logo
10 TEMMUZ 2025

Fıstığın anavatanında kavlatma telaşı

Fıstığın anavatanı Gaziantep'te 'Yeşil altın' olarak adlandırılan boz fıstığın hasadının başlamasıyla kavlatma tesislerinin yoğunluğu başladı. Kavlatma mesaisinin başladığı tesislerde hasat edilen fıstığın işlenmesi için işçiler 40 dereceyi aşan sıcağın altında çalışıyor

16.08.2022 12:35:00
Fıstığın anavatanında kavlatma telaşı
Fıstığın anavatanında kavlatma telaşı
Türkiye'de fıstık üretiminin önde gelen illerinden olan Gaziantep'te boz fıstık hasadı sürüyor. Antep fıstığı hasadıyla uğraşan üreticileri diğer yandan ise fıstık kavlatma telaşı sardı. Yeşil renkli görünümünden dolayı boz olarak adlandırılan baklavalık fıstık hasadının başlamasıyla ilçelerdeki tesislerde kavlatma mesaisi başladı. Tesiste temizleme, kırma ve kavlama işleminden geçirilen fıstıklar güneşin altına serilerek kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor.
Gaziantep'in ilçelerindeki kavlatma tesislerinde hasat yoğunluğu yaşanırken işçiler 40 dereceyi aşan sıcaklığa rağmen yoğun bir şekilde çalışıyor. Tesiste meşakkatli geçen 2 günün ardından kavlanan fıstıklar baklava, çikolata, tatlı ve yemeklerde tüketiliyor.

'Baklavalık birinci sınıf fıstığı işliyoruz'

Karkamış'ta faaliyet gösteren bir kavlatma tesisi sahibi Ahmet Yılmaz, Antep fıstığının 2 yılda bir iyi ürün verdiğini hatırlattı. Bu yılın aslında 'var' yılı olmasına rağmen çiftçinin beklediği ürünü alamadığını dile getiren Yılmaz, 'Boz fıstık hasadı 10 gün kadar önce başladı. Şuan da devam ediyor. Hasat az olduğu için kavlatma sezonumuz da az sürecek. Kavlatma sezonumuz normalde 1,5 ay kadar sürüyor. Bu sene 10 günle sınırlı kalacak gibi görünüyor. Burada baklavalık birinci sınıf fıstığı işliyoruz. Çiftçilerimiz bahçelerinden topladıkları fıstıkları temizleyip depolamaya hazır hale getirmemiz için bize getiriyor. Boz olarak toplanan fıstıkları buradaki makinelerde bazı işlemlerden geçiyorlar. Kavlıyoruz, yıkıyoruz ardından ise kuruması için serip güneşin altında bırakıyoruz' dedi.

'Kavlatma süreci meşakkatli ve uzun'

Fıstıkları kurumanın ardından çuvallayıp paketledikten sonra çiftçiye teslim ettiklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, 'Onlarda ambarlarında depoluyorlar. Fıstıkların burada dolusu ve boşu ayrılıyor. Eleme, temizleme ve kavlatma işleminden geçiriyoruz. Kavlatma süreci meşakkatli ve uzun zaman alan bir iştir. Çiftçi ürünü bize getirip bıraktıktan 48 saat sonra hazır halde teslim alıyor. Karkamış'ta bizim gibi yaklaşık 25 tesis var. Biz fıstığı iç hale de getirebiliyoruz. İç yaptıktan sonra tüccarlar gelip o ürünü bizden alıyor. Oradan da fıstık baklavacılara ulaşıyor' diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Sandıktan korkuyorlar'
Özel Sancaktepe'de konuştu
Suriye'de kirli ittifak
Şara, Abdi ve ABD'nin Suriye Temsilcisi Barrack ile bir araya geldi
'PKK/YPG değerli bir ortak'
'Soğanın kabuklarını soyar gibi yavaş yavaş..'
Fahrettin Altun'un yerine Burhanettin Duran atandı
İletişim Başkanlığı'nda değişim
Uzungöl: Karadeniz’in kalbinde bir doğa masalı
Erdoğan'dan erken seçim açıklaması
Özgür Özel'e cevap verdi
Trump çıldırdı
Moskova ve Pekin'i bombalama tehdidi
Dünyada 18. sıradayız
İşte Türkiye'nin nüfus gerçekleri
10 kişi daha gözaltına alındı
İBB'ye yeni operasyon
Erişime engellenen ilk yapay zekâ aracı
Grok hakkında soruşturma
'Ne anayasası yani'
'Muhaliflere düşman hukuku uygulanırken..'
Tartışmalı kanun yürürlükte
İşte İklim Kanunun tüm detayları
Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) uyarı
"Gazze'deki durum en kötü seviyede"
Bin Selman ve Erakçi görüştü
İkili ilişkiler ele alındı
Bazı bakanlık ve kurumlara 2 bin 659 kadro ihdas edildi
Resmi Gazete'de yayımlandı
'Sandıktan korkuyorlar'
Özel Sancaktepe'de konuştu
Suriye'de kirli ittifak
Şara, Abdi ve ABD'nin Suriye Temsilcisi Barrack ile bir araya geldi
'PKK/YPG değerli bir ortak'
'Soğanın kabuklarını soyar gibi yavaş yavaş..'
Fahrettin Altun'un yerine Burhanettin Duran atandı
İletişim Başkanlığı'nda değişim
Uzungöl: Karadeniz’in kalbinde bir doğa masalı
Erdoğan'dan erken seçim açıklaması
Özgür Özel'e cevap verdi
Trump çıldırdı
Moskova ve Pekin'i bombalama tehdidi
Dünyada 18. sıradayız
İşte Türkiye'nin nüfus gerçekleri
10 kişi daha gözaltına alındı
İBB'ye yeni operasyon
Erişime engellenen ilk yapay zekâ aracı
Grok hakkında soruşturma
'Ne anayasası yani'
'Muhaliflere düşman hukuku uygulanırken..'
Tartışmalı kanun yürürlükte
İşte İklim Kanunun tüm detayları
Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) uyarı
"Gazze'deki durum en kötü seviyede"
Bin Selman ve Erakçi görüştü
İkili ilişkiler ele alındı
Bazı bakanlık ve kurumlara 2 bin 659 kadro ihdas edildi
Resmi Gazete'de yayımlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.