logo
22 ŞUBAT 2026


Egemenlik Milletindir

25.04.2013 00:00:00
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladık.

Egemenlik yasama yetkisini elinde bulunduran gücü ifade etmektedir. TBMM salonunda "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir"diye yazar. Türkiye Cumhuriyeti devletinde, egemenlik Türk milletinindir. Türk milleti ise, Mustafa Kemal'in ifadesi ile "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran halka" verilen isimdir. Bu halk, Türk, Kürt, Laz, Çerkez bir olmuş, aynı irade ile Kurtuluş Savaşını gerçekleştirmiş, yıkık bir harabeden yeni bir devlet inşa etmiştir.

Milletin desteği ile açılan ilk meclis, Kurtuluş Savaşı'nın merkezi olmuştur. Yeni devletin kuruluş aşamaları, Meclisten milletin egemenliğinden alınan yetki ile yönetilmiştir. Güç milletindir ve ondan alınmıştır.

Bu millet, gerçekleştirdiği varlık mücadelesi ile ezilen halklara örnektir.

Bugün akil insanlara gösterdikleri tepki ile bu güçlü ve büyük milleti dünya bir kez daha tanıyor. Akil insanlar denilen 63 kişinin savunma yapmasına izin vermeden, bayrak diyorlar, vatan elden gidiyor diyorlar, bu vatanı böldürmeyeceğiz diye seslerini yükseltiyorlar. Akiller, başları önlerinde dinliyor, bir süre sonra salonu sessizce terk etmek zorunda kalıyorlar.

Biz de halkımızın arasında il il geziyoruz. Milli Kahramanlarımızı Anma Programlarına gösterdikleri ilgi ve alaka, onlar için milli değerlerin halen doruk noktada olduğunu gösteriyor.

İslam'ın ve tevhidin simgesi Türk milleti üzerinde tarih boyunca devam eden oyunlar bugün de mevcuttur. Ancak yaşanan vahim tablo karşısındaki hassasiyet, bu aziz milletin hiçbir zaman özünü terk etmeyeceğinin ifadesidir. Türk milleti İslam ile yoğrulmuş, kemikleşmiş bir bünyedir, 'Asakirullah'tır. Ne dininden, ne vatanından, ne bayrağından vazgeçmez. Kürt kardeşi ile de derdi yoktur aslında. Çaykara'dan kameralara konuşan vatandaşımız, "60 haneli köyde 14 Kürt gelin var" diyor. Kimsenin birbiri ile kimlik sorunu yok ve milletimiz oyunun farkında. Acı olan hükümetin, oyunu gören milletimize göre hareket etmemesi Hükümet, devam eden tepkilere rağmen halen 'akil'leri gezdirmeyi sürdürüyor.
 
Prof. Dr. Haydar Baş / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.