İlk nükleer reaktörümüz 2023'te devrede
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün 2023’te, kalan 3 reaktörünün de birer yıl arayla devreye alınacağına işaret ederek, "Nükleer enerji bizim için özellikle nükleer teknolojinin geliştirilmesi için hayati öneme sahip. Öncelikle bu, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için attığımız adımların en önemlilerinden biri olacak" dedi.
23.11.2020 13:56:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, videokonferans yöntemiyle katıldığı Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün ve bu kaynakların elektrik üretimindeki payının giderek arttığını belirterek, "Bu yıl devreye aldığımız yenilenebilir kurulu güç miktarı, Avrupa'daki 17 ülkenin yenilenebilir kurulu gücünden daha fazla" dedi. Dünya ekonomilerinin salgın nedeniyle oluşan kayıpların telafisi için daha fazla gaza basacağını aktaran Dönmez, "Bu durum Avrupa ve ABD başta olmak üzere düşen enerji talebini yeniden canlandıracak, enerji yatırımları için de yeni fırsat pencereleri açacak. Ancak dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin merkezde olduğu bir gelecek bizi bekliyor. Türkiye bu konuda önemli adımlar attı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri ve lisanssız üretimle yenilenebilir enerjide ciddi bir ivme yakaladık. Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu gücümüz içerisindeki payını yüzde 60'a çıkardık. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde yüzde 45-50 seviyelerindeyiz. Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payı Aralık 2018'den bu yana aralıksız olarak 23 aydır aylık bazda yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor" diye konuştu.
Akkuyu'da sıkıntı yok
Temiz enerji kaynaklarına yatırımlar sürerken baz yük santrallerinin de öneminin artacağını aktaran Dönmez, "Akkuyu'da işler planlandığı şekilde yürüyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildi. İnşallah ilk reaktörü 2023'te, kalan 3 reaktörü de birer yıl arayla devreye alacağız. Nükleer enerji bizim için özellikle nükleer teknolojinin geliştirilmesi için hayati öneme sahip. Öncelikle bu teknolojinin transferi ardından yerli know-how, bilgi ve tecrübenin oluşturulması enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için attığımız adımların en önemlilerinden biri olacak. Nükleer teknolojiyle beraber sağlık, tarım, uzay ve haberleşme, yakıt pilleri, gibi pek çok alanda geliştirilecek üst düzey teknolojinin de öncüsü olacak" ifadelerini kullandı. Dönmez ayrıca Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin Türkiye'nin pazarlık gücünü artıracağını kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.