logo
27 TEMMUZ 2026

Hıdırlık Tepesi: Safranbolu’ya kuş bakışı bakma imkanı

Karabük’ün tarihi dokusunu, mimari mirasını ve coğrafi yapısını en güzel açıdan sunan noktaların başında Hıdırlık Tepesi gelir

27.07.2026 12:15:00
Hasan Gündoğdu
 
Hıdırlık Tepesi: Safranbolu’ya kuş bakışı bakma imkanı
Hıdırlık Tepesi: Safranbolu’ya kuş bakışı bakma imkanı
Özellikle Safranbolu'nun tescilli konaklarına, tarihi çarşısına ve büyüleyici vadilerine kuş bakışı bakma imkânı sunan bu tepe, sadece bir seyir terası değil, aynı zamanda bölgenin köklü kültürünün ve inanç turizminin önemli bir parçasıdır.






Safranbolu'ya Tepeden Bir Bakış

Hıdırlık Tepesi, Osmanlı döneminden günümüze taşınan sivil mimarinin en net izlenebildığı stratejik bir yükseklikte yer alır. Tepeden bakıldığında, ahşap ve kerpiç işçiliğinin en nadide örnekleri olan Safranbolu konakları, dar sokaklar, tarihi camiler ve hanlar bir tablo gibi serilir.

Gün doğumu ve gün batımı saatlerinde oluşan ışık oyunları, tepeden izlenen manzaraya ayrı bir derinlik katar. Fotoğraf tutkunları ve seyahat severler için kenti panoramik olarak kadraja alabilecek en doğru lokasyondur.






Tarihi ve Manevi Derinliği

Hıdırlık Tepesi'nin adı, Türk kültüründe baharın gelişini müjdeleyen ve bereketin simgesi kabul edilen Hıdırellez gelenekleriyle doğrudan ilişkilidir. Eskiden bölge halkının yağmur duaları için toplandığı, Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı ve açık hava namazgahı olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Tepede yer alan önemli yapılar ve anıtlar şunlardır:

* Orhan Gazi Dönemi Namazgahı: Açık havada ibadet etmek amacıyla inşa edilmiş olan bu namazgah, ahşap mihrabı ve minberiyle özgün bir yapıya sahiptir.

* Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesi: Tarihi doku içerisinde dikkat çeken önemli bir kabirdir.

* Dr. Ali Yaver Ataman Türbesi: Kurtuluş Savaşı döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında hizmet vermiş önemli şahsiyetlerden birine ait türbedir.

* Gazi Mustafa Kemal Atatürk Suyu ve Anıtı: Tepede cumhuriyet dönemi hatıralarını simgeleyen unsurlar da yer almaktadır.






Ziyaretçiler İçin Deneyim ve Atmosfer

Hıdırlık Tepesi, etrafı düzenlenmiş yürüyüş yolları, oturma alanları ve seyir noktalarıyla konforlu bir ziyaret ortamı sunar. Çam ve asırlık ağaçların gölgesinde dinlenirken Safranbolu'nun meşhur dibek kahvesini veya çayını yudumlamak, buradaki ziyaretin klasiği haline gelmiştir.

Günün her saati farklı bir hava sunan tepe, sesizliği ve temiz havasıyla ziyaretçilerine şehir gürültüsünden uzak, dingin bir zaman dilimi vaat eder.






Ulaşım ve Konum

Karabük şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Safranbolu ilçe sınırları içindeki Hıdırlık Tepesi'ne ulaşım oldukça kolaydır. Tarihi Safranbolu Çarşısı'ndan kısa bir yürüyüş veya araç sürüşü ile tepeye çıkılabilir. Girişte yer alan seyir terası ve sosyal tesisler, günübirlik ziyaretçilerin tüm temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir.

Safranbolu'nun köklü tarihini anlamak ve bu tarihi mirasın coğrafyayla nasıl bütünleştiğini bizzat görmek isteyen herkes için Hıdırlık Tepesi, gezinin başlangıç veya kapanış noktası olması gereken müstesna bir mekândır.

Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi

Karadeniz'de ticari gemilere yönelik tırmanan dron saldırılarının ardından isabet alan bir sivil ticaret gemisi daha hasarlı şekilde Trabzon açıklarına demirledi

27.07.2026 11:32:00
İHA
 
Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi
Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi
Karadeniz'deki uluslararası sularda ve liman yaklaşımlarında ticari nakliye gemilerini hedef alan insansız hava aracı (İHA) saldırıları, bölgedeki deniz güvenliğini en üst seviyede alarma geçirdi. Son günlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ekseninde tırmanan karşılıklı dron operasyonları, sivil deniz taşımacılığını doğrudan vurdu.






