Hatay Gastronomi Evi, rol model oldu
Hatay’da geçtiğimiz yıl açılan Gastronomi Evi, Türkiye’nin birçok iline rol model oldu. Farklı şehirlerden gelen yetkililer, incelemelerde bulunarak bilgiler alıyor
09.06.2020 01:29:00





2017 yılında UNESCO tarafından Hatay'ın UNESCO gastronomi ağına dahil edilmesinin ardından, ilin tarih ve kültür zenginliği ile harmanlanmış lezzetlerini tanıtmak amacıyla geçtiğimiz yıl Mart ayında açılan UNESCO Hatay Gastronomi Evi, kısa sürede Türkiye'de rol model oldu.
Hatay Gastronomi Evi kurucusu Nazan Savaş bir yılda 300 çeşit yemeğin yapıldığı evin içerisinde Hatay'ın tarihinin, kültürünün yansıtıldığını belirterek, "Aslında burası eski bir konak ve sadece gastronomi evi olarak planlanmadı. Aynı zamanda dönemsel tarihsel süreç içerisindeki kültürümüzü, tarihimizi, arkeolojik eserlerimizi, zanaatımızı yansıtsın ve bunları ortaya koyarken bilişim teknolojilerinden yararlansın istenildi.
Yaklaşık 1 yılda 300 çeşit yemek yaptık. Derin çalışmalar yapılarak hem yeniden yaptığımız, mesela eskiden yapılan ama unutulan yemekler yapılıyor ya da yeni yemekler üretiliyor. Örneği enginar ile ilgili, Hatay'ın enginarı çok ünlüdür. Atatürk için de çok özeldir. Ölüm yatağında iken enginar istiyor ve İstanbul'da o dönem bulunamadığından dolayı Hatay'dan gönderiliyor ama maalesef yetiştirilemiyor" dedi. İHA
Hatay Gastronomi Evi kurucusu Nazan Savaş bir yılda 300 çeşit yemeğin yapıldığı evin içerisinde Hatay'ın tarihinin, kültürünün yansıtıldığını belirterek, "Aslında burası eski bir konak ve sadece gastronomi evi olarak planlanmadı. Aynı zamanda dönemsel tarihsel süreç içerisindeki kültürümüzü, tarihimizi, arkeolojik eserlerimizi, zanaatımızı yansıtsın ve bunları ortaya koyarken bilişim teknolojilerinden yararlansın istenildi.
Yaklaşık 1 yılda 300 çeşit yemek yaptık. Derin çalışmalar yapılarak hem yeniden yaptığımız, mesela eskiden yapılan ama unutulan yemekler yapılıyor ya da yeni yemekler üretiliyor. Örneği enginar ile ilgili, Hatay'ın enginarı çok ünlüdür. Atatürk için de çok özeldir. Ölüm yatağında iken enginar istiyor ve İstanbul'da o dönem bulunamadığından dolayı Hatay'dan gönderiliyor ama maalesef yetiştirilemiyor" dedi. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.