logo
14 MAYIS 2025

Dua müminlerin koruma kalkanıdır

20.07.2021 00:00:00
'Dua müminlerin koruma kalkanıdır' seslendirme dosyası:
Peygamber Efendimiz (s.a.a.v), 'dua, müminin silahıdır' buyuruyor. Bizim anladığımız silah, insanın maddi tehdit, saldırı ve olası tehlikelerden korunmak için kullandığı bir alettir.
Dua ise hem maddi, hem de manevi tehdit, tehlike yanında bilerek veya bilmeyerek aldanma, yanlış yapma karşısında müminin adeta koruma kalkanıdır, kendini yenilemesidir, korumasıdır, ümitsizlik kapısını kapatmasıdır.
Dua kulluktur, kul olma bilincidir. Varlıkta ve yoklukta, darlıkta ve bollukta, hüzünde ve neşede kulun nefsine ve şeytana bayrak açarak Rabbinin önünde eğilmesidir. Rabbine hamdını, şükrünü, sabrını sunmasıdır.
Dua, Kelime-i Tevhidin ikrarıdır, ispatıdır. Maddeye, mahluka kapıları kapatarak O'na el açmaktır, gönül açmaktır, gözyaşına kanmaktır dua.
Dua, 'ben yalnız Sana iman ettim, Sana ortak koşmadım, Sen teksin, doğmadın, doğrulmadın, eşin ve benzerin yoktur, kudretin sonsuzdur akaidinin ikrarıdır.
Her şeye gücü yeten ancak Sensin, yoktur Senden başka tapacak, yoktur Senden başka el açılacak, yoktur Senden başka dertlere çare olacak hakikatinin itirafıdır dua.
Dua, Sen varsın, ben yokum, demektir. Dua Sen kadirsin, ben acizim demektir. Sen kudret sahibisin, ben kudretin karşısında eserim diyebilmektir dua.
O'ndan istemektir dua. Yalnızca O'ndan. Çünkü O (c.c) kudreti sonsuz, rahmeti de bol, merhameti geniş olandır. Mülkün sahibi de O'dur.
Yoktur O'nun verdiğini alacak, yoktur O'nun takdir etmediğini verecek, teslimiyetinin özetidir dua.
Müminin değer sahibi olduğunun ispatıdır dua. Şöyle ki ayette; "De ki: Duanız olmasa Rabbim, size ne diye değer versin? (Furkan, 77)
İmam Ali (a.s) oğlu Hasan'a (a.s) yaptığı vasiyetinde şöyle buyurmuştur: "Bil ki şüphesiz dünya ve ahiretin melekûtunun hazinelerini elinde tutan, senin dua etmene izin vermiş, sana icabet edeceğini üstlenmiş, sana bağışta bulunması için kendisinden istemeni emretmiştir.
O Rahim ve Kerim'dir. Seninle, kendisi arasına seni O'ndan engelleyecek birisini karar kılmamış ve katında senin için şefaat edecek birine seni sığındırmamıştır.
Sonra dua ve ondan istemek olan hazinelerinin kilidini eline vermiştir. O halde istediğin zaman dua ederek hazinelerinin kapılarını açabilirsin." (el-Bihar, 77/204/1).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dua et ve iş işten geçmiş deme. Şüphesiz Allah (c.c.) nezdinde sadece dua ile elde edilen bir makam vardır." (el-Kafi, 2/466/3).
O dualara icabet edendir
(Allah'ın selamı üzerine olsun) Merhum Prof. Dr. Haydar Baş Hocamın bir eserinde şöyle diyordu ki; "O'na ellerini açtığında eğer, etlerin diken diken oluyorsa bil ki Rabbin, senin duana icabet etti. Rabbin, sana tecelli etti. İste isteyebildiğin kadar. İşte o anları yakalayabilmek için devamlı Onun kapısını çalmalı, O'ndan istemeliyiz."
Bu mübarek bayram gününde Habibinin (s.a.a.v) lisanıyla yakaralım; "Allah'ım! Cezandan affına, hiddetinden rızana ve Senden yine Sana sığınırım. Ben, Seni layık olduğun övgü ile övmekten acizim. Ya Rab! Sen, Kendini nasıl övdünse öylesin."           
Peygamberimizin halifesi İmam Ali'nin (a.s) lisanıyla yakaralım; "Allah'ım! Benden daha iyi bildiğin şeyler için beni bağışla.(Aynı hatayı) Tekrar edersem beni yine bağışla.
Allah'ım! Kendi, kendime yapmaya söz verip de yapamadıklarım için beni bağışla.
Allah'ın! Sana dilimle yaklaştığım ancak kalbimin muhalefet ettiği şeyler için beni bağışla.
Allah'ım! Benim için bakışların işaretlerini, sözlerin düşüklüğünü, kalbin şehvetlerini ve dilin sürçmelerini bağışla…"
Prof. Dr. Haydar Baş, Arafat'ta yaptığı duada şöyle yakarıyordu;
Ya Rabbi! Habibinin duası, duamızdır.
Hz. Fatıma annemizin duası, duamızdır.
İmam ali Efendimizin duası, duamızdır.
Hz. Hasan Efendimizin duası, duamızdır.
Hz. Hüseyin efendimizin duası, duamızdır.
12 İmam'ın duası, duamızdır. Dualarımızı kabul eyle."
Ya Rabbi! Haydar Baş hocamızın duası da bizim duamızdır. Kabul eyle. Çünkü Sen, kerimsin, affedicisin, affetmeyi seversin. Bizi de affet. (amin)
Bayramınız mübarek olsun…

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylarda
6 öğrenci tutuklandı
Gazeteci İsmail Saymaz ifade verdi
Konu: CHP'nin 38. Olağan Kurultayı
Erdoğan TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Yeni bir safhaya geçmiş bulunmaktayız'
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Yarınki görüşme ile ilgili Kremlin'den açıklamada
"Rus heyeti, Ukrayna heyetini bekleyecek"
Eğitim sistemi yine mi değişiyor?
Yusuf Tekin sinyali verdi
Boğaziçi'ndeki olaylarda 97 kişi gözaltına alınmıştı
15 öğrenci adliyeye sevk edildi
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylarda
6 öğrenci tutuklandı
Gazeteci İsmail Saymaz ifade verdi
Konu: CHP'nin 38. Olağan Kurultayı
Erdoğan TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Yeni bir safhaya geçmiş bulunmaktayız'
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Yarınki görüşme ile ilgili Kremlin'den açıklamada
"Rus heyeti, Ukrayna heyetini bekleyecek"
Eğitim sistemi yine mi değişiyor?
Yusuf Tekin sinyali verdi
Boğaziçi'ndeki olaylarda 97 kişi gözaltına alınmıştı
15 öğrenci adliyeye sevk edildi
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.