logo
09 EKİM 2025


Demir eksikliği olanlara bayram öncesi önemli tavsiye

Kurban Bayramına günler kala Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak'tan et tüketimine ilişkin altın değerinde tavsiyeler geldi

12.06.2024 12:10:00
İhlas Haber Ajansı
Demir eksikliği olanlara bayram öncesi önemli tavsiye
Demir eksikliği olanlara bayram öncesi önemli tavsiye
Kurban Bayramına günler kala Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak'tan et tüketimine ilişkin altın değerinde tavsiyeler geldi. Bayram sofralarının vazgeçilmezi kavurmayla ilgili doğru bilinen yanlışları aktaran Demirkesen Bıçak, demir eksikliği sorunu yaşayanların eti nasıl tüketmesi gerektiğini anlattı.

Kurban Bayramında sofraların başkahramanı şüphesiz et. İnsan vücudu için en önemli protein kaynağı olan et, özellikle Kurban Bayramında bilinçsizce tüketilince bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebiliyor. Kurban eti tüketirken, sağlık için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinden Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, kurban eti nasıl tüketilmeli, yanında neler tüketilmeli, et nasıl muhafaza edilmeli gibi önemli soruları yanıtladı.

Kurbanlığın kesilmesinden sonra etinin tüketim aşamalarını anlatan Demirkesen Bıçak, 'Kurban etinin kesildikten sonra belli bir süre dinlenmesi gerekmektedir. Kurbanlık kesildikten sonra rigor mortis diye ifade edilen bir kıtlık safhası başlamaktadır. Bu süreç yaklaşık 12-24 saat devam eder. Bu safha atlatılmadan etler tüketilirse sindirim açısından güçlük oluşmakta ve et lezzet özelliği olarak da istenmeyen yapıda olmaktadır' dedi.

Kurban Bayramında küçükbaş tüketirken dikkat!

Bayramda porsiyonlarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini hatırlatan Hilal Demirkesen Bıçak, 'Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları karşılaştırdığımızda besin değeri olarak yakındır. Temel fark yağ oranıdır. Küçükbaşlar, genel olarak büyükbaşlara kıyasla daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Doymuş yağ içeriği daha yüksektir. Kolesterol düzeyi küçükbaş hayvanlarda daha fazladır. Kalp damar rahatsızlığı olan bireylerin doğru pişirme yöntemi kullanarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir' ifade etti.

Kurban etini en doğru pişirme yöntemi

Eti en sağlıklı şekilde pişirme yönteminin haşlama olduğunu söyleyen Demirkesen Bıçak, 'Etin kendi suyunda pişerek besin değerlerini koruduğunu ve fazla yağın bir miktarının da suda çözülüp uzaklaşabileceğini söylemek gerek. Bir diğer yöntem olarak ızgara tercih edilebilir ancak etin yanmaması gerekir. Yüzeyde bir yanma meydana geldiğinde kanserojen bileşikler meydana gelmektedir. Yaz aylarındayız mangal yapılacaksa, toksik bileşenlerin oluşumunu engellemek için eti dumandan uzak tutmak gerekir' diye konuştu.

Kavurma yaparken bunlara dikkat

Kurban Bayramında sofraların vazgeçilmezlerinden biri de kavurma. Demirkesen Bıçak, kavurmanın en sağlıklı şekilde nasıl yapılacağını şöyle anlattı:
'Kavurma yapılacaksa fazla yağlardan uzaklaştırılması gerekir. Kendi suyuyla pişmesi sağlanıp hayvansal yağ ilavesinden kaçınılmalı. İç yağ ya da kuyruk yağı ilave edilmeden yapılmalı. İlla yağ eklenecekse bitkisel yağ tercih edilebilir. Ayrıca kavurma ve diğer etler kahvaltıda değil öğle ya da akşam yemeğinde tüketilmeli. Böylece sindirimin daha kolay olmasını sağlar.'

