logo
06 HAZİRAN 2025

İran lezzetleri başkentte farklı bir deneyim sunuyor

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir restoranda yapılan İran yemekleri hem başkentlilerin hem de turistlerin ilgisini çekiyor

19.01.2025 11:02:00
İhlas Haber Ajansı
İran lezzetleri başkentte farklı bir deneyim sunuyor
İran lezzetleri başkentte farklı bir deneyim sunuyor
Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir restoranda yapılan İran yemekleri hem başkentlilerin hem de turistlerin ilgisini çekiyor.

Ankara'da 9 yıl önce İran mutfağı restoranını devralan Bedri Yıldırım'ın aklında, 25 yıldır İran'a gidip geldiği ve o kültürü tanıdığı için restoran açma fikri oluştu. Türk olduğunu belirten Yıldırım, şeflerinin İran'dan geldiğini kaydederek onlarca çeşit İran yemeğini başkentlilerle ve turistlerle buluşturduklarını aktardı.

7'den 70'e herkesin beğenerek yediği İran yemeklerinde bilinenin aksine baharat olmadığını söyleyen Yıldırım; Pakistan, Hindistan ve Afganistan'da baharatlı yemeklerin olduğunu ancak İran kültüründe yemeklere sadece safran ve zerdeçal konulduğunu belirtti. Başkentlilerin en beğendiği yemeğin 'Ghorme Sabzi' olduğunu ifade eden Yıldırım, bu yemeğin İran'da özel misafirlere yapıldığını belirtti.

"En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor"



İran yemekleri yapan Sahel'in sahibi Bedri Yıldırım, yaklaşık 9 yıldır bu restoranı işlettiğini aktardı. Yıldırım, Türk müşterilerin bir kere geldikten sonra müdavim olduğunu söyleyerek, 'Gelen müşteriler etin tadını alıyor. Burada ete herhangi bir katkı maddesi katılmıyor. Çok fazla uyruktan müşterimiz var. İran, Amerika, Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Arap ülkelerinden müşterilerimiz var. En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor. 7-8 saatte yapılan zahmetli bir yemek.

Fesenjan isimli bir yemek var, diğer kebap çeşitlerimiz var. Ghorme Sabzi'nin içinde İran'a özgü bir ot var. Çemen otu var içinde. Ot da sadece İran'da çıkıyor. İran'da özel misafirlere yapılan bir yemek. 2 günde 70-80 porsiyon kadar satılıyor. 2 tane şefim var. İkisi de İranlı. 5-6 senedir benimle beraberler. İran acentesinde tur lideriydim, sonra burası el değiştirirken talip oldum. Ankara'da yaşayan Türklerin bir kere de olsa İran mutfağını denemesini isterim' diye konuştu.

'İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın'



İran mutfağında baharatlı yemek olmadığını, baharatlı yemeklerin Afganistan, Hindistan, Pakistan bölgesinde olduğunu söyleyen Yıldırım, 'İran'da genellikle safran ve zerdeçal kullanılır. Safranın zaten sakinleştirici özelliği var. Faydalıdır. Pahalı da bir ürün. Kebap çeşitlerimizde soğan sosu kullanırız genelde. Abartılı sosumuz yok. Soğan sosuyla terbiye yaparız. İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın. Kesinlikle yakınlar.

Ben Türk olduğum için iki tarafın da mutfağını bildiğim için kesinlikle Türk mutfağına çok yakın bir mutfak olduğunu söyleyebilirim. Bizim genelde mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında kalabalığımız olur. İran'daki turistlerimiz gelir. Yurt dışından farklı ülkelerden gelenler olur. Bütün elçilikler bize geliyor. Elçiler, elçi yardımcıları, bakan yardımcıları bize geliyor. Mutfağımız güzel. Tavsiye ederim öneririm. Açıkçası Orta Doğu mutfağı çok güzel. Türkiye de buna dahil' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.