Rusya'nın Taman Limanı'ndan yüklediği kömürü Trabzon'a ulaştırmak üzere yola çıkan İstanbul liman kütüğüne kayıtlı Mv Reyhan Sarı kuru yük gemisi, Novorossiysk açıklarında peş peşe iki dron saldırısının hedefi oldu. Saldırı sırasında bacasından ve yaşam mahallinden ağır darbe alan Türk bayraklı geminin makine dairesinde görevli 54 yaşındaki Türk personel Savaş Çakar hayatını kaybederken, yaralanan mürettebat Sahil Güvenlik helikopterleriyle Samsun'a getirilerek tedavi altına alınmıştı.








Öte yandan, sadece kuru yük gemileri değil, Karadeniz'de seyreden enerji tankerleri de İHA saldırılarından kaçamadı. Karadeniz açıklarında dron saldırısına uğrayarak güvertesinde yangın çıkan Panama bayraklı Gas Nero isimli LPG tankeri ile kimyasal taşıyan diğer bazı ticaret gemileri, Samsun Liman Başkanlığı koordinasyonundaki acil müdahalelerin ardından onarım ve sığınma amacıyla Trabzon kıyılarına yönlendirildi. LPG tankeri Gas Nero onarım işlemleri için Trabzon'un Sürmene ilçesi açıklarında güvenli bölgeye demirletildi.








Bu iki geminin dışında Karadeniz'de dron saldırısına uğrayan bir LPG tankeri daha Trabzon'a gelerek Akçaabat ilçesinin Söğütlü mahallesi açıklarına demirledi. Geminin hem burun hem de kaptan köşkünden saldırıya maruz kaldığı gözlendi.

Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı

Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde çıkan yangın kısa sürede büyüyerek geniş bir alanda etkili oldu. Alevlere 3 TOMA, itfaiye ekipleri ve dron desteğiyle müdahale edilirken yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor

26.07.2026 05:33:00
İHA
 
Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı
Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı
Yangın, gece saat 03.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hurdacılar Sitesi'nde henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede büyüyerek geniş bir alanda etkili oldu.






Yoğun duman ve yükselen alevler kentin birçok noktasından görüldü. Yangın nedeniyle bölgede işçilerin konakladığı bir konteyner yatakhane tedbir amacıyla tahliye edildi.









İtfaiye ekiplerinin yanı sıra Emniyete ait 3 TOMA'nın da destek verdiği söndürme çalışmalarında dronlar kullanılarak yangının yayılımı havadan takip ediliyor. Ekiplerin karadan ve havadan yürüttüğü yoğun müdahale sürerken yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.















Adli kontrolle serbest kalan ünlü yönetmen Ezel Akay: "Mahkeme sonunda her şeyi öğreneceksiniz"

Bursa'nın İnegöl ilçesinde evine düzenlenen uyuşturucu operasyonunda yakalanarak, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ünlü yönetmen Ezel Akay, sosyal medya hesabından ilk kez açıklama yaptı

25.07.2026 23:58:00
İHA
 
Adli kontrolle serbest kalan ünlü yönetmen Ezel Akay: "Mahkeme sonunda her şeyi öğreneceksiniz"
Adli kontrolle serbest kalan ünlü yönetmen Ezel Akay: "Mahkeme sonunda her şeyi öğreneceksiniz"
Uyuşturucu soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan yönetmen Ezel Akay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada basına yansıyan haberlerde söz konusu adreslerden "Ezel Akay'ın evi" olarak bahsedilmesine tepki göstererek, "Dostlar, bir ifade verdim çıktım. Yayılan haberlere çok hayret ettim. Lütfen medyada gördüğünüz her habere inanmayınız, maalesef devir böyle. Hayatında hiçbir suça bulaşmamış biri olarak süren yargılamanın sonucunu beklemenizi tavsiye ederim. Sözü edilen evler kiminmiş, olay neden büyümüş, hepsini mahkeme sonunda öğreneceksiniz!" dedi.








Ezel Akay ile müzisyen kardeşi Eren Kazım Akay, 23 Temmuz'da jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Arama yapılan adreste 22 kök kenevir bitkisi, bin 144 gram kubar esrar, iklimlendirme sistemi ve çeşitli malzemelerin bulunduğu ileri sürülmüştü.









İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ezel Akay adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, kardeşi Eren Kazım Akay tutuklanmıştı.








Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Tümgüç, hayatını kaybetti. Kazayı haber alan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, olay yerine geldi

25.07.2026 05:06:00 / Güncelleme: 25.07.2026 23:46:04
İHA
 
Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti
Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti
Melikgazi ilçesi Mehmet Özhaseki Bulvarı üzerinde meydana gelen kazada, spor yapmak için Erciyes Kayak Merkezi'nden bisikletle inen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Tümgüç, bisikletten düştü.






Tümgüç, kazada ağır yaralanırken ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalede Tümgüç'ün hayatını kaybettiğini belirledi.









Ekipler tarafından olay yerinde inceleme yapılırken, Mustafa Tümgüç'ün cansız bedeni hastane morguna kaldırıldı. Tümgüç'e Erciyes Kayak Merkezi'nden bisikletle indiği sırada Melikgazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Özbayraktar'ın da başka bir bisikletle eşlik ettiği öğrenildi.
 







Kazayla ilgi soruşturma başlatıldı.








45 yaşındaydı
 
Otopsi işlemlerinin ardından Tümgüç için Hulusi Akar Camisi'nde öğle vakti tören düzenlendi. Tümgüç'ün cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Kayseri Asri Mezarlığı'na defnedildi.

Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, yönetmen Ezel Akay ile müzisyen kardeşi Eren Kazım Akay gözaltına alındı

23.07.2026 08:00:00
İHA
 
Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı
Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı
Bursa İl Jandarma komutanlığı Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, Ezel Akay'ın ikametinde kenevir yetiştirildiği yönündeki bilgi üzerine çalışma başlattı. Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde adrese operasyon düzenleyen ekipler, evde yaptıkları aramada özel düzenekle yetiştirildiği değerlendirilen kenevir bitkileri ile çok miktarda kubar esrar ele geçirdi. Ele geçirilen uyuşturucu maddelere incelenmek üzere el konuldu.








Operasyon kapsamında Ezel Akay ile kardeşi Eren Kazım Akay gözaltına alınarak ifadeleri alınmak üzere jandarma karakoluna götürüldü.









Şüpheliler, işlemlerinin ardından uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesi amacıyla kan ve saç kılı numunesi alınmak üzere İnegöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastane girişinde basın mensuplarının görüntü almasına tepki gösteren Ezel Akay, "Niye fotoğraf çekiyorlar'" ifadelerini kullandı.
 







Olayla ilgili soruşturma İlçe Jandarma Komutanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde sürüyor.

Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü

Antalya'da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı kentte vatandaşlar serinlemek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti

22.07.2026 15:35:00
İhlas Haber Ajansı
 
Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü
Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü
Meteoroloji'nin günler öncesinden yaptığı yüksek sıcaklık uyarılarının ardından Antalya'da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı kentte yerli ve yabancı turistler ile vatandaşlar serinlemek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti.






Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre Antalya şehir merkezinde hava sıcaklığı 41 derece olarak ölçülürken, termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığı 30 dereceye ulaşırken, nem oranı ise yüzde 18 olarak kaydedildi.








Sıcaktan bunalanlar sahillere koştu

Yüksek sıcaklığı fırsata çeviren yerli ve yabancı turistler ile kent sakinleri, serinlemek için Konyaaltı Sahili'nde yoğunluk oluşturdu. Bazıları Akdeniz'in serin sularına girerek sıcak havadan korunmaya çalışırken, bazıları da şemsiye gölgelerinde vakit geçirdi. Sahilde bulunan bazı vatandaşlar ise falezlerden denize atlayarak serinlemeyi tercih etti. Öğle saatlerinde sahildeki hareketlilik dikkat çekerken, uzmanlar özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini hatırlattı.







"Sıcak olsa da Antalya buna değer"

Hatay'ın İskenderun ilçesinden tatil için Antalya'ya gelen Fatma Çürük, sıcak havaya rağmen kentin güzelliğine dikkat çekerek, "Antalya çok güzel. Sıcak olsa da buna değer. Biz de Hatay'dan geliyoruz, orası da çok sıcak. Bugün biraz yürüyelim dedik ama sıcak gerçekten etkiledi" dedi. Eşi Adem Çürük ise, "Antalya vazgeçilmezimiz. İki gündür sıcaklık oldukça yüksek ama her şeye rağmen görülmeye değer bir şehir" ifadelerini kullandı.







Konyaaltı Belediyesi'nden sıcak hava tedbiri

Yoğun sıcaklık uyarılarının yapıldığı günde Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan da sosyal medya hesabından aldığı tedbiri paylaştı. Kotan, aşırı sıcaklar nedeniyle sahada görev yapan belediye çalışanlarının 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dinlendirileceğini duyurdu.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.