logo
28 HAZİRAN 2025

Genelkurmay beklenen açıklamayı yaptı

01.03.2008 00:00:00
Genelkurmay Başkanlığı'nca sınır ötesi harekata ilişkin yapılan açıklamada, "Harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurt içindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir" denildi.

Açıklamada, "Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan herhangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı" ifadesine yer verildi.

İşte Genelkurmay'ın basın açıklaması

Türk Silahlı Kuvvetleri, hava koşulları ve aydınlık durumu gibi etkenler dikkate alınarak en uygun zaman olarak seçilen 21 Şubat 2008 saat 19:00'dan itibaren, Irak'ın kuzeyinde PKK/KONGRA-GEL Terör örgütüne karşı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin katıldığı hava destekli bir sınır ötesi kara harekatı başlatmıştır.

Harekatın hava şartları açısından elverişsiz bir mevsimde icra edilmesi, baskın sağlamak ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin her koşulda görev yapabilme yeteneklerinden faydalanmak için özellikle tercih edilmiştir. Ayrıca arazideki derin kar sayesinde, teröristlerin patlayıcı kullanma imkanları ellerinden alınmış ve patlayıcılardan kaynaklanan hiç bir zayiatımız olmamıştır.

Harekatın maksadı, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve örgütün fiziksel altyapısını tahrip etmek olarak belirlenmiştir. Coğrafi olarak örgütün kalpgahı durumunda olan Zap bölgesi hedef alınmıştır.

Harekâtın sevk ve idaresi 2'nci Ordu Komutanlığınca Şırnak'tan; icrası Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığınca Çukurca'dan yapılmıştır.

Harekâtın hava desteği 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı tarafından, kara havacılık ve topçu desteği ise Kara Kuvvetleri Komutanlığının sınıra yakın üslerinden sağlanmıştır. Derinlikte belirlenen terörist mevzileri ve barınma yerleri hava kuvvetleri ve kara ateş destek vasıtaları ile ateş altına alınmıştır.

Birliklerimiz sınır ötesi dağlık bir bölgede, derin kar ve şiddetli soğuklarda harekatı başarıyla uygulamışlardır. Görev alan birlikler tamamen komando eğitimli yaya ve uçarbirlikler olup, harekatta tank, zırhlı ve tekerlekli araçlar kullanılmamıştır.

Bölgede hava sıcaklığı gündüzleri 0 ila 5 derece, geceleri 0 ila -15 derece arasında değişmiştir. Kar kalınlığı vadilerde 0- 45 cm, yüksek kesimlerde ise 1- 1,5 metre arasındadır. 25 ve 26 Şubat 2008 tarihlerinde bölgede yoğun sis ve tipi meydana gelmiştir.

Sınır ötesi harekatta sadece PKK terör örgütü hedef alınmış; sivil halk ve yerel unsurlar harekattan olumsuz etkilenmemişlerdir.

Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Hava Kuvvetleri unsurları arasındaki mükemmel koordinasyon, müşterek harekata örnek oluşturacak düzeyde bir sınır ötesi harekat uygulanmasını mümkün kılmıştır.

Harekat süresince bölgedeki 60 hedef grubuna (272 hedef) hava taarruzu icra edilmiş; ayrıca Kara Kuvvetleri ateş destek vasıtaları tarafından 517 adet muhtelif hedef ateş altına alınmıştır.

Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edilmiştir.

Dün (önceki gün) ele geçirilen 3 teröristle birlikte, sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240'a ulaşmıştır.

Harekatta 24'ü asker ve 3'ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit olmuştur.

Harekattan önce bölgede bulunduğu değerlendirilen yaklaşık 300 teröristin büyük çoğunluğu etkisiz hale getirilmiş; geri kalanların bir kısmı ise bölgeyi terk ettiklerinden temas kesilmiştir. Ayrıca, bölgedeki barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemeleri büyük oranda tahrip edilmiştir. Böylece harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurt içindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir.

Şüphesiz, bir bölgede icra edilen operasyonla terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi söz konusu değildir. Ancak, Irak'ın kuzeyinin teröristler için emniyetli bir bölge olmadığı örgüte gösterilmiştir.

İcra edilen harekatın, bölgenin teröristler tarafından kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasını önleyerek, uzun vadede Irak'ın istikrar ve iç barışına da katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan her hangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı.

