logo
13 TEMMUZ 2025

Hükümetin itibarı o ormanlarla birlikte kül oldu

31.07.2021 00:00:00
'Hükümetin itibarı o ormanlarla birlikte kül oldu' seslendirme dosyası:

Türkiye'nin dört bir yanında ormanlarımız yüreğimizi sızlatarak cayır cayır yanıyor.

Son birkaç günde Manavgat, Mersin, Marmaris, Bodrum, Aydın ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu turizm merkezleri başta olmak üzere 20'ye yakın noktada yangın çıktı.

4 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce hektarlık orman alanı da kül oldu. 

İklim krizinin sık sık gündeme geldiği böyle bir dönemde tüm ülkeler ormanlarına gözü gibi bakarken, bizim orman yangınlarına müdahale edebilecek doğru düzgün uçağımız maalesef yok. Ama Cumhurbaşkanlığının, Bakanlıkların ve hükümet yetkililerinin kullanması için süper lüks VİP uçaklar her an uçmaya hazır tutuluyor.

Son yangınları müdahale etmek için Rusya'dan iki tane uçak kiralamış Orman Bakanlığı.

Helikopterlerle yangına yapılan söndürme çalışmaları uçaklar kadar etkili olamıyor.

İtibardan tasarruf olmaz diyerek her bakanın altına bir uçak tahsis eden Sayın hükümetimiz, yanan her bir ağaçla birlikte hem itibarımızı hem de geleceğimizi kararttığının farkında mı acaba?

Bence hiç farkında değil.

Zira yanan ormanlarımızın hükümet nezdinde bir kıymeti olsa orman yangınlarının artacağı kesin olan bu aylara gelinmeden önce bir hazırlık yapılırdı.

İki yıl önce yine orman yangınları gündeme gelince Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin elinde orman yangınlarıyla mücadele edecek bir uçak filosunun bulunmadığını açıklamış, Türk Hava Kurumu'nun (THK) elindeki CL-215 model 6 uçak olduğunu ve bunların üçünün faal olmadığı söylemişti. 

Son yangınlarda THK'nin bu uçakları yine kullanılmadı. Neden kullanılmadığı yetkililer tarafından mutlaka açıklanmalı. Bu uçaklara bakım gerekiyorsa itibarlarına harcadıkları paradan birkaç kuruş bunun için ayıramadı mı Sayın hükümet?

Trajik durumumuz şöyle: İtibardan tasarruf edemeyeceğimiz için Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmiş 8 adet uçak var, Bakanlıklar, Genelkurmay, Emniyet'e ait VİP uçaklarla birlikte bu sayı 15-16'ları buluyor. Ancak orman yangınlarına müdahale edeceğimiz devlete ait bir uçağımız bile yok.

Peki, Türkiye gibi Akdeniz'e kıyısı olan ve sıcak havaların da etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalan diğer ülkelerde durum nasıl?

Komşu Yunanistan itibarsız kaldı…

Yunanistan'da devlet ve hükümet yetkililerinin kullanımına dört mürettebat ve 14 yolcu kapasiteli 1 adet Gulfstream 5, 2 Embraer uçağı tahsis edilmiş.

Hükümet yetkililerine uçak tahsis etmekte Türkiye'nin çok çok gerisinde kalan Yunanistan, 20 faal uçakla Akdeniz bölgesinin en geniş yangın söndürme uçak filolarından birine sahip. Yunanistan'ın elinde ayrıca 18 adet Polonya yapımı Pezetel tipi yangın söndürme uçağı da bulunuyor. 

Fransa da Türkiye'nin gerisinde kaldı

Açık kaynakların verilerine göre Fransa'da devlet ve hükümet yetkililerinin kullanımına tahsis edilmiş 14 özel uçak bulunuyor. Bu konuda Türkiye'nin gerisinde kalan Fransa'nın orman yangınlarına müdahale edebilecek yangın söndürme uçaklarının sayısı ise tam 29. Bunların yanı sıra Fransa'nın 40 adet EC145 helikopterden oluşan yangına müdahale filosu da bulunuyor. 

