İslam dünyasının geleceği iç açıcı değil!
Dünya genelinde yaklaşık 200 milyon çocuk yoğun çatışma bölgelerinde yaşıyor. Mağdur çocukların önemli bir bölümü İslam dünyasında ‘hayatta kalma’ mücadelesi veriyor.
03.06.2022 16:01:00





Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 4 Haziran günü, 1982'de "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü - International Day of Innocent Children Victims of Aggression" olarak ilan edildi. Karar, o dönemde İsrail'in saldırılarına maruz kalmış Filistinli ve Lübnanlı çocuklar için alındı. BM'ye göre çocuklara karşı işlenen suçlar, çocukları savaşta kullanmak, öldürmek, cinsel istismar, alıkoyma, okul ve hastanelere saldırı ve insani yardımı engelleme gibi 6 başlıca suçtan oluşuyor.
Çatışmalar onları vuruyor
Uluslararası sivil toplum örgütü Save the Children tarafından yayımlanan raporda, 2020'de 337 milyona yakın çocuğun silahlı grupların ve çocukları askere alan hükümet güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde bulunduğu, bu rakamın 1990 yılına kıyasla üç kat daha fazla olduğu ifade edildi. Raporda, 2021'de yaklaşık 200 milyonu yoğun çatışma bölgeleri olmak üzere 426 milyon çocuğun, çatışma bölgelerinde yaşadığı, bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığı vurgulandı. Raporda Afganistan, Güney Sudan, Mozambik, Irak, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mali, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen, çocukların yaşadığı en tehlikeli ülkeler olarak sıralandı. Söz konusu ülkelerin 8'i İslam dünyasında yer alıyor. Raporda, 2010'dan beri çatışma bölgelerinde yaşayan çocuk sayılarında yüzde 34'lük, çocuklara karşı işlenen suçlarda da yüzde 170'lik artış olduğu belirtildi. Rapora göre, Afganistan'da 2005'ten bu yana 28 bin 500'den fazla çocuk hayatını kaybetti ya da sakat kaldı. Öte yandan BM, Ukrayna'daki 7.5 milyon çocuğun yaklaşık üçte ikisinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.