Dövizde vergi beşe katlandı
Hükümet, bayram öncesi getirdiği düzenlemeyle bankalardan ya da döviz büfelerinden döviz alan vatandaşa uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisini binde 2’den yüzde 1’e çıkardı. Amaç vatandaşı tasarruf amaçlı döviz almaktan vazgeçirmek... İşe yarayıp yaramayacağı ise kuşkulu.
26.05.2020 17:52:00





M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Hükümet, bayram öncesinde dikkat çeken bir hamle yaparak, döviz ve altın işlemlerinde uygulanan vergi oranı 5 kat artarak binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı. Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranındaki bu artışla birlikte, bundan böyle 100 dolar alacak olanlar, 1 dolar vergi ödeyecek.Resmi Gazete'de yayımlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararlara göre; bu tedbir koronavirüs salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için alındı. Bir diğer karar ise finansman bonolarından alınan yüzde 10'luk stopajın yüzde 15'e yükseltilmesi oldu. Bono, vadesi bir yıldan az olan devlet kağıtları anlamına geliyor. Stopaj bonolarındaki bu yükseliş sadece bireysel yatırımcıları kapsıyor, kurumsal yatırımcılar için bu oran 'sıfır' olmaya devam ediyor. Yine Sanayi Sicil Belgesi ve İhracatçı Birlikleri'ne üye olan işletmeler döviz alıp satma vergisinden muaf tutuldu.
Döviz alırken vergi alınıyor
Türkiye, döviz alırken vergi ödemeye geçen yıl başladı. İlk kez 15 Mayıs 2019'da binde 1 olarak uygulanmaya başlandı. Akabinde 3 Temmuz 2019'da binde 2'ye çıkarıldı. Piyasaları takip eden uzmanlara göre, döviz ve altın işlemlerindeki bu artışla hükümet, yerli yatırımcının ya da tasarruf sahiplerinin döviz alımlarını mümkün olduğunca zorlaştırmak istiyor. Burada amaç öncelikle gelir değil... Nitekim düzenleme öncesi döviz alım işlemleri devam etse bile devletin yaklaşık geliri 1 milyar TL olacak. Sanayi Sicil Belgesi ve İhracatçı Birlikleri'ne üye olan işletmeler döviz alıp satma vergisinden muaf tutulmamış olsaydı, elde edilecek gelir en az 20 milyar liraya çıkardı.
TL'ye dönüş olur mu?
Piyasada kimse TL'ye dönüş beklemiyor. Bir kere koronavirüs salgını sürecinde vatandaş tasarruf etmekte zorlanacak. İki, Türk lirasına olan güvenin erozyona uğradığı bir ortamda 10 bin dolar ya da Euro almak isteyen bir vatandaş, 20 dolar ya da Euro yerine haydi haydi 100 dolar ya da Euro vermeyi göze alır. Yatırımcılara göre Türk lirası cinsinden yapılan tasarruflar riskli. Dahası parasını faizli tasarrufa yatıranlar da Merkez Bankası'nın politika faizini TL'de yüzde 8.25'e çekmesiyle enflasyonun altında gelir elde ediyor. Özel ve kamu bankalarına güven de zayıfladığından, vatandaş bildik yöntemle, yastık altı uygulamasıyla döviz ve altın alarak tasarruf ediyor. Nitekim ING Bank'ın tasarruf araştırmasına 'yastık altı tasarruf yöntemi koronavirüs sürecinde yüzde 24'e çıktı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.