Etin yanında C vitamini içeren besinler yenmeli

Kurban Bayramında etin yanında mutlaka sebze de yenmesi gerektiğini vurgulayan Hilal Demirkesen Bıçak, 'Lif içeriği yüksek olan kabak, patlıcan, ıspanak, bamya gibi lifli sebzeler hem sindirimi kolaylaştırır hem mideyi rahatlatır hem de bağırsak sağlığını destekler. Bununla birlikte yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanan salata, C vitaminince yüksek özellik gösterir. Bu da ette bulunan demirin emilimini destekler. Kansızlığı olan bireyler etin yanında ayran, yoğurt gibi süt ürünlerinden ziyade c vitamini yüksek olan yeşillik salatalar, portakal suyu veya farklı c vitamini içeriği olan meyveler tüketmelidir' diyerek demir eksikliği çekenlere önemli tavsiyeler verdi.

Kurban eti nasıl muhafaza edilir'

Kurban etlerinin buzdolabında 3-4 gün kadar bekletilebileceğini ifade eden Hilal Demirkesen Bıçak, bu süreden sonra eksi 18 santigrat derecede, küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini söyledi. Demirkesen Bıçak, etlerin derin dondurucuda 6 ay ila 12 ay kalabileceğini söyleyerek etlerin mutlaka hızlı şekilde dondurulup yavaş şekilde çözdürülmesi gerektiğini belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Kütahya Simav yine depremle sarsıldı
Büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü
Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı
"Türkiye, Katar, Mısır ve Trump'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz"
Katar: İlk aşama konusunda anlaşmaya varıldı
Netanyahu: Tüm esirleri geri getireceğiz
Trımp: İsrail ile Hamas ateşkes planını onayladı
"Büyük gurur duyuyorum"
Öldürülen Serdar Öktem son yolculuğuna uğurlandı
MHP'den katılım olmaması dikkat çekti
'Çökertilen suç çetesi sayısı yüzde 27 arttı'
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı
Erdoğan, Azerbaycan dönüşü soruları yanıtladı
'Trump'ın isteğiyle Hamas'ı biz ikna ettik'
Büyük tehdit Kilis'te anlatıldı
BTP tüm Türkiye'de seferberlik başlattı
Van Gölü'nde kuraklık alarmı
Suyun çekilmesi endişe veriyor
Ortahisar Belediyesi’nden anlamlı vefa
Prof. Dr. Haydar Baş'ın adı yaşatılacak
Meloni şokta!
Soykırıma ortaklık suçlamasıyla UCM'ye şikayet edildi
Soykırımcılar yine saldırdı
Yine bir Gazze filosu hedef oldu
Yeni rekor geldi
Ons altın ilk kez 4 bin doları aştı
Ünlü isimlere uyuşturucu soruşturması
İfadeleri ve kan örnekleri alınacak
İsrail, müzakereler devam ederken katliamını sürdürüyor
Gazze'de 4 günde 118 Filistinliyi öldürdü
Kütahya Simav yine depremle sarsıldı
Büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü
Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı
"Türkiye, Katar, Mısır ve Trump'ın çabalarını takdirle karşılıyoruz"
Katar: İlk aşama konusunda anlaşmaya varıldı
Netanyahu: Tüm esirleri geri getireceğiz
Trımp: İsrail ile Hamas ateşkes planını onayladı
"Büyük gurur duyuyorum"
Öldürülen Serdar Öktem son yolculuğuna uğurlandı
MHP'den katılım olmaması dikkat çekti
'Çökertilen suç çetesi sayısı yüzde 27 arttı'
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı
Erdoğan, Azerbaycan dönüşü soruları yanıtladı
'Trump'ın isteğiyle Hamas'ı biz ikna ettik'
Büyük tehdit Kilis'te anlatıldı
BTP tüm Türkiye'de seferberlik başlattı
Van Gölü'nde kuraklık alarmı
Suyun çekilmesi endişe veriyor
Ortahisar Belediyesi’nden anlamlı vefa
Prof. Dr. Haydar Baş'ın adı yaşatılacak
Meloni şokta!
Soykırıma ortaklık suçlamasıyla UCM'ye şikayet edildi
Soykırımcılar yine saldırdı
Yine bir Gazze filosu hedef oldu
Yeni rekor geldi
Ons altın ilk kez 4 bin doları aştı
Ünlü isimlere uyuşturucu soruşturması
İfadeleri ve kan örnekleri alınacak
İsrail, müzakereler devam ederken katliamını sürdürüyor
Gazze'de 4 günde 118 Filistinliyi öldürdü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.