İnşaatta işler berbat ötesi
Türkiye Hazır Beton Birliğinin Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Ayı Raporu’na göre, İnşaat Faaliyet Endeksi Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra Temmuzda kısmi yükseliş gösterdi. Ancak endeks negatif tarafta kalmaya devam etti. Deprem bölgesi dışında inşaat işleri durma noktasına geldi.
20.08.2024 21:13:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye'de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge niteliğinde.
Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Ayı Raporu'na göre, Faaliyet Endeksi Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra Temmuzda kısmi yükseliş gösterdi ancak negatif tarafta kalmaya devam etti. Buna karşılık hem Güven hem de Beklenti Endeksleri Hazirandaki seviyenin altına indi. Özellikle Beklenti'deki bozulma dikkat çekici boyutta. Beklenti ve Güven'deki gerileme, Faaliyet'teki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırdı ve sonuç olarak Hazır Beton Endeksi de düşüş gösterdi. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre düştü. En fazla daralma Faaliyet Endeksi'nde görüldü. Beklenti ve Güven endeksleri de geçen yıla kıyasla gerilemiş durumda. Bu gerileme, Faaliyetteki kadar olmasa da yine de yüksek seviyelerde. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksi'ni de aşağı çekti.
Bu daha iyi hal!
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörü de yavaşlamaya işaret etmektedir. İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI Temmuzda 47.2'ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75.9'a gerilemiştir. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilmiştir. Her ne kadar Temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, enflasyonda temel belirleyici faktörlerin başında gelen iç talebin henüz istenilen oranda daralmadığını değerlendirmiştir. Bu kapsamda iç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir" dedi.














































































