‘Gevşeklik ve tembellikten uzak dur’
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Geçimini talep etmen, geçimini terk eden kimsenin kazancından daha üstün ve dünyadan hoşnut olup ona güvenen ihtiraslı kimsenin talebinden daha aşağı olmalıdır. Ilımlı ol, iffetli ol, gevşeklik ve tembellikten uzak dur ve mü’min için gerekli olan rızkı kazanmaya çalış”





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsan ölümden kaçtığı gibi rızkından kaçsaydı, ölüm kendisine gelip çattığı gibi rızkı da kendisine gelip çatardı." (Mekarim'ul-Ahlak, 2/377).
İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur: "Rızık talep etmekte düşmana galip gelmeye çalışan savaşçı gibi çaba gösterme ve iş ve çabadan el çekecek kadar da kadere dayanma! Zira Allah'ın fazlını dilemek sünnettendir. Rızık talebinde itidal yolunu kat etmek iffettendir. Ne iffet rızkı insandan uzaklaştırır ve ne de hırs rızkı fazlalaştırır! Çünkü rızık bölüştürülmüştür ve hırs insanın günah işlemesine sebep olur." (el-Bihar, 78/106/4).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Geçimini talep etmen, geçimini terk eden kimsenin kazancından daha üstün ve dünyadan hoşnut olup ona güvenen ihtiraslı kimsenin talebinden daha aşağı olmalıdır. Ilımlı ol, iffetli ol, gevşeklik ve tembellikten uzak dur ve mü'min için gerekli olan rızkı kazanmaya çalış." (a.g.e. 103/33/63).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Rızık, kendisini aramayan kimseyi arar." (Gurer'ul-Hikem, 1408).
İmam Ali (a.s), kendisine, "Eğer bir adamın kapısını kapatırlarsa, rızkı nereden gelir?" diye sorulduğunda şöyle buyurmuştur: "Ecelinin geldiği yerden." (Nehc'ul-Belağa, 356. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Rızık iki kısımdır: Birini sen istersin, diğeri ise seni ister; ardından gitmezsen peşinden gelir. O halde yılının hüznünü gününe yükleme. Her günün rızkı sana yeter. Eğer o yıl ömründen ise, Allah her yeni günde taksim ettiği rızkı sana verecektir. Yok, eğer o yıl ömründen değilse, o halde senin olmayan şeyler için neden üzülüyorsun? Hiçbir isteyici, rızkını almadan senden öne geçemez ve hiç kimse bunda sana galip olamaz; sana takdir edilen şey, asla sana gecikmez." (Nehc'ul-Belağa, 379. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Rızık iki kısımdır: Talep eden ve talep edilen. O halde kim dünyayı talep ederse, ölüm onu talep eder ve sonunda onu dünyadan çıkarır. Kim de ahireti talep ederse, dünya onu talep eder; öyle ki o rızkını tamamıyla dünyadan almış olur." (a.g.e.. 431. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Rızık iki çeşittir: Bir rızkı sen talep edersin ve bir rızık ise seni talep eder. Eğer sen peşisıra gitmezse o senin peşinden gelir." (a.g.e., 31. Mektup). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL