Karpuzlar tarlada kaldı
Büyük şehirlerde markette kilosu 1-1.5 liraya satılan karpuz tarlada maalesef para etmiyor. Aydın'ın Koçarlı ilçesinde lezzetiyle ünlü Cincin karpuzu, kilosu 20 kuruştan alıcı bulduğu için tarlada kaldı
10.08.2014 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİAydın'ın Koçarlı ilçesinde karpuz üreticileri, düşen fiyatlardan dolayı karpuzunu tarlada bırakmak zorunda kaldı. Cincin bölgesinde yaşayanların yüzde 60'ının karpuz üretiminden geçimini sağladığı Koçarlı'da fiyatların düşmesi, alıcının olmaması ve toplama maliyetlerin artması nedeniyle karpuzlar tarlada kaldı. Karpuz üreticilerinden Koçarlı Ziraat Odası Meclis Üyesi Ahmet Koyuncu, gazetecilere yaptığı açıklamada Cincin karpuzunun Türkiye çapında bilinen bir ürün olduğunu, Ramazan ayından önce toptan bir dönümlük tarlada toptan fiyatı bin 500 lira olan karpuzun şimdi dönümü 400-500 liraya satıldığını söyledi. Koyuncu, şöyle konuştu: "Şu anda Karpuz ekenler mağdur durumda. Karpuz, Türkiye genelinde bol olduğundan bugünlerde fiyatları düştü. Cincin bölgemizde 5 bin dönüme yakın alanda karpuz ekimi var. Karpuzumuz tescili olmadığı için özellikle mart ayında başka yerlerde çıkan karpuzları 'Cincin Karpuzu' diye satıyorlar. Aslında bizim Cincin karpuzlarımız haziran ayının 10'undan önce çıkmaz bu konuda biraz sahtekarlık yapılıyor. Bizim karpuzumuzun önce tescilini almamız lazım. Önümüzdeki yıllarda bunun için uğraşacağız."Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan ise karpuzun kilosunun tezgahta 20 kuruşa düştüğünü ama alıcısının çok az olduğunu belirtti. Tarladaki fiyatlarla, market fiyatlarının dengelenmesi gerektiğini savunan Arslan, "Çünkü marketlerde 65-70 kuruşa satılan karpuz, tarlada 20 kuruş. Sıcak hava ve karpuzla birlikte incir ve üzüm gibi meyvelerinde aynı anda piyasaya sürülmesi sıkıntıyı arttırdı" dedi.Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk de bölgeye ait karpuzun tescillenmesinin şart olduğunu, bununla ilgili bir kooperatif kuracaklarını kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.