Isparta'da elmada rekolte kaybı yüksek
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, elmanın Isparta halkı açısından önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi. Nisanda elma ağaçlarının çiçek açtığı dönemde zirai don yaşandığını anımsatan Selçuk, bu nedenle bu yıl yüzde 30'luk bir verim kaybı yaşandığını ifade etti.
04.10.2025 00:57:00 / Güncelleme: 04.10.2025 01:02:43
AA
AA





Türkiye'de elma üretiminde ilk sırada yer alan Isparta'da başta Eğirdir, Gelendost, Yalvaç, Senirkent olmak üzere yaklaşık 215 bin dekar alanda elma yetiştiriciliği yapılıyor. Starking, golden, granny smith cinsi ağırlıklı olmak üzere 50 çeşit elmanın üretildiği kentte, hasat hareketliliği başladı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçilerce ağaçlardan titizlikle toplanan elmalar, soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor, 12 ay boyunca yurt içinde ve dışında satışa sunuluyor. Elma üreticilerinin bir kısmı, tüccarla anlaşarak elmaları dalında satıyor, bir kısmı da topladıktan sonra pazara sunuyor.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, elmanın Isparta halkı açısından önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Hasat döneminin Eylülün ortasında başladığını belirten Selçuk, bu hareketliliğin Kasıma kadar devam edeceğini kaydetti. Nisanda elma ağaçlarının çiçek açtığı dönemde zirai don yaşandığını anımsatan Selçuk, bu nedenle bu yıl yüzde 30'luk bir verim kaybı yaşandığını ifade etti. Geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir üretim olduğunu kaydeden Selçuk, "Türkiye'de yetiştirilen 4 elmadan biri Isparta'da üretiliyor. Bu yıl yaklaşık 800 bin ton rekolte bekliyoruz. Üretilen elmalar Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropol illerin yanı sıra Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor" dedi. Selçuk, coğrafi işaretli bir ürün olan Isparta elmasının lezzeti ve aromasıyla özel olduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.