İstanbul'un röntgeni çekilecek
İzmit'te ‘afet odaklı sosyal konut’ üretmeyi amaçlayan “İzmit Çınar Evler” projesinin temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı İmamoğlu, "Niyetimiz; 2023'ün sonuna kadar, İstanbul'un yapı stokunun tam bir röntgenini çıkarıp, gereklerle yüzleşmek" dedi
28.12.2020 16:29:00





İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ ve İzmit Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Arızlı Mahallesi'ndeki "İzmit Çınar Evler" projesi için temel atma töreni düzenlendi. 'Afet odaklı sosyal konut' üretmeyi amaçlayan projenin temel atma töreni, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Törende TBMM Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürü Ali Kurt da hazır bulundu. Etkinlikteki konuşmasında İstanbul'un en ön plandaki konusunun deprem olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, "Deprem kuşağı üzerindeki her kenti derinden ilgilendiren böylesi önemli bir konuya, hep birlikte el ele kol kola çözüm bulmak mecburiyetimiz var" dedi. Projenin, kentsel dönüşüm değil, bir sosyal konut projesi olduğunu aktaran İmamoğlu, "Türkiye'nin kesinlikle bir tasarım sorunu yaşadığı ortada. Yani konutlara baktığımız zaman, son yıllarda üretilen toplu konutlara, sosyal konutlara, 'Tasarım gücü açısından kente ne katıyor ya da estetik açısından insanlara yaşam kalitesi açısından bizi nereye taşıyor' diye sorduğumuzda; ne yazık ki istediğimiz o olgun cevapları alamıyoruz" dedi. Bu anlamda KİPTAŞ'ın kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydeden İmamoğlu, İstanbul özelinde yaptıkları deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı.
Vatandaş gerçeklerle yüzleşmek istemiyor
Avcılar ve Silivri'deki çalışmalardan örnekler veren İmamoğlu, "Niyetimiz; 2023'ün sonuna kadar, İstanbul'un yapı stokunun tam bir röntgenini çıkarıp, yüzleşmek. Yaşadığımız talihsizlik ne? Biz gidiyoruz, evlerin tespitini yapmak istiyoruz, ama vatandaş, evinin röntgenini çekilmesini istemiyor. Bu oran az değil. Bazı yerlerde yüzde 15, yüzde 20'lere kadar çıkabiliyor. Yani vatandaş; yüzleşmekten, 'evsiz kalacağım, barksız kalacağım' diye korkuyor. Şimdi tümüyle vatandaş haksız mı? Değil. Ama biz, ısrarla İstanbul'un röntgenini çekmek zorundayız. Çünkü, evinin tespitinin yapılmasından korkan vatandaşımızın bile burnunun kanamasından biz sorumluyuz. O açıdan bu sorumlulukla yol alıyoruz. İBB, bu envanteri çıkaracak ve envanteri çıkardıktan sonra, tabi kimseyi yarı yolda bırakmamak adına, kentsel dönüşümde de örnek modellerle İstanbul, büyük bir seferberliğe tabi tutulacak" ifadelerini kullandı.
Vatandaşa faizsiz kredi verilmeli
Binası yıkılmak üzere olan vatandaşa, sıfır faizle kredi vererek evini yenilemesine olanak sağlanmadığı sürece, sorunun çözülemeyeceğin ve büyük bir seferberliğe imza atılamayacağını vurgulayan İmamoğlu, "5 daire yerine 10 daire yapmak, 7 daire yerine 12 daire yapmak, yani emsal artışıyla kentlerimizi rezil rüsva ederiz. İstanbul'da bunun trajik örneği, Fikirtepe'dir. Devletin şu anda oraya, yarattığı travmayı ve trajediyi çözmek için 5 milyar lira ayırdığını Sayın Bakan kendisi açıkladı. Bu tür sorunları yaşamamak için, böylesi bir konserde herkes elini taşın altına koymak zorunda. Deprem önemli bir konu. Bakın İzmit'te yaşanan deprem, Türkiye'de 2001 krizini getirmiştir. O dönemdeki ekonomik travma, o dönemdeki kredilerin ödenememesi 2001'deki o derin krizi getirmiştir hepimizin önüne. Siz, İstanbul depreminin Türkiye'ye yaşatacağı tramvayı düşünebiliyor musunuz? 'Allah korusun, Allah gecinden versin' diyorum ben. O bakımdan bu mesuliyetimizi hissediyoruz, yolumuza devam ediyoruz kurumlarımızla, iştiraklerimizle, birimlerimizde. Ama bu sorunun A Partisi, B Partisi, A Belediyesi, B Belediyesi ya da hükümet ya da bakanlık; tek başına hiçbir kurumun çözemeyeceği büyüklükte olduğunu unutmayalım. Herkesi işin içine sokarak bu süreci çözmek zorundayız" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.