Gıda fiyatları dünyada yeniden yükselişe geçti
Gıda fiyatları küresel ısınmaya bağlı olarak geçen yıl dünyada da arttı. Bitkisel yağda artış oranı dolar bazında yüzde 17.1 oldu. Süt ve süt ürünlerindeki artış oranı ise yüzde 13.2... Küresel ısınma sonucu yaşanan kuraklık ve sert hava koşulları nedeniyle 2026 yılının daha da zor geçmesi bekleniyor.
10.01.2026 00:47:00
AA
AA





Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'nin 2025 yılını, 2024 seviyesinin ABD Doları bazında yaklaşık yüzde 4.3 üzerinde tamamladığını bildirdi.
Bitkisel yağ fiyatları roketledi
FAO'nun dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü olarak kabul edilen endeksi, 2025 yılında bitkisel yağ ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışın, tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşü telafi etmesiyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 4.3 üzerinde tamamlandı. Küresel gıda fiyatlarının aralık ayında, süt ürünleri, et ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşlerin tahıl ve şeker fiyatlarındaki artışları dengelemesiyle gerileme kaydettiği dikkati çekti. Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya'nın önemli güney üretim bölgelerinde şeker üretiminde yaşanan keskin düşüşün etkisiyle aralık ayında kasıma göre yüzde 2.4 arttı. Endeksin, 2025 yılını bir önceki yılın seviyesinin yüzde 17 altında tamamlaması dikkati çekti. Şeker Fiyat Endeksi, bol ihracat imkanları sayesinde 2020'den bu yana en düşük yıllık ortalamasını kaydetti. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise 2025 yılının tamamında küresel arzın kısıtlı olması nedeniyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 17.1 üzerine çıkarak son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Tahıl Fiyat Endeksi, 2025 yılının tamamında ise bir önceki yılın seviyesinin yüzde 4.9 altında kalarak üst üste üçüncü yıllık düşüşünü kaydetti. Ayrıca endeks, 2020'den bu yana en düşük yıllık ortalamaya geriledi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de güçlü küresel ithalat talebi ve yılın başlarında sınırlı ihraç edilebilir arzın etkisiyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 13.2 üzerine çıktı. Et Fiyat Endeksi de bir önceki yılın seviyesinin yüzde 5.1 üzerinde tamamladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.





























































































