Hindistan cevizi yağında bilinmeyen tehlike
Hindistan cevizi yağının faydaları ve zararları ile ilgili konuların hala tartışmalı olduğu noktasında uyarıda bulunan Balcı, yağın kilo vermede ve kalp-damar hastalıklarında olumlu etkilerinin olduğu söylentilerinin bilimsel olarak henüz kanıtlanmadığının altını çizdi.
''Fazlası kolesterolü yükseltiyor"
Balcı, besinler ile alınan doymuş yağ ve trans yağları azaltmanın, kalp-damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olduğuna dikkat çekerek, 'Hindistan cevizi yağının kilo vermede ve kalp-damar hastalıklarında olumlu etkilerinin olduğuna dair söylentiler henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı. Amerikan Kalp Birliği, günlük alınan enerjinin en fazla yüzde 5-6 kadarının doymuş yağlardan alınmasını önermektedir. Yağ seçiminde de zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi doymamış yağlar önerilmekte, tereyağ, margarin, kakao yağı ve Hindistan cevizi gibi doymuş yağlar önerilmemektedir. Doymuş yağların yüksek miktarları kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL kolesterolü arttırabilir ve uzun vadede kalp-damar hastalıklarına neden olabilmektedir' şeklinde konuştu.
Hindistan cevizi yağının genel olarak oral bakteri enfeksiyonuna karşı alındığını ifade eden Balcı, buna rağmen bakterilerin bu şekilde yok edilmeye çalışılmasının ishal ve ishale bağlı başka belirtiler başta olmak üzere bazı kısa süreli yan etkilere neden olabileceğini belirtti ve sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
'Aynı zamanda Hindistan cevizindeki orta zincirli yağ asitleri, karaciğere taşınırlar ve orada enerjiye çevrilirler. Ancak bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızlarının problem olabileceğini, bu durumun karaciğeri baskı altında bırakabileceğini ve uzun vadede karaciğere zarar verebileceğini söyleyen uzmanlar da bulunmaktadır. Özellikle karaciğer hastalığı olanların orta zincirli yağ asitlerinden uzak durması gerekmektedir.'İHA