Hastane randevularını Yaani alacak
Turkcell’in 10’uncu kez düzenlediği Teknoloji Zirvesi’nde milli yapay zekâ şovu yaşandı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Yaani Sesli Asistan ile hiç zorlanmadan devlet hastanesinden randevu aldı. Yaani Asistan yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ile buluşacak
10.04.2019 00:00:00





Turkcell tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Teknoloji Zirvesi, yaklaşık 3 bin teknoloji sevdalısının katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvenin 'zirve' noktası ise Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan'ın milli yapay zekânın ilk ürünü olan Yaani Sesli Asistan ile şov yapmasıydı. Tamamen doğaçlama gerçekleşen şovda Murat Erkan, Yani Asistan sayesinde günlük işlerini programladı, internet üzerinden kahvaltı servisi istedi, kahvesini hazırlattı, dahası önümüzdeki hafta yapacağı Adana ziyareti kapsamında Adana Şehir Hastanesi'nden saniyeler içinde randevusunu aldı. Bu sonuncusu Türkiye'de en zor başarılan işlerden biri! Turkcell mühendislerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı yerli ve milli yapay zekâ Yaani Sesli Asistan böylece dünyaya tanıtılmış oldu.
Türk mühendislerinin zekâsının ürünü
Türkçe konuşan ve komutlara cevap veren Yaani, yerli arama motorunun üst versiyonu olarak hizmet verecek. Yaani Asistan, Türkiye'nin verisinin Türkiye'de kalması açısından da ayrı bir öneme sahip. Erkan, konuşmasında ise bu önemli atılım konusunda şunları söyledi: "Yaani Türkiye'nin ilk yerli arama motoru. Şu anda 10 milyona yakın kullanıcısı var. Yakın zamanda hem kurumların hem de bireylerin kullanabileceği ilk yerli e-posta servisini de Yaani üzerinden sunmaya başlayacağız. Yapay zekâ üzerinde çalışan Yaani Asistan da Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Konuşmanın yazıya, yazının konuşmaya dönüşmesi şeklinde yani çift yönlü çalışan müthiş bir yapay zekâ çalışması. Alfabenin tamamını öğretmiyoruz. Buradaki bir cümleyi alarak öğrenen bir algoritma... Öğrene öğrene Türkçeyi bizden daha iyi konuşur hale geliyor. Gördüğümüz gibi yapay zekâda önümüzde müthiş bir yol var. Bu yolculuğu hep birlikte yaşayalım."
5G olmadan yapay zekâ olmaz
Erkan yapay zekâ teknolojilerin hayata geçirilebilmesi için 1 milisaniyenin altında gecikme süreleri gerektiğini, bunun da 5G ile mümkün olacağını belirtti. "5G'yi yaşamak çok değerli. 5G'nin temel ihtiyacı kuvvetli altyapı, fiber şebeke" diyen Erkan, Turkcell olarak kuruldukları günden beri 50 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyerek, şöyle devam etti: "50 milyar liralık yatırımın yarısından fazlasını son 5 yılda yaptık. Önümüzdeki 3 yılda da 16 milyar lira daha yatırım planımız var. Yerli ve milli teknoloji ve servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz."
Sürücüsüz araca yoğun ilgi
Turkcell'in düzenlediği Teknoloji Zirvesi'nin en yoğun ilgi gören deneyimlerinden biri de, 5G'nin gelmesiyle beraber büyük önem kazanacak sürücüsüz (otonom) araçların önde gelen örneği EasyMile EZ10 oldu. Turkcell ve Ericsson işbirliği ile Türkiye'de ilk kez kullanıcı deneyimine sunulan EZ10, şu anda dünyanın en çok kullanılan sürücüsüz servis aracı olarak örnek gösteriliyor. Yeni Mesaj olarak biz de aracı deneyimledik. Aracın en dikkat çeken özelliğini önüne insan veya başka bir engel çıktığında durması teşkil ediyor. EZ10, kampus ya da otel gibi özel alanların yanı sıra, bazı bölgelerde metro ve tramvay durakları arasında ulaşımı da sağlıyor. Fransa, Almanya, Norveç, Avustralya ve Japonya'da karma trafiğe çıkmasına izin verilen ilk otonom araç EZ10, bugüne dek 25 ülkede 250 bin kilometre kat etti, yani dünyanın çevresini 6 kere dolaştı. Bu seferlerde 320 bin kişiyi güvenle taşıdı.
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.



























































