İspanya'nın da itibarı yerlerde

Akdeniz ikliminin de etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla mücadele eden İspanya'da başbakan ve hükümet yetkililerinin kullanımına ayrılmış bir adet Dassault Falcon 900 jet bulunuyor. 

Siyasilerin itibarını korumakta Yunanistan ve Fransa gibi Türkiye'nin çok gerisinde kalan İspanya'nın elinde 17 uçaktan oluşan bir yangın söndürme uçak filosu var.

İtalya da Türkiye'yi itibarda geçemedi

Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden İtalya'da ise devlet ve hükümet yetkililerinin kullanımına verilmiş 11 adet uçak bulunuyor. 

İtalya'nın yangın söndürme filosunda ise 19 uçak bulunuyor. Ayrıca ülkede özel bir şirketin yangınla mücadele için 100'ün üzerinde helikopterler ve uçaklardan oluşan bir filosu da bulunuyor. 

Bütün bunlar Türkiye'de hükümetin itibar anlayışı ile Avrupa'daki hükümetlerin itibar anlayışlarının çok çok farklı olduğunu gösteriyor. 

Biz 20 yıldır Türkiye'yi yöneten hükümetin tepeden tırnağa tüm mensupları için kesenin ağzını yırtarcasına açarken Akdeniz'de komşu olduğumuz Avrupa ülkeleri ormanlarını kaybetmemek için her türlü hazırlıklarını yapmışlar. 

Bizde politikacılar 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünün yalnızca dedikodusunu yaparken işte o beğenmedikleri Avrupalılar orman yangınlarına karşı aldıkları tedbirlerde de görüldüğü gibi bu sözün gereğini icraatlarıyla yerine getiriyorlar. 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Orhan Dede / diğer yazıları
Suriye ve İsrailli yetkililer Bakü'de bir araya geldi
Sırada Türkiye mi var?
24 saatte 139 şehit daha
Gazze'de can kaybı 58 bini aştı
'Günler içinde kurulacak'
AKP'den komisyon açıklaması
Trump'ın 'Epstein' rahatsızlığı
'Neden gündemde tutuluyor?'
Güney Kore'den dikkat çeken iddia
'Kuzey Kore, Rusya'ya 12 milyondan fazla top mermisi gönderdi'
Ankara'da 26 katlı binada yangın çıktı
1'i bebek 3 kişi hayatını kaybetti
Sahel kuşağında çatışma sarmalı
Kurak topraklarda kırılgan gelecek
AB'den, Trump'a gümrük resti:
'Çıkarlarımızı korumaya hazırız'
Tayvan Boğazı’nda gölge savaş
Tayvan teknoloji ve egemenlik arasında sıkıştı
Gazze'ye bomba yağıyor
Son 48 saatte 250 noktaya hava saldırısı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
Suriye ve İsrailli yetkililer Bakü'de bir araya geldi
Sırada Türkiye mi var?
24 saatte 139 şehit daha
Gazze'de can kaybı 58 bini aştı
'Günler içinde kurulacak'
AKP'den komisyon açıklaması
Trump'ın 'Epstein' rahatsızlığı
'Neden gündemde tutuluyor?'
Güney Kore'den dikkat çeken iddia
'Kuzey Kore, Rusya'ya 12 milyondan fazla top mermisi gönderdi'
Ankara'da 26 katlı binada yangın çıktı
1'i bebek 3 kişi hayatını kaybetti
Sahel kuşağında çatışma sarmalı
Kurak topraklarda kırılgan gelecek
AB'den, Trump'a gümrük resti:
'Çıkarlarımızı korumaya hazırız'
Tayvan Boğazı’nda gölge savaş
Tayvan teknoloji ve egemenlik arasında sıkıştı
Gazze'ye bomba yağıyor
Son 48 saatte 250 noktaya hava saldırısı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.