İşte manda yoğurdunun en güzelinin yapıldığı yer
Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden yapılan yoğurda coğrafi işaret tescil belgesi alınması için çalışma başlatıldı.
26.06.2022 16:32:00





Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden yapılan yoğurda coğrafi işaret tescil belgesi alınması için çalışma başlatıldı. Yaklaşık 23 bin manda varlığıyla Türkiye'de bu alanda ilk sırada yer alan Samsun'da, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alan Kızılırmak Deltası'nda 12 bin civarında manda bulunuyor. Her yıl yaz aylarında Kızılırmak Deltası'nda serbest bırakılan hayvanlar, sonbaharda havaların soğumasıyla yeniden ahırlara alınıyor. Deltada bakılan mandaların sütünden yapılan yoğurdun bilinirliği, kalitesi ve değerini artırmak, üretimine standart getirmek ve markalaşmasını sağlamak amacıyla 19 Mayıs Belediyesince çalışma yürütülüyor.
Kızılırmak Deltası'nda yaşayan ve eşiyle 70 manda besleyen Nuray Karagöl de son dönemle yoğurt yapmak için kendilerinden manda sütü talep edenlerin sayısının arttığını belirtti.
Besleyici değerini bilenlerin manda yoğurdu yapmak için sütüne rağbet gösterdiğini vurgulayan Karagöl, şöyle devam etti: "Mandaları sağdıktan sonra sütünü tencerede kısık ateşte kaynatıyoruz. Sütün içindeki su oranının azalması için sürekli kepçeyle havalandırıyoruz. Kaynayan sütü daha sonra soğumaya bırakıyoruz. Mayalamak için çok az miktarda mayalık yoğurt ve içine de bir çay kaşığı şeker ekliyoruz. Maya ve şekeri karıştırdıktan sonra sütün içine katıyoruz. Süt dolu tencerenin etrafını bir örtü eli sarıp 3-4 saat bekletiyoruz. Ardından dolaba koyuyoruz. İyi mayalanmış yoğurt, katı ve lezzetli oluyor."
Karagöl, mandalarından günde ortalama 30 kilogram süt sağdığını dile getirerek, "İnsanların manda yoğurdu yapmak için süt talebi oluyor. Sütü dondurucuya koyuyorum, donduktan sonra yakın illere gönderiyorum. Yoğurt olarak ise sadece il geneline veriyorum" dedi. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.