




Elazığ; et, tahıl ve hamur işlerinin ağırlıkta olduğu bir yemek kültürüne sahiptir. Harput ekmek tatlısı, Elazığ peyniriyle hazırlanan tatlı peynirli ekmek, dolanger adı verilen burma tatlısı ve sırın, Elazığ mutfağının öne çıkan tatlı çeşitleridir. Elazığ neyi meşhur diye sonralara ise Harput köftesi ve kebabı, palu tava, işgene ve kaz etinin doldurulmasıyla hazırlanan kaz dolması örnek verilebilmektedir.
1. Lezzeti Hafızalara Kazınan Kaz Dolması
Kaz dolması, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu lezzetli tarif yapılmadan önce kaz etinin tuzlanarak bekletilmesi gerekmektedir. Bir süre geçtikten sonra kazın içi bulgur pilavıyla doldurulup zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla lezzelendirilmektedir. Ardından 4 ile 5 saat arasında fırında pişirilen kaz dolması servise hazır hale gelmektedir.
2. Damak Çatlatan Tatlı Peynirli Ekmek
Elazığ mutfağının favori lezzetlerinden biri olan tatlı peynirli ekmek, halk arasında peynirli ekmek tatlısı olarak da bilinmektedir. Bu tatlının yapımında önce mayalı bir hamur hazırlanmaktadır. Daha sonra tuzsuz Elazığ peyniri, pide şekli verilen hamurun üzerine şekerle birlikte ilave edilmektedir. Bu tatlı kızartıldıktan sonra sıcak biçimde servis edilmektedir.
3. Bulgurun En Lezzetli Hali Harput Köfte
Harput köfte, Elazığ mutfağının hazırlanması pratik yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu tarif için ilk önce baharatlı, bulgurlu ve soğanlı bir köfte harcı hazırlanmaktadır. Daha sonra salçalı ve tereyağlı sosla birlikte tencerede veya fırında pişirilmektedir. Harput köfte Elazığ mutfağının en lezzetli tariflerinden biridir.
4. Lezzeti Şerbetinde Saklı Olan Harput Ekmek Tatlısı
Harput ekmek tatlısı, üst üste dizilmiş şerbetlenmiş kreplerin arasına ceviz eklenerek yapılan bir yöresel tatlıdır. Halk arasında taş ekmeği olarak da bilinen bu tatlının hazırlanması oldukça kolaydır. Ancak tatlının şerbetinin hazırlanması incelik gerektirmektedir.
5. Sofraların Baş Tacı Harput Çorba
Harput çorbası, Elazığ'ın en özgün yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu çorba kuşbaşı et, patates ve nohutla hazırlanan; tereyağlı nane ve haspirli sos ile lezzetlendirilip servis edilen farklı bir tariftir. Doyuruculuğu yüksek olan bu çorba ana yemek olarak da tüketilmektedir.
6. Kuzu Etiyle Yapılan Muhteşem Lezzet Palu Tava
Palu tava, ismini Elazığ'ın Palu ilçesinden alan bir et yemeğidir. Kırmızı ve yeşil biber eşliğinde kuzu etinin kerpiç tava pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Elazığ'ın en sevilen lezzetlrinden biri olan Palu tava, sofralardan eksik olmamaktadır.
7. İçli Köfte Sevenlerin Hayran Kalacağı Küncülü Köfte
Küncülü köfte, haşlanarak yapılan bir çeşit içli köfte tarifidir. Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden birisi olan bu yemeğin köftesi, kıyma ve soğanların kavrulmasından sonra ceviz içi ve susam eklenmesiyle elde edilmektedir. Hamuru ise bulgurun sıcak suda bekletildikten sonra içerisine un eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Daha sonra hamur şekillendirilmekte ve içine kıymayla yapılan harç eklendikten sonra kapatılmaktadır. Hazırlanan köfteler 4-5 dakika kaynar suda pişirilmekte ve üzerine tereyağlı sos eklenerek servis edilmektedir.
8. Elazığlıların En Sevdiği Tatlı Dolanger
Dolanger Elazığ'ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir. Bu tatlı, klasik hamur tatlılarından farklı bir biçimde hazırlanmaktadır. Tatlının hamuru un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Ardından hamurdan bezeler yapılıp yufka haline getirilerek ikiye bölünmektedir. Bölünmüş yufkalara ceviz içi serpiştirildikten sonra büzüştürülüp tepsiye yerleştirilmektedir. Daha sonra kızdırılan yağ yufkaların üzerine sürülmekte ve tatlı fırına verilene kadar bekletilmektedir. Pişirme sonrasında daha önceden hazırlanmış soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerinde gezdirilmektedir. Böylelikle dolanger servise hazır hale gelmektedir.
