İşten çıkarmalar yasaklanmalı
DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Başkan Remzi Çalışkan, hükümetin koronavirüs önlemleri bağlamında çıkardığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin çalışanları korumadığını savunarak, “Koronavirüs salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı ve İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır” dedi.
20.03.2020 19:00:00





DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Başkan Remzi Çalışkan, DİSK'in çağrılmadığı Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrası Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen bir ekonomi paketinin açıklandığına işaret ederek, işverenlerin borçlarının ertelenmesine yönelik maddelerin bulunduğu pakette sermayeye 100 milyar TL ayrıldığını belirtti.
Koronavirüs salgını süresince işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini söyleyen Çalışkan, şu önerilerde bulundu:
• İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır.
• 15 yaşından küçük çocuğu olan çalışan anne babalardan birine kamuda idari izin özel sektörde ise ücretli izin verilmelidir.
• Kamu ve özel sektör ayırımı olmaksızın risk grubu çalışanlara gelir kaybı olmaksızın izin verilmelidir.
Çalışanlar gözetilmedi
Bu önerilerin Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde yer almadığını dile getiren Çalışkan, şunları kaydetti: "Tüm çalışanların sağlığını ve bir bütün olarak halk sağlığını koruyacak kararlara ihtiyaç varken yetersiz birkaç önlem haricinde çalışanları gözetmeyen kararlar alınmıştır.
'Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz' denilerek, esnek ve uzaktan çalışma modeli çalışma hayatının tamamına ileriki zamanlarda da yaymak için bir olanak olarak görülmüştür. Halk sağlığı için, kısmi ve virüsle mücadelede sınırlı olarak önerilen uzaktan çalışma üzerinden fırsatçılık yapılmaya çalışılmıştır. Süresi uzatılmış telafi çalışmayla salgın günlerinin faturası emekçilere ödetilmek istenmiştir.
'Kovid-19'dan en iyi korunma yöntemi, herkesin kendi kendine alacağı tedbirlerdir. Hiç kimse, tüm toplumun sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir' denilerek, iktidar üzerindeki sorumluluğu halka atmıştır. Elbette herkes kendi ve toplumun sağlığından sorumludur ama bu sorumluluk öncelikle ülkeyi yönetenlerindir. İktidar alacağı önlemlerle kişilerin inisiyatifine bırakılmayacak kararlar da almalıdır. Yoksa halk sağlığı büyük bir risk altına girer. Bu durumu Umre'den dönen yurttaşlarımız nezdinde de gördük."
İşçilere sahip çıkılmadı
Yapılan açıklamanın sermayeye sahip çıkan iktidarın işçileri görmediğini ortaya koyduğunu savunan Çalışkan, "İşverenlere yapılan vergi indirimleri, çalışanların büyük bir çoğunluğunu oluşturan asgari ücretle çalışan işçilere yapılmamıştır. Hala sokakları süpüren, çöpleri toplayan, hastanelerde görev yapan, şantiyelerde çalışan işçilerin ve emekçilerin iş güvencesi ve sağlıkları önlemler dahiline alınmamıştır. Bunları yeniden düşünmek için çok geç kalmadan işçiler ve emekçileri merkez alan kamusal ve halkçı önlemler alınmalıdır" dedi. RECEP BAHAR
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.