İndirime tam gaz devam
Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Faizi tek haneli rakamlara indirmeliyiz' açıklamasının işaret ettiği yönde yeni kararını dün açıklayan Merkez Bankası, politika faizini 1.5 puan düşürerek yüzde 12’den yüzde 10.5’e indirdi. Böylece son üç aydaki faiz indirimi 3.5 puanı buldu





İndirime devam mesajı
TCMB'den karara dair açıklanan metinde, "Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir" ifadesine yer verildi. Açıklamada, "İmalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların, iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri yakından takip edilmektedir. Kredi, teminat ve likidite politika adımları, para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, "Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır" sözüyle bir sonraki toplantıda da faizin indirileceği sinyalini verdi. Uzmanlar, Merkez'in dünkü faiz indirimi kararından sonra önümüzdeki ay aşağı yukarı 100 baz puan daha indirerek faizi tek haneye çektikten sonra bir süre sabit tutacağını tahmin ediyor. Reuters anketine katılan uzmanlar da TCMB'nin 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz artışlarına başlayacağını düşünüyor.
Faiz enflasyon makası rekor kırdı
TCMB'nin belirlediği politika faizi ile enflasyon arasındaki makasın gittikçe açılması, piyasalarda uzun zamandır endişelere yol açıyor. TÜİK'in verilerine göre geçen ay enflasyon yıllık 83.45 olarak gerçekleşti. TCMB'nin bu son kararı ile faiz ve enflasyon arasındaki makas 72.95 puanı görerek rekor kırdı. Hükümetin 'yeni ekonomik model' olarak tarif ettiği, düşük faiz, yüksek kur politikasında ihracatın artması, bunun sayesinde cari fazla verilerek, oluşacak döviz bolluğuyla döviz kurları ve enflasyonun düşürülmesi hedefleniyordu. Ama hiçbir beklenti karşılık bulmadı. Yatırımcılar uygun kredi bulmakta zorlanırken, halkın enflasyon yükü her geçen gün daha da ağırlaşıyor.
















































































