logo
05 HAZİRAN 2025

Dikenlerin arasından gelen lezzet: Kırçan

Tarla ve yol kenarlarındaki dikenliklerde yetişen kırçan diğer adıyla dikenucu bitkisi bu mevsimde vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Karadeniz Bölgesi kadınları dikenlerin arasından bin bir zorlukla topladıkları bu bitkiyle lezzetli yemekler yapıyor. Toplanmasıyla meşakkatli yapımıyla da bir o kadar pratik olan bu yemeklerden kırçan kavurması beğeniyle tüketiliyor

08.06.2021 11:11:00
Dikenlerin arasından gelen lezzet: Kırçan
Dikenlerin arasından gelen lezzet: Kırçan
İlkbahar aylarında yağmurların başlamasıyla bu bitkinin toplanması da başlıyor. Bitki tarla ve yol kenarlarında dikenlik alanlarında bulunuyor. Toplanması için doğada yol kat edip dikenlerle boğuşmak gerekebiliyor. Toplanmasının zahmet gerektirdiği kırçanın turşusu ve kavurması yapılıyor.

Bilik Ailesi Youtube kanalında içerik oluşturucu ve aynı zamanda ev hanımı Nurcan Bilik İHA muhabirine bu bitkinin toplanması ve kırçan kavurmasının yapılışı hakkında bilgi verdi. Doğada kırçan toplayarak odun ateşinde pişiren Bilik, lezzetli bir kırçan kavurmasını da yaparak gösterdi.



Bu bitkinin doğanın nimetlerinden biri olduğunu söyleyen Nurcan Bilik, 'Kırçan bitkisi bu yörede oldukça yaygın bir durumda. Ormanlardan meralardan yol kenarlarından adım başı bulabileceğiniz bir bitki. Diken ucu veya kırçan da denilebiliyor. Bu doğanın bize vermiş olduğu nimetlerden sık sık faydalanıyoruz. Kırçanı da bu şekilde topluyoruz. Kahvaltılarda, kavurma olarak çay saatlerinde bunu hemen pratikçe yapabiliyoruz' dedi.

Bu dönemlerde lezzetinin daha iyi olduğunu ve insanların sıkça yemeğini yaptığını söyleyen Bilik, 'Özellikle yağmurların bol olduğu mevsimlerde Mayıs sonu Haziran başı gibi daha böyle filizleri taze ve nezih derler, böyle tam yenecek kıvamda oluyor. Bu zamanlarda toplarsanız daha lezzetli olur. Ama yağmur olduğu sürece bu bitki her daim olduğu sürece eğer böyle keserseniz filizleri yeniden yeniden çıkarsa her daim toplayabilirsiniz. Yöremizde sıkça bulunduğu için insanlar bunu inek otlatırken işte yol kenarında tarla bahçede işine giderken topluyorlar. Biriktiriyorlar bu mevsimlerde sıkça yemeği yapılabiliyor' diye konuştu.

Kırçan kavurmasının tarifini veren Nurcan Bilik, 'Biz kırçanlarımızı topladık. Odun ateşinde hemen suyumuzu kaynatacağız. Haşlayıp soğan ve sıvı yağla birlikte kavuracağız. Bu kadarda pratik bir tarifi var. Önemli olan bunun meralardan toplayıp evinize getirdiğinizde yapabilmeniz' ifadelerini kullandı.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.