logo
23 TEMMUZ 2025

Elazığ’ın damak çatlatan yöresel yemekleri

19.11.2022 12:43:00
Elazığ’ın damak çatlatan yöresel yemekleri
Elazığ’ın damak çatlatan yöresel yemekleri
Elazığ; et, tahıl ve hamur işlerinin ağırlıkta olduğu bir yemek kültürüne sahiptir. Harput ekmek tatlısı, Elazığ peyniriyle hazırlanan tatlı peynirli ekmek, dolanger adı verilen burma tatlısı ve sırın, Elazığ mutfağının öne çıkan tatlı çeşitleridir. Elazığ neyi meşhur diye sonralara ise Harput köftesi ve kebabı, palu tava, işgene ve kaz etinin doldurulmasıyla hazırlanan kaz dolması örnek verilebilmektedir.

    1. Lezzeti Hafızalara Kazınan Kaz Dolması

Kaz dolması, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu lezzetli tarif yapılmadan önce kaz etinin tuzlanarak bekletilmesi gerekmektedir. Bir süre geçtikten sonra kazın içi bulgur pilavıyla doldurulup zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla lezzelendirilmektedir. Ardından 4 ile 5 saat arasında fırında pişirilen kaz dolması servise hazır hale gelmektedir.

    2. Damak Çatlatan Tatlı Peynirli Ekmek

Elazığ mutfağının favori lezzetlerinden biri olan tatlı peynirli ekmek, halk arasında peynirli ekmek tatlısı olarak da bilinmektedir. Bu tatlının yapımında önce mayalı bir hamur hazırlanmaktadır. Daha sonra tuzsuz Elazığ peyniri, pide şekli verilen hamurun üzerine şekerle birlikte ilave edilmektedir. Bu tatlı kızartıldıktan sonra sıcak biçimde servis edilmektedir.

    3. Bulgurun En Lezzetli Hali Harput Köfte

Harput köfte, Elazığ mutfağının hazırlanması pratik yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu tarif için ilk önce baharatlı, bulgurlu ve soğanlı bir köfte harcı hazırlanmaktadır. Daha sonra salçalı ve tereyağlı sosla birlikte tencerede veya fırında pişirilmektedir. Harput köfte Elazığ mutfağının en lezzetli tariflerinden biridir.

    4. Lezzeti Şerbetinde Saklı Olan Harput Ekmek Tatlısı

Harput ekmek tatlısı, üst üste dizilmiş şerbetlenmiş kreplerin arasına ceviz eklenerek yapılan bir yöresel tatlıdır. Halk arasında taş ekmeği olarak da bilinen bu tatlının hazırlanması oldukça kolaydır. Ancak tatlının şerbetinin hazırlanması incelik gerektirmektedir.

    5. Sofraların Baş Tacı Harput Çorba

Harput çorbası, Elazığ'ın en özgün yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu çorba kuşbaşı et, patates ve nohutla hazırlanan; tereyağlı nane ve haspirli sos ile lezzetlendirilip servis edilen farklı bir tariftir. Doyuruculuğu yüksek olan bu çorba ana yemek olarak da tüketilmektedir.

    6. Kuzu Etiyle Yapılan Muhteşem Lezzet Palu Tava

Palu tava, ismini Elazığ'ın Palu ilçesinden alan bir et yemeğidir. Kırmızı ve yeşil biber eşliğinde kuzu etinin kerpiç tava pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Elazığ'ın en sevilen lezzetlrinden biri olan Palu tava, sofralardan eksik olmamaktadır.

    7. İçli Köfte Sevenlerin Hayran Kalacağı Küncülü Köfte

Küncülü köfte, haşlanarak yapılan bir çeşit içli köfte tarifidir. Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden birisi olan bu yemeğin köftesi, kıyma ve soğanların kavrulmasından sonra ceviz içi ve susam eklenmesiyle elde edilmektedir. Hamuru ise bulgurun sıcak suda bekletildikten sonra içerisine un eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Daha sonra hamur şekillendirilmekte ve içine kıymayla yapılan harç eklendikten sonra kapatılmaktadır. Hazırlanan köfteler 4-5 dakika kaynar suda pişirilmekte ve üzerine tereyağlı sos eklenerek servis edilmektedir.

