Çin aşısının riski düşük
Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, Türkiye'de uygulaması devam eden CoronaVac aşısının BioNTech firmasının aşısında bulunan polietilen glikol maddesi içermediğine işaret ederek, "Bu nedenle Çin aşısında alerji gelişme riski daha azdır, denilebilir. CoronaVac için şimdiye kadar ölümcül bir reaksiyon bildirilmedi" dedi.
21.01.2021 17:43:00





EYÜP KABİL / DETAY HABER
Çin'den ithal edilen Sinovac firmasının CoronaVac aşısı Türkiye'de uygulanmaya devam ediyor. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, CoronaVac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi. Söz konusu aşının etkinliğinin Brezilya'da yapılan çalışmanın verilerine göre yüzde 50.38, Türkiye'deki çalışmalara göre yüzde 91.25 ve Endonezya verilerine göre ise yüzde 65.3 olduğunu hatırlatan Akçay, "Aşının ciddi ve orta şiddetteki enfeksiyonlara karşı korumada yüzde 100 etkili olduğu bildirilmiştir. Farklı sonuçlar bildirilmekle birlikte en az etkinlik oranı yüzde 50 olarak bildirilen bu aşının ciddi ve ölümcül reaksiyonlarda tam etkinlik sağlayacağı düşünülmektedir. Bu verilerle birlikte yapılan aşı sayısının artmasıyla çok daha net bilgilerin elde edileceği beklenmektedir. Aşının etkinliğinin ne kadar süre devam edeceği yapılan aşı sonuçlarının verilerine göre ortaya çıkacaktır" dedi.
Yan etkileri az
CoronaVac'ın yan etkilerinin az olduğuna işaret eden Akçay, şunları kaydetti: "Faz 1 ve 2 çalışmaları sonucuna göre, en sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrıdır ve yüzde 17 oranında görülmüştür. Bu ağrının genelde hafif derecede olup 48 saat içinde düzeldiği görülmüştür. Bunun dışında görülen yan etkiler; aşı uygulanan bölgede şişlik, kızarıklık; bedende yorgunluk, hafif ateş, titreme, baş ağrısı, kas, eklem ağrısı, kusma ve ishaldir. Bu belirtiler aşı yapıldıktan sonra bir hafta içinde ortaya çıkabilmektedir. Şimdiye kadar ölümcül bir reaksiyon bildirilmemiştir. Genelde önemli bir alerjik reaksiyon bildirilmemiştir. Sadece bir vakada aşıdan 48 saat sonra vücutta kaşıntılı, kızarık plaklar şeklinde kendini gösteren ürtiker (kurdeşen) tespit edilmiştir. Ayrıca alerjik döküntü ve alerjik şok riski de her aşıda olduğu gibi nadir de olsa vardır. Pfizer/BioNTech'n aşısı gibi ilaç alerjilerinde riskli bir aşı olmamakla birlikte yine de alerji riski yok denilemez. Aşı yapılan sağlık kuruluşlarında alerji riskine karşı adrenalin ilacı hazır bulundurulmaktadır. Neticede elde edilen veriler az sayıda aşı uygulamalarının raporudur. BioNTech firmasının aşısında bulunan polietilen glikol maddesi bu aşıda olmadığı için alerji gelişme riski daha azdır denilebilir. Çin aşısının içeriğinde koruyucu madde de bulunmamaktadır. Aşı içeriğinde disodyum hidrojen fosfat, alüminyum hidroksit, sodyum dihidrojen fosfat, sodyum klorür yardımcı madde olarak bulunmaktadır. Bu maddelere karşı alerji öyküsü olanlara aşı yapılmaması gerekir."
Astım hastaları bile aşı olabilir
Astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalığı olanların aşı olmasında herhangi bir sakınca olmadığının altını çizen Çin aşısının Akçay, "Sadece aşı yapıldıktan sonra, her aşıda olduğu gibi 30 dakika sağlık kurumunda gözlem altında beklemelerinde fayda vardır. Alerjik hastalığı olanların oluşabilecek risklere karşı acil müdahale edilebilmesi için hastane şartlarında aşı olması, alerji riskine karşı faydalı olacaktır. Sağlık çalışanlarına yapılan aşı uygulamalarının yan etkilerinin sonuçları ortaya çıktıkça daha net öneriler yapılacaktır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.