logo
08 HAZİRAN 2025

Hoca göle maya çalamayacak

05.07.2001 00:00:00
Konya'nın Akşehir ilçesinde bu gün başlayacak ve 10 Temmuz'a kadar sürecek olan "42. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği"nde, çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra eşek ayağı ile dünyanın ortası ölçülecek.

Akşehir Kültür, Sağlık ve Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Sarı, Nasreddin Hoca'nın kıvrak zekasının ve engin mizah anlayışının bir ürünü olan "Dünyanın ortası, eşeğimin sağ arka ayağını bastığı yerdir" esprisini ölümsüzleştirmek ve bir kere daha herkese duyurmak için "eşek ayağı" ismini verdikleri bir logo dizayn ettiklerini anlattı.

"Üzerinde 'dünyanın ortasını ölme cihazı' yazan bu logolarla, şenliklerin ilk günü, Nasreddin Hoca'nın türbesinin hemen yanında, dünyanın ortası ölçülecek. Biz, dünyanın ortasının Akşehir olduğunu zaten biliyoruz. Aklında şüphe olanlara, 'İnanmıyorsanız ölçün' diyeceğiz" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN ORTASI FIKRASI

Nasreddin Hoca'ya bilgisini denemek isteyen bir kişi, "Dünyanın ortası neresidir?" diye sorar. Hoca, "Eşeğimin sağ arka ayağını bastığı yerdir" yanıtı verir. Sorunun sahibi, bu cevaba inanmayarak "Nereden biliyorsun?" deyince, Hoca gülümseyerek "İnanmıyorsan ölç" karşılığını verir.

Şenliğin birinci gününde Batı Cephesi Karargahı Müzesi'nin açılışı yapılacak. İzzet Baysal Üniversitesi'nin İnci Avcıları Oda Müzik Topluluğu Orkestrası konser verecek. "Geçmiş Zaman Olur Ki" isimli orta oyunu, Gülmece Parkı'nda sunulacak. Nejat Uygur Tiyatrosu da, "Borcum Borç Ama Nah Alırsınız" isimli oyunu, Açık Hava Tiyatrosu'nda sahneleyecek.

GÜLMECE ANITI

Tiyatro sanatçıları Kavuklu Hamdi, Naşit Özcan, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Erol Günaydın, Nejat Uygur, Müjdat Gezen, Ferhan Şensoy ve Nasreddin Hoca'nın büstlerinden oluşan Gülmece Anıtı, büstü dikilecek yaşayan sanatçıların katılımıyla açılacak.

Halk Kütüphanesi'nde Turhan Selçuk, Kamil Masaracı, Piyale Madra, Nezih Danyal, Ramize Erer, Tan Oral, Semih Paray, İrvin Mandel ve Behiç Ak'ın eserlerinden oluşan, Çizgi Bant Karma Sergisi'nin açılışı yapılacak.

Akşehir Gölü'nde su seviyesinin düşmesi nedeniyle, sanatçı Erol Günaydın'ın canlandırdığı temsili Nasreddin Hoca, bu yıl göle yoğurt çalamayacak.

Şenliğin ikinci gününde, Metin Uca tarafından "Sahneden Yayın" isimli tek kişilik gösteri sunulacak. Şarkıcı Atilla Taş ise Açık Hava Tiyatrosu'nda konser verecek.

Şenliğin üçüncü ve dördüncü gününde İzzet Altınmeşe'nin yanı sıra yerel müzik toplulukları konserler verecek, halk oyunları gösterileri sergilenecek. Şair Ahmet Çuhacı kitaplarını imzalayacak.

Şenliğin beşinci gününde de, şiir dinletileri, tiyatro oyunları sunulacak, Ezginin Günlüğü, konser verecek.

Şenliğin son gününde ise Ferhan Şensoy Tiyatrosu "Ferhangi Şeyler" isimli oyunu sahneleyecek, Haluk Levent konser verecek.

GÖLE YO?URT ÇALINAMAYACAK

Konya'nın Akşehir İlçesi'nde, 5-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen "Nasreddin Hoca Şenliği"nde, Akşehir Gölü'nün kuraklık yüzünden suyunun çekilmesi nedeniyle, ilk kez "göle yoğurt çalma" etkinliği düzenlenemeyecek.

Akşehir İlçe Tarım Müdürü Talat Duman, kuraklık nedeniyle Akşehir Gölü'ndeki su miktarının her geçen yıl azaldığını söyledi. Göldeki su çekilmesinin 7-8 yıldır devam ettiğini anlatan Duman, "130 kilometrekare olan göl genişliği, son yapılan ölçümde 50 kilometrekarenin altına düştü. Su derinliği 1 metreye indi. Su çekilmesi nedeniyle gölün çevresi, 100 metre genişliğinde balçık araziye dönüştü" dedi.

