Diyabet hastalarında ayak enfeksiyonu riskine dikkat!
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu diyabet hastalarında ayak yaralarının beraberinde getirdiği risklerden bahsetti





Diyabetin kronik bir hastalık olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hastalığın vücutta birçok sistemde hasara neden olabileceğini vurgulayarak oluşabilecek ayak yaraları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Erken dönemde fark edilmeyebilir
"Kontrolsüz şeker, kontrolsüz diyet, ayak damarlarında tıkanıklık veya darlık, ayak sinirlerinin hasarı ve ayak bakımı ve hijyeninin yetersizliğidir. Diyabet hastalarında küçük yaralar iltihaplanıp, diyabetik ayak enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Sinir harabiyeti nedeniyle hastalar yaraları erken dönemde fark etmeyebilir.
Ayağı sıkan, dar ayakkabılar, terlikler, naylon çoraplar kullanılmamalı, pamuklu çoraplar giyilmemelidir. Uygun ortopedik ayakkabılar kullanılmalıdır. Ayaklar yıkandıktan sonra nemli bırakılmamalı, mutlaka kurulanmalıdır. Mümkünse düzenli egzersiz yapılmalıdır" diye konuştu.











































































