logo
14 MAYIS 2025

Fiyatların fahiş olmasının sebebi nedir?

03.02.2021 00:00:00
'Fiyatların fahiş olmasının sebebi nedir?' seslendirme dosyası:

Dün, 'devlet, fabrika işletmez' diyerek ne var ne yok satanlar bugün meydanlarda domates, biber, patlıcan satmaya başladılar. Şimdi de duyuyoruz ki, sıvı yağ işine gireceklermiş.  

Dün üretici, malının para etmediğinden şikâyetçiydi, bugün de. Dün vatandaş fiyatlardan şikayetçiydi, bugün de.

Dün paparazzi sorumuz ise "tarlada bir lira olan ürün markette nasıl 5 lira olur" şeklindeydi.

Enflasyon dediler, aracılar dediler. tefeciler dediler... Arada maliyet enflasyonundan bahsedenler de oldu. Ama bir türlü gerçeği kimse itiraf edemedi.

Şimdi haberlerde hükümetin fahiş fiyatlarla mücadelesi anlatılıyor. Teftişler, kontroller, yazılan cezalar açıklanıyor.

İyi de fahiş fiyat nedir, neye göredir?! Ya da fahiş fiyat sıvı yağ, fasulye, domates gibi ürünler söz konusu olduğunda mı gündeme gelmelidir!

Örneğin ülkemizdeki doğalgaz fiyatı fahiş değil midir? Veya halk ekmek ile fırın ekmeği arasındaki yüzde yüzlük fark fahiş değil midir? Ülkemizdeki araba, telefon, bilgisayar fiyatları fahiş değil midir?

Bir buzdolabı en az iki asgari ücret. Bu fahiş değil midir?

Sahi nedir fahiş fiyat ve neye, kime göre belirleniyor?

Faiz, enflasyon, gelir adaletsizliği ülkemizin gerçeğidir. Bu gerçeğin tabi sonucu olarak da, büyük balık küçük balığı yutuyor. Zengin daha zenginleşiyor, fakir de daha fakirleşiyor. Büyük kitleler yaşam şartları altında ezilirken küçük azınlık sefa sürüyor.

Hedef de budur zaten. Kimin hedefi? Kapitalizmin hedefi ve de bu sistemi kabullenip tavizsiz uygulayanların hedefi. 

Daha birkaç ay evvel dolar 9 TL'yi zorlarken gündeme, sabit kur politikası söylemleri gelmişti. 

AKP hükümeti anında, "serbest piyasa ekonomisinden asla taviz vermeyiz" diyerek konuyu kapatmıştı.

Adı üstünde, 'serbest piyasa'. O zaman neden şikâyetçisiniz ki? Devlet olarak üretmiyorsun, tüketici kesimini desteklemiyorsun, piyasayı yabancı sermayeye terk etmişsin, piyasada hükmün yok, üstüne bol bol vergi alıyorsun... 

Yani fiyatların fahiş olması için bütün bileşenleri elinle ortaya koymuşsun, şimdi de fahiş fiyattan şikayet ediyorsun. "Bu ne lahana turşusu, bu ne perhiz derler" herhalde.

Hani 'faiz sebep, enflasyon sonuçtur' diye meşhur bir denklem var ya! Hayır arkadaşlar. Faiz de, enflasyon da, kur dalgalanmaları da, gelir adaletsizliği de serbest piyasanın yani kapitalizmin dişleridir. 

Bu dişler öyle bir öğütüyor ki, azınlık refah içinde yaşarken çoğunluk hem eziliyor, hem de ezilmişliğe sebep arıyor.

Şimdi hükümet toplanıyor ve fahiş fiyatları engellemek için bir dizi kararlar alıyor. Etkili olur mu? Olamaz. 

Bugün sıvı yağın fahişliğini engellersin yarın karşına atıyorum mercimek çıkar, öbür gün mısır çıkar, sarımsak çıkar, salça çıkar, peynir çıkar.   

BTP Lideri Hüseyin Baş ilk günden beri ne diyor? Sistem yanlış. 

Haliyle yanlış sistem yama tutmaz. Yeni bir sistem lazım, yeni bir anlayış lazım. 

Bize lazım olan gerçek manada sosyal devlet anlayışıdır. Sosyal devlet aynı zamanda milli olmak zorundadır. Bu zorunluluğa sahip olması için milli para şarttır. 

Milli parası olmayan ve yabancı sermayenin hakim olduğu bir devlet asla sosyal devlet olmadığı gibi milli devlet özelliklerini de kaybetmiştir ve böyle bir devlette ezilen her zaman halktır. 

Merhum Prof. Dr. Haydar Baş'ın şu tespitini hepimizin çok iyi anlaması lazımdır.

Baş Hocamız şöyle diyordu; "Devlet yerine göre hem üretici olarak Hem de kamu alımları ile tüketici olarak piyasalarda yerini almalıdır…

Kapitalizmde esas olan üretim ve kârdır. Sanayi üretiminin gelişmesi için sınırlı kabul edilen kaynaklar kapitalist ülkelerin denetimine geçmelidir ki, kapitalizmin çarkları dönebilsin. 

Bu anlayışın sonucu olarak geri kalmış veya henüz gelişme sürecindeki ülkeler sömürge haline getirilmiştir…" (Sosyal Devlet-Milli Devlet s:301-333)

Ülkemizin sorunu kapitalizmdir, serbest piyasa ekonomisidir ve bu anlayışlardan taviz vermeyen zihniyetlerdir. 

İlginç olan ise ezilen halkın, bu sistemi sahiplenen partilere verdikleri destektir.

Milli, manevi ve ekonomik özgürlüğümüz ve de tam bağımsızlığımız için Milli Ekonomi Modeli şarttır.

Ek bilgi

Fahiş ne demektir? Arapça bir kelime olan "fahiş" aşırı, ölçü dışı, çok fazla, ahlaka ve törelere uygun olmayan, genelin tepkisini çeken ve eskimiş anlamlarına gelir. 

Fahişe ve fuhşiyatta bu kelimeden türemiştir ve ülkemizde her alanda bir fahişlik söz konusudur.  

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Gazeteci İsmail Saymaz ifade verdi
Konu: CHP'nin 38. Olağan Kurultayı
Erdoğan TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Yeni bir safhaya geçmiş bulunmaktayız'
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Yarınki görüşme ile ilgili Kremlin'den açıklamada
"Rus heyeti, Ukrayna heyetini bekleyecek"
Eğitim sistemi yine mi değişiyor?
Yusuf Tekin sinyali verdi
Boğaziçi'ndeki olaylarda 97 kişi gözaltına alınmıştı
15 öğrenci adliyeye sevk edildi
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
Gazeteci İsmail Saymaz ifade verdi
Konu: CHP'nin 38. Olağan Kurultayı
Erdoğan TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Yeni bir safhaya geçmiş bulunmaktayız'
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Yarınki görüşme ile ilgili Kremlin'den açıklamada
"Rus heyeti, Ukrayna heyetini bekleyecek"
Eğitim sistemi yine mi değişiyor?
Yusuf Tekin sinyali verdi
Boğaziçi'ndeki olaylarda 97 kişi gözaltına alınmıştı
15 öğrenci adliyeye sevk edildi
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.