En üstün ibadet budur
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: “İbadet edenler üç kısımdır. Bir grup, Allah'a korkudan ibadet ederler ki; bu kölelerin ibadetidir. Bir grup ise Allah Tebarek ve Teâla’ya, sevap talep ederek ibadet ederler ki; bu ibadet de işçilerin ibadetidir. Ve bir grup da, Allah'a aşk ve muhabbet üzere ibadet ederler ki; bu ibadet de özgürlerin ibadetidir ve bu ibadet en üstün ibadettir”
22.08.2020 23:50:00





OKAN EGESEL
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Çocuğun kendilerine olan sevgi üzere anne-babasına bakması ibadettir."
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her ibadetin üstünde bir ibadet vardır ve biz Ehl-i Beyt'in sevgisi en üstün ibadettir."
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Âlime bakmak ibadettir. Adil imama bakmak ibadettir. Rahmet ve yumuşaklıkla anne-babaya bakmak ibadettir. Aziz ve Celil olan Allah için sevilen kardeşe bakmak ibadettir."
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah'a güzel bir zanda bulunmak, Allah-u Teâla'ya ibadettendir."
Cebrail (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey Muhammed! Eğer biz yeryüzünde ibadet etmiş olsaydık üç şeyi yapardık: Müslümanlara su vermek, ailesi olana yardımcı olmak ve günahları örtmek."
Hz. Mesih (a.s) bir şahsa şöyle buyurmuştur: "Sen ne iş yapıyorsun?"
O şöyle arz etti: "Ben ibadet ile uğraşıyorum."
Hz. İsa şöyle buyurdu: "O halde senin masraflarını kim karşılıyor?"
O şöyle arz etti: "Kardeşim."
İsa (a.s), "Kardeşin senden daha çok ibadet edendir" diye buyurdu.
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlardan bir grup, Allah'a rağbet (mükafat) için kulluk eder; bu tüccarların ibadetidir. Bir grup da Allah'tan korkarak kulluk eder, bu da kölelerin kulluğudur. Bir grup da Allah'a şükretmek için kulluk eder, bu da hürlerin ibadetidir."
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İbadet edenler üç kısımdır. Bir grup Aziz ve Celil olan Allah'a korkudan ibadet ederler ki bu kölelerin ibadetidir. Bir grup ise Allah Tebarek ve Teâla'ya sevap talep ederek ibadet ederler ki bu ibadet de işçilerin ibadetidir. Ve bir grup da Aziz ve Celil olan Allah'a aşk ve muhabbet üzere ibadet ederler ki bu ibadet de özgürlerin ibadetidir ve bu ibadet en üstün ibadettir."
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlar Aziz ve Celil olan Allah'a ibadette üç gruptur: Bir grubu sevaba rağbet ederek ibadet ederler. Bu ihtiraslı kimselerin ibadetidir ve de tamahtır. Diğer bir grubu ise cehennem ateşinin korkusundan ibadet eder ki bu da kölelerin ibadetidir. Bu da korkudur. Ama ben Aziz ve Celil olan Allah'a aşk ve muhabbet üzere ibadet ediyorum ki; bu, yüce insanların ibadetidir ve o da güven ve emandır. Nitekim Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurmuştur: 'Onlar o günün korkusundan güvendedirler.' O halde her kim Allah'ı seviyorsa Allah da onu sever. Ve Aziz ve Celil olan Allah her kimi severse onu kıyamet gününün dehşetinden güvende kılar." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).






















































