Irak'ın kuzeyi terör örgütünün faaliyetleri açısından bundan sonra da yakından izlenecek ve bu bölgeden Türkiye'ye tehdit yöneltilmesine müsaade edilmeyecektir. Terörle mücadele yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla yürütülmeye devam edecektir.Hangi sebeple olursa olsun; terör örgütüne katılmış olanların, kan dökerek hiç bir sonuca ulaşamayacaklarını anlayarak, devletin şefkat ve adaletine sığınmaları beklenmektedir. Bölgeden alınacak ayrıntılı raporların değerlendirilmesi sonucu, kamuoyu en kısa zamanda ayrıca bilgilendirilecektir.Saygı ile duyurulur.      GENELKURMAY PAZARTESİ BASINA BİLGİ VERECEK Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'taki hava ve kara operasyonları hakkında bilgi vermek için 3 Mart Pazartesi günü basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcilerini Genelkurmay Karargahı'na davet etti.Genelkurmay Başkanlığında Pazartesi günü saat 14.30'da yapılacak bilgilendirme toplantısında, Irak'ın kuzeyindeki PKK unsurlarına yönelik yapılan hava harekatları ve ardından 8 gün süren sınırötesi kara harekatıyla ilgili detaylar aktarılacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Trump: Çin ile ticaret anlaşması imzaladık
"Herkesle anlaşma yapmayacağız"
Soykırım devam ediyor
İsrail, Filistinlilerin sığındığı çadırları vurdu: 11 ölü
Beylikdüzü Belediye Başkanına acil müdahale
Tutuklu Mehmet Murat Çalık acil tomografiye alındı
Kemal Kılıçdaroğlu sağ olsun!
CHP listelerinden seçilmişlerdi: DEVA Partisi’nde çifte istifa
Özel'e destek, Kılıçdaroğlu'na çağrı
Eski genel başkanlardan açıklama
Hem katil hem hırsız!
Netanyahu yargılanıyor
600 bin kamu işçisini ilgilendiriyor
Kamu işçilerine ikinci zam teklifi açıklandı
Türkiye'yi hedefe koyan harita
Düşündüren Abraham İttifakı haritası
Bursa’da orman yangını köydeki evlere sıçradı
Büyük panik yaşanıyor
Mansur Yavaş'tan parti içi birlik çağrısı
'Birlik olmaktan başka çaremiz yok'
Avustralya o ağı terör örgütü ilan etti
Adı "Terrorgram"
Halk TV'ye mezhepsel ayrımcılık
RTÜK, bazı sitelere erişim engelini kaldırdı, bazı kanalara ceza yağdırdı
Gazze'de 2 bebek daha açlıktan öldü
Aynı durumda çok sayıda bebek var
AB, ABD ile tarife anlaşması istiyor
"Mesajımız çok açık"
İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda
İşletmelere ciddi maliyeti olacak!
Trump: Çin ile ticaret anlaşması imzaladık
"Herkesle anlaşma yapmayacağız"
Soykırım devam ediyor
İsrail, Filistinlilerin sığındığı çadırları vurdu: 11 ölü
123456789101112131415
Trump: Çin ile ticaret anlaşması imzaladık
"Herkesle anlaşma yapmayacağız"
Soykırım devam ediyor
İsrail, Filistinlilerin sığındığı çadırları vurdu: 11 ölü
Beylikdüzü Belediye Başkanına acil müdahale
Tutuklu Mehmet Murat Çalık acil tomografiye alındı
Kemal Kılıçdaroğlu sağ olsun!
CHP listelerinden seçilmişlerdi: DEVA Partisi’nde çifte istifa
Özel'e destek, Kılıçdaroğlu'na çağrı
Eski genel başkanlardan açıklama
Hem katil hem hırsız!
Netanyahu yargılanıyor
600 bin kamu işçisini ilgilendiriyor
Kamu işçilerine ikinci zam teklifi açıklandı
Türkiye'yi hedefe koyan harita
Düşündüren Abraham İttifakı haritası
Bursa’da orman yangını köydeki evlere sıçradı
Büyük panik yaşanıyor
Mansur Yavaş'tan parti içi birlik çağrısı
'Birlik olmaktan başka çaremiz yok'
Avustralya o ağı terör örgütü ilan etti
Adı "Terrorgram"
Halk TV'ye mezhepsel ayrımcılık
RTÜK, bazı sitelere erişim engelini kaldırdı, bazı kanalara ceza yağdırdı
Gazze'de 2 bebek daha açlıktan öldü
Aynı durumda çok sayıda bebek var
AB, ABD ile tarife anlaşması istiyor
"Mesajımız çok açık"
İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda
İşletmelere ciddi maliyeti olacak!
Trump: Çin ile ticaret anlaşması imzaladık
"Herkesle anlaşma yapmayacağız"
Soykırım devam ediyor
İsrail, Filistinlilerin sığındığı çadırları vurdu: 11 ölü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.