Duman, kıyıdaki balçıklı alanın, göle girilmesine engel olduğunu belirterek, "Artık balık bırakmak için bile göle yaklaşamıyoruz. İnsanlar ve araçlar çamura saplanıyor. İlerlemek mümkün değil. Temsili Nasreddin Hoca'nın gölün kıyısına inip yoğurt çalması da bu durumda imkansız" dedi.

Su miktarındaki azalmanın, göldeki canlı yaşamını da olumsuz etkilediğini dile getiren Duman, şunları söyledi:

"1990'lı yılların başında Akşehir'de kayıtlı bin civarında balıkçı varken, bugün bu işi yapan kimse yok. Balıklar da su seviyesinin düşmesi ve beslenme alanlarının daralması nedeniyle telef oluyorlar. Kıyı kesimlerinin balçık olması gölün sonunu getirecek. Mevcut durumdan Akşehir'in meşhur kiraz yetiştiriciliği de olumsuz etkilendi. Yöreye ılıman bir iklimin hakim olmasına yol açan göl, su kaybı nedeniyle artık bu işlevini yerine getiremiyor. Bundan da, kirazüretimi zarar görüyor."

GÖL YERİNE, KAZAN

Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Suner Toklu da, yaptığı açıklamada, Akşehir Gölü'nün yoğurt çalınamayacak kadar çekilmesinin kendilerini üzdüğünü belirterek, Nasreddin Hoca'nın da bu durumdan derin üzüntüsü duyduğuna inandığını söyledi.

Temsili Nasreddin Hoca Erol Günaydın'ın göl yerine, Gülmece Parkı'ndaki dev kazana yoğurt çalabileceğini kaydeden Toklu, "Gölün eski haline, daha doğrusu yoğurt çalınabilecek hale getirilmesi için devletimizden yardım bekliyoruz. Yeni su kaynakları bulunarak göl kurtarılabilir" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
BTP liderinden geçmiş olsun telefonu
Zeyrek'in durumu hakkında bilgi aldı
Ömer Fethi Gürer’in annesi Kadriye Gürer hayatını kaybetti
Merhumeye Allah’tan rahmet diliyoruz
Umutlandıran haber
Ferdi Zeyrek'in son durumu açıklandı
Ülkede bayram da bugün başladı
Fas Kralı'ndan 'kurbansız bayramda' 526 kişiye bayram affı
Türkiye'de 2.5 milyon, Çin'de 13.3 milyon
Türkiye'de 2.5 milyon, Çin'de 13.3 milyon
Musk'tan Trump'a karşı şok hamle
Yeni bir parti kurmaya hazırlanıyor
Fransa'dan İsrail'e çağrı
'Lübnan topraklarından hemen çekilin'
Kuzey Kore'de internet kesintisi
Sebep siber saldırı mı?
Macron'dan Trump'a mesaj!
Grönland'ı ziyaret edecek
MHP geçmişi mi telafi etmeye çalışıyor?
MHP ve DEM Parti ikinci kez bayramlaştı
İslam dünyasında kanlı bayram
İsrail, bayramın ilk gününde en az 42 kişiyi öldürdü
İlk günün kurban kesim bilançosu
14 bin 372 kişi yaralandı
Gaziantep'te anne ve kızı ölü bulundu
Kilitli odada şüpheli ölüm!
Manisa Belediye Başkanı hastaneye kaldırıldı
Elektrik akımına kapıldı
Siirt'te dehşet!
Düğün salonuna silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı
BTP liderinden geçmiş olsun telefonu
Zeyrek'in durumu hakkında bilgi aldı
Ömer Fethi Gürer’in annesi Kadriye Gürer hayatını kaybetti
Merhumeye Allah’tan rahmet diliyoruz
Umutlandıran haber
Ferdi Zeyrek'in son durumu açıklandı
Ülkede bayram da bugün başladı
Fas Kralı'ndan 'kurbansız bayramda' 526 kişiye bayram affı
Türkiye'de 2.5 milyon, Çin'de 13.3 milyon
Türkiye'de 2.5 milyon, Çin'de 13.3 milyon
Musk'tan Trump'a karşı şok hamle
Yeni bir parti kurmaya hazırlanıyor
Fransa'dan İsrail'e çağrı
'Lübnan topraklarından hemen çekilin'
Kuzey Kore'de internet kesintisi
Sebep siber saldırı mı?
Macron'dan Trump'a mesaj!
Grönland'ı ziyaret edecek
MHP geçmişi mi telafi etmeye çalışıyor?
MHP ve DEM Parti ikinci kez bayramlaştı
İslam dünyasında kanlı bayram
İsrail, bayramın ilk gününde en az 42 kişiyi öldürdü
İlk günün kurban kesim bilançosu
14 bin 372 kişi yaralandı
Gaziantep'te anne ve kızı ölü bulundu
Kilitli odada şüpheli ölüm!
Manisa Belediye Başkanı hastaneye kaldırıldı
Elektrik akımına kapıldı
Siirt'te dehşet!
Düğün salonuna silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.