Uzmanlar, 12 yaşındaki çocukların dahi diyetisyene gittiklerinin belirlendiğini söylüyor. 2005 rakamlarına göre, Türkiye'de 6-16 yaş arası okul çocuklarında ve ergenlerde obezite sıklığı % 7.5 Araştırmalar çocuk şişmanlığının giderek arttığını gösteriyor. Artık çocuklar da yetişkinler kadar diyetisyen denetiminde beslenmeye başladı. Bunun en önemli nedeni 'abur cubur'ların aşırı tüketilmesi. Küçüklerin nasıl beslenmesi gerekiyorDiyetisyenler, küçüklerin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda şunları söyledi: "Obezite çok ciddi anlamda artış gösteriyor, Türkiye'de obezitenin artma oranı yüzde 27, bu oranın içinde çocuklar da önemli bir dilim oluşturuyor. Genetik faktörler, annenin hamilelik dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları, çocuğun televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği zamanın fazla olması, aşırı yağlı ve kalorili fast food tarzı besinlerin ilgi görmesi, dışarıda yeme alışkanlıklarının giderek artması çocuklardaki şişmanlığın en önemli nedenleri sayılıyor. Diyetisyene gelme yaşı 12, hatta 9'a kadar düşmüş durumda. Diyetisyene giden her 100 hastanın 20'si çocuk. Yakın zamanda çocuk ve adolesan obezite merkezi açılması planlanıyor."Çocuğu fast food'dan uzak tutmalıÇocukları kilolu anne babaların sorunu zayıflama olarak değil, sağlıklı beslenme süreci olarak görmeleri gerek. Aileler çocuklarının kilolarıyla yakından ilgilenmeli, kiloda anormal bir değişiklik olursa mutlaka diyetisyene danışmalılar. Ailelerin "büyüme döneminde çocuğun kilolu olmasında sakınca yok" diye düşünmeleri yanlış. Aileler önce kendi beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeli. Evlerinde abur cubur bulundurmamalı, yeme kültürü açısından çocuklarına örnek olmalı.Anne baba olarak sofra adabına uymalı. Olaya çocuğun dış görünüşünüden çok sağlıklı yaşam, zihin ve beden gelişimi açısından bakmalılar. Çocuğu fast food'dan uzak tutmalı, evde yemek yeme alışkanlığını kazandırmalı ve hepsinden önemlisi masaya gelen yemeklere dikkat etmeliler.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.