    8. Elazığlıların En Sevdiği Tatlı Dolanger

Dolanger Elazığ'ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir. Bu tatlı, klasik hamur tatlılarından farklı bir biçimde hazırlanmaktadır. Tatlının hamuru un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Ardından hamurdan bezeler yapılıp yufka haline getirilerek ikiye bölünmektedir. Bölünmüş yufkalara ceviz içi serpiştirildikten sonra büzüştürülüp tepsiye yerleştirilmektedir. Daha sonra kızdırılan yağ yufkaların üzerine sürülmekte ve tatlı fırına verilene kadar bekletilmektedir. Pişirme sonrasında daha önceden hazırlanmış soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerinde gezdirilmektedir. Böylelikle dolanger servise hazır hale gelmektedir.

    9. Kış Aylarının Vazgeçilmezi Lobik Çorbası

Lobik Çorbası, Elazığ mutfağının lezzetli ve iştah açıcı çorbalarından birisidir. Bir tür fasulye olan lobikten yapılmaktadır. Çorbada ayrıca buğday, soğan, domates, salça ve et suyu bulunmaktadır. Son derece doyurucu bir çorba olan bu tarif özellikle kış aylarında içleri ısıtmaktadır.

Reklamdır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Soykırımcı İsrail'in bakanı Katz'dan 'Gazze' açıklaması
"Savaş hedeflerine çok yaklaştık"
İsrail ordusu, Batı Şeria'da iki hastaneyi kuşattı
Nablus kentine baskın düzenlendi
Ateşkesi ihlal eden İsrail, baskı yapılan Lübnan!
Hizbullah'ın silah bırakması isteniyor
Memleket Partisi resmen kapatıldı
Karar oy çokluğuyla alındı
Fidan, El Salvadorlu mevkidaşı ile basın toplantısında konuştu
"İsrail, Suriye'yi bölmeyi amaçlamaktadır"
İslam devletleri, Gazze'yi ölüme terk etti
Açıklanan son can kaybı 59 bin 106
Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı arttı
Kısa vadeli yükümlülüklerin payı yüzde 38
Bedevi Araplar tahliye ediliyor
Süveyda İsrail işgaline hazır hale getirildi
İnsanlığın dip noktası
Gazze açlıktan ölüyor
Böyle giderse iflaslarda patlama yaşanacak!
Sanayide işler kesat mı kesat!
Bankalara sert eleştiri!
Tekstil ve hazır giyimde konkordato furyası
Gelecek ve DEVA eriyor
Altılı Masa hükümete çalışıyor
İşte nedeni?
Kartlı ödemeler Haziranda düştü
25 ülke İsrail'i Gazze'de ateşkese çağırdı
ABD büyükelçisi bu çağrıyı 'iğrenç' buldu
Gazze'de bir grup gazeteci açlık grevine başladı
"En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar"
Soykırımcı İsrail'in bakanı Katz'dan 'Gazze' açıklaması
"Savaş hedeflerine çok yaklaştık"
İsrail ordusu, Batı Şeria'da iki hastaneyi kuşattı
Nablus kentine baskın düzenlendi
Ateşkesi ihlal eden İsrail, baskı yapılan Lübnan!
Hizbullah'ın silah bırakması isteniyor
Memleket Partisi resmen kapatıldı
Karar oy çokluğuyla alındı
Fidan, El Salvadorlu mevkidaşı ile basın toplantısında konuştu
"İsrail, Suriye'yi bölmeyi amaçlamaktadır"
İslam devletleri, Gazze'yi ölüme terk etti
Açıklanan son can kaybı 59 bin 106
Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı arttı
Kısa vadeli yükümlülüklerin payı yüzde 38
Bedevi Araplar tahliye ediliyor
Süveyda İsrail işgaline hazır hale getirildi
İnsanlığın dip noktası
Gazze açlıktan ölüyor
Böyle giderse iflaslarda patlama yaşanacak!
Sanayide işler kesat mı kesat!
Bankalara sert eleştiri!
Tekstil ve hazır giyimde konkordato furyası
Gelecek ve DEVA eriyor
Altılı Masa hükümete çalışıyor
İşte nedeni?
Kartlı ödemeler Haziranda düştü
25 ülke İsrail'i Gazze'de ateşkese çağırdı
ABD büyükelçisi bu çağrıyı 'iğrenç' buldu
Gazze'de bir grup gazeteci açlık grevine başladı
"En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.