logo
29 TEMMUZ 2025

Damaklardan eksilmeyen lezzet: Akçabat köftesi

21.07.2002 00:00:00
Belirli ölçüde ekmek ve az miktarda sarımsak karışımı kullanarak yapılan köftenin lezzeti damaklardan eksilmiyor.

Kaynaklarda, köftenin tadını yörede yetişen dana ve öküzlerden (1 veya 2 yaş grubunda olmak kaydıyla) aldığı vurgulanırken, "Dana ve öküzlerin sabahları yemleri verilirken yemlerine katılan tuz ve yörenin otlarının bu hayvanların üzerindeki etlerine vermiş olduğu tad ile köfteye ayrı bir damak lezzeti vermektedir. Akçaabat Bölgesi'nin dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzeti yakalamak mümkün değildir" bilgisi veriliyor. Köftenin hazırlanması ile ilgili olarak ise şunlar kaydediliyor:

Nasıl yapılır?

Bir dana veya öküzün ön kol etleri, bir miktar kaburga eti (döş), işkembe yağı ve böbrek yağı gerekli temizlik ve ayrışımlar yapıldıktan sonra karışım harmanlanarak kıyma makinasının normal kafesli olmak kaydıyla makine başında kıyıma geçilir. Yapılacak kıyımın miktarına göre belirli miktarda sarmısakla çekime başlanır. Sarmısakla çekime başlarken belirli gramajda ekmek katılır. Bu katılan ekmek etin zerreciklerinin birbirine yapışmasını ve kaynaşmasını sağlar. Fazla veya az katılan ekmek köftenin damak tadını bozar. Belirli gramajda katılması uygun görülür. Çekim olayı bittikten sonra çekilen kıyma makine önünde harmanlanarak ve tuzu atılarak yoğrulmaya başlanır. Normal kıvamı verildikten sonra rulolar haline getirilir ve normal gramajlarda kesime başlanır. Kesilen köfteler avuç içerisinde yuvarlanarak bastırılmış olarak düzgün bir şekilde tepsilere dizilir. İki veya üç sıra olan tepsiler dinlendirilmek üzere soğuk hava depolarına yerleştirilir. Dinlendirildikten sonra pişirmeye hazır bir konuma gelmiştir.

Yeme uslübu da farklı

Akçaabat Köftesi'nin bir özelliğinin de pişirilme yerinin standartlara uygun olması gerektiği belirtilerek, "Bu standartlar belirli ölçülerde ocaklar olup bu ocakların yanabilmesi için odun kömürü kullanılmaktadır. Ocak yanmaya başladıktan sonra hazır olan köftelerin ızgaraya sıralanabilmesi için önce ızgara tel fırçası ve bir miktar böbrek yağı ile silinir, belirli sıralarda köfte ızgaraya serilmeye başlanır. Serilen köftelerin takip edilmesi kaydıyla çevrilerek pişirilme olayı gerçekleştirilir ve servise hazır vaziyete getirilir" deniliyor.

Köftenin ise pişirildikten sonra piyaz, ayran, kızarmış domates ve biberin yanısıra yöreye has ekmeklerle servis yapılması tavsiye ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Sadece Bursa'daki yangın devam ediyor
Bakan son durumu açıkladı
Darısı Türkiye'nin başına
Çin'de ailelere 3 yaş altındaki her çocuk için 500 dolar ödenecek
Giresun'da dehşet!
Kümbet Yaylası'nda mera kavgasında 3 kişi öldü 1 kişi yaralandı
Gazze'ye 'acil müdahale' gerekiyor
'Kıtlığın en kötü senaryosu' yaşanıyor
İETT Genel Müdürü de gözaltında
İBB'ye yeni operasyon
Yunan halkı, İsraillileri karaya çıkarmıyor
İsrailli turistleri taşıyan gemiye Rodos Adası’nda protesto
4,6 milyar liralık vurgun
33 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'nin bazı bölgelerini ilhak edecek
Netanyahu, planı kabineye sundu
Beykoz'da ormanlık alandaki yangınla ilgili gelişme
1 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'ye az sayıda tırın girişine izin veriyor
Onları da yağmalatıyor!
Gazze'de yüksek seviyede akut gıda güvensizliği yaşanıyor
BM'den çarpıcı rapor
Türkiye’nin kripto para tutkusu
Kripto para piyasalarında Türkiye etkisi büyüyor
Pezeşkiyan'dan Zengezur Koridoru açıklaması
'Endişelenmemize gerek yok'
Bu yazda yandık
Ülkemizde çıkan orman yangınları ve son durum
Bursa'da alevler yeniden yükseldi
Havadan ve karadan müdahale var
Sadece Bursa'daki yangın devam ediyor
Bakan son durumu açıkladı
Darısı Türkiye'nin başına
Çin'de ailelere 3 yaş altındaki her çocuk için 500 dolar ödenecek
Giresun'da dehşet!
Kümbet Yaylası'nda mera kavgasında 3 kişi öldü 1 kişi yaralandı
Gazze'ye 'acil müdahale' gerekiyor
'Kıtlığın en kötü senaryosu' yaşanıyor
İETT Genel Müdürü de gözaltında
İBB'ye yeni operasyon
Yunan halkı, İsraillileri karaya çıkarmıyor
İsrailli turistleri taşıyan gemiye Rodos Adası’nda protesto
4,6 milyar liralık vurgun
33 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'nin bazı bölgelerini ilhak edecek
Netanyahu, planı kabineye sundu
Beykoz'da ormanlık alandaki yangınla ilgili gelişme
1 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'ye az sayıda tırın girişine izin veriyor
Onları da yağmalatıyor!
Gazze'de yüksek seviyede akut gıda güvensizliği yaşanıyor
BM'den çarpıcı rapor
Türkiye’nin kripto para tutkusu
Kripto para piyasalarında Türkiye etkisi büyüyor
Pezeşkiyan'dan Zengezur Koridoru açıklaması
'Endişelenmemize gerek yok'
Bu yazda yandık
Ülkemizde çıkan orman yangınları ve son durum
Bursa'da alevler yeniden yükseldi
Havadan ve karadan müdahale var
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.