9. Kış Aylarının Vazgeçilmezi Lobik Çorbası
Lobik Çorbası, Elazığ mutfağının lezzetli ve iştah açıcı çorbalarından birisidir. Bir tür fasulye olan lobikten yapılmaktadır. Çorbada ayrıca buğday, soğan, domates, salça ve et suyu bulunmaktadır. Son derece doyurucu bir çorba olan bu tarif özellikle kış aylarında içleri ısıtmaktadır.
Reklamdır.
1. Lezzeti Hafızalara Kazınan Kaz Dolması
Kaz dolması, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu lezzetli tarif yapılmadan önce kaz etinin tuzlanarak bekletilmesi gerekmektedir. Bir süre geçtikten sonra kazın içi bulgur pilavıyla doldurulup zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla lezzelendirilmektedir. Ardından 4 ile 5 saat arasında fırında pişirilen kaz dolması servise hazır hale gelmektedir.
2. Damak Çatlatan Tatlı Peynirli Ekmek
Elazığ mutfağının favori lezzetlerinden biri olan tatlı peynirli ekmek, halk arasında peynirli ekmek tatlısı olarak da bilinmektedir. Bu tatlının yapımında önce mayalı bir hamur hazırlanmaktadır. Daha sonra tuzsuz Elazığ peyniri, pide şekli verilen hamurun üzerine şekerle birlikte ilave edilmektedir. Bu tatlı kızartıldıktan sonra sıcak biçimde servis edilmektedir.
3. Bulgurun En Lezzetli Hali Harput Köfte
Harput köfte, Elazığ mutfağının hazırlanması pratik yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu tarif için ilk önce baharatlı, bulgurlu ve soğanlı bir köfte harcı hazırlanmaktadır. Daha sonra salçalı ve tereyağlı sosla birlikte tencerede veya fırında pişirilmektedir. Harput köfte Elazığ mutfağının en lezzetli tariflerinden biridir.
4. Lezzeti Şerbetinde Saklı Olan Harput Ekmek Tatlısı
Harput ekmek tatlısı, üst üste dizilmiş şerbetlenmiş kreplerin arasına ceviz eklenerek yapılan bir yöresel tatlıdır. Halk arasında taş ekmeği olarak da bilinen bu tatlının hazırlanması oldukça kolaydır. Ancak tatlının şerbetinin hazırlanması incelik gerektirmektedir.
5. Sofraların Baş Tacı Harput Çorba
Harput çorbası, Elazığ'ın en özgün yöresel lezzetlerinden birisidir. Bu çorba kuşbaşı et, patates ve nohutla hazırlanan; tereyağlı nane ve haspirli sos ile lezzetlendirilip servis edilen farklı bir tariftir. Doyuruculuğu yüksek olan bu çorba ana yemek olarak da tüketilmektedir.
6. Kuzu Etiyle Yapılan Muhteşem Lezzet Palu Tava
Palu tava, ismini Elazığ'ın Palu ilçesinden alan bir et yemeğidir. Kırmızı ve yeşil biber eşliğinde kuzu etinin kerpiç tava pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Elazığ'ın en sevilen lezzetlrinden biri olan Palu tava, sofralardan eksik olmamaktadır.
7. İçli Köfte Sevenlerin Hayran Kalacağı Küncülü Köfte
Küncülü köfte, haşlanarak yapılan bir çeşit içli köfte tarifidir. Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden birisi olan bu yemeğin köftesi, kıyma ve soğanların kavrulmasından sonra ceviz içi ve susam eklenmesiyle elde edilmektedir. Hamuru ise bulgurun sıcak suda bekletildikten sonra içerisine un eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Daha sonra hamur şekillendirilmekte ve içine kıymayla yapılan harç eklendikten sonra kapatılmaktadır. Hazırlanan köfteler 4-5 dakika kaynar suda pişirilmekte ve üzerine tereyağlı sos eklenerek servis edilmektedir.
8. Elazığlıların En Sevdiği Tatlı Dolanger
Dolanger Elazığ'ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir. Bu tatlı, klasik hamur tatlılarından farklı bir biçimde hazırlanmaktadır. Tatlının hamuru un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Ardından hamurdan bezeler yapılıp yufka haline getirilerek ikiye bölünmektedir. Bölünmüş yufkalara ceviz içi serpiştirildikten sonra büzüştürülüp tepsiye yerleştirilmektedir. Daha sonra kızdırılan yağ yufkaların üzerine sürülmekte ve tatlı fırına verilene kadar bekletilmektedir. Pişirme sonrasında daha önceden hazırlanmış soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerinde gezdirilmektedir. Böylelikle dolanger servise hazır hale gelmektedir.
9. Kış Aylarının Vazgeçilmezi Lobik Çorbası
Lobik Çorbası, Elazığ mutfağının lezzetli ve iştah açıcı çorbalarından birisidir. Bir tür fasulye olan lobikten yapılmaktadır. Çorbada ayrıca buğday, soğan, domates, salça ve et suyu bulunmaktadır. Son derece doyurucu bir çorba olan bu tarif özellikle kış aylarında içleri ısıtmaktadır.
Reklamdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.