İş dünyasının dengesi bozuldu
Faiz indirimi sonrası döviz kurlarındaki yukarı yönlü sert hareketlenme, iş dünyasının kafasını karıştırdı. 198 işadamı ile yapılan bir araştırma kapsamında 2022 yılı stratejilerine ilişkin yaklaşımları sorulan iş insanlarının yarısından fazlası (yüzde 51.5) ‘temkinli bekleyişe devam’ dedi.
07.12.2021 20:07:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
İstanbul merkezli uluslararası pazar ve kamuoyu araştırma şirketi AGS Global'in, Türk iş dünyasının bu sıcak gündeme bakışını ölçmek amacıyla 198 iş insanıyla gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma içerdiği ilginç sonuçlarla öne çıkıyor. Araştırmaya katılan iş insanlarının yüzde 43.4'ü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan "pandemi sonrası oluşan fırsatlardan kaynaklı Türkiye'yi bir üretim üssüne dönüştürmek için düşük faiz/rekabetçi kur" politikasını 'olumsuz' bulurken, olumlu bulanların oranı ise yüzde 42.4... Yüzde 14.2'lik kesim ise bu konuda kararsız. Bu yönüyle, iş dünyası tam anlamıyla ikiye bölünmüş gözüküyor. Ankete katılanlara göre bu yaklaşım sonucunda elde edilecek olumlu sonuçların başında ihracat artışı (yüzde 59.6) yer alırken, onu sırasıyla üretim (yüzde 48.5) ve istihdamda artış (yüzde 37.4) takip ediyor. Araştırmaya katılan 10 iş insanından 2'si ise bu ekonomik politika hiçbir başlıkta olumlu sonuç doğurmayacağını düşünüyor.
Milli varlıklar satışa çıkacak
Diğer yandan enflasyonda (yüzde 67.7) ve üretici fiyatlarında (yüzde 59.6) yaşanacak artış ile fiyatlama sorunları (yüzde 59.6) bu politikanın olumsuz yanları olarak sıralanırken, onları sanayi için gerekli ara malı ithalatı yapamama (yüzde 53.5) ve Türkiye'nin özvarlıklarının düşük fiyatlarla kaybedilmesi riski (yüzde 48.5) takip ediyor.
Rekabetçi dolar kurundan uzaklaşıldı
Peki, iş dünyası temsilcilerine göre rekabetçi dolar kuru aslında ne olmalı? Araştırma kapsamında görüşü alınan iş insanları; Türkiye'nin ihracat ve yatırımda rekabet üstünlüğü elde etmesi için ideal ABD Doları/Türk Lirası paritesinin ortalama 9.40 TL olması gerektiğini düşünüyor. Araştırma kapsamında enflasyonla birlikte son günlerde daha sık tartışılan asgari ücret zammı da iş dünyası temsilcilerine sorulurken, iş insanlarının ortalama asgari ücret beklentisi 4 bin 165 TL olarak öne çıkıyor. Bu da yüzde 45'in üzerinde zam oranı anlamına geliyor. Diğer yandan; araştırmaya göre iş dünyası temsilcilerinin yüzde 59.6'sı faiz indirme eğiliminin sürmesini beklerken, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 16.1; kararsızların ise yüzde 24.2...
Kafalar karışık
Araştırma kapsamında 2022 yılı stratejilerine ilişkin yaklaşımları sorulan iş insanlarının yarısından fazlası (yüzde 51.5) "temkinli bekleyişe devam" derken, onu "fırsatlar için tetikte" diyenler (yüzde 22.2) izliyor. İştahlı büyüme yanlıları ise tüm katılımcıların sadece yüzde 16.2'sini oluşturuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.