Türkiye'de balıkçılık ve su ürünleri üretiminin yıllık toplam 600 bin tona ulaşmasının ardından Türk deniz ürünleri sanayisinin önde gelen 9 kuruluşu DESAD'ı (Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği) kurarak sektörel ve mesleki örgütlenmesini tamamladı. Dardanel, Pınar Gıda Grubu, Pakyürek, Sagun, Alarko, Kerevitaş, Amati Bosforo, Bağcı, Kocaman Balıkçılık tarafından kurulan DESAD, ilk etapta deniz ürünlerinin fiyatlarını düşürerek Türkiye'de kullanımını arttırmayı hedefliyor. Bugün Türkiye'de kişi başına düşen deniz ürünleri tüketim miktarının yalnızca 8 kg civarında bulunduğuna dikkat çeken DESAD Yönetim Kurul Başkanı Niyazi Önen, "Taze balıkta yüzde 8, sanayi ürünlerinde yüzde 18 olan KDV bulunuyor. Konserve ya da dondurulmuş meyve-sebzede bu oran yüzde 8'e indirildi, ancak indirim su ürünlerine uygulanmadı. KDV, taze balıkta yüzde 1'e, sanayide yüzde 8'e indirilmeli. Çünkü balık temel tüketim malıdır" dedi. Türkiye'de balıkçılık ve su ürünleri üretiminin yıllık 600 bin ton olduğunu söyleyen Önen, dünya üretiminin 130 milyon ton olduğu göz önüne alındığında üretimin çok düşük seviyelerde bulunduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.