşil, siyah, beyaz, papatya, rooibos, oolong), bilinen miktarda kurşun ve diğer metaller (krom, bakır, çinko ve kadmiyum) içeren içme suyu ile demledi.
Kurşuna maruz kalmak, kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek dozda kurşun tüketimi beyin ve böbreklere hasar verebilir.
85 santigrat derecede yapılan demleme işlemi sonrası, farklı zaman aralıklarında sudaki ağır metallerin ne kadarının emildiği ölçüldü.
Sonuçlar şaşırtıcı! Çay, içme suyundaki kurşunun %15 oranında azalmasını sağladı. Demleme süresi uzadıkça, kurşun gibi ağır metallerin daha da azaldığı gözlendi.
Araştırmacılar ayrıca, çay poşetlerinin ağır metalleri filtrelemede neredeyse hiç işe yaramadığını belirtti. Bu nedenle, gevşek çay kullanmanın daha etkili olduğu sonucuna vardılar.
Bu keşif, çayın hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Aynı zamanda, içme suyumuzu ağır metallerden arındırmak için doğal bir yöntem sunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.