"Kiraz sapı çayı" Nelere faydalıdır?
Diyetisyen Cansu Kargu Karacaoğlu, yüksek antioksidan kaynağı kirazın sindirim ve bağışıklık sistemlerini güçlendirildiğini, kas, eklem, karın ağrılarını hafiflettiğini, kalp, damar sağlığını koruduğunu, bağırsak, mide ve beyin ile ilgili hastalıklara yakalanma riskini azalttığını kaydetti. Kiraz sapı çayı ile zayıflamanın desteklenebileceğini ifade eden Karacaoğlu, "Kiraz yediğimizde saplarını çöpe atmayalım, bir kenarda toplayıp kurutalım. Kurumuş kiraz saplarını bir bez torbada ya da ağzı kapalı cam kavanozda aylarca saklayabiliriz. Ardından 3 su bardağı sıcak suyun içine bir yemek kaşığı dolusu kurutulmuş kiraz sapı atıp 10 dakika kaynatalım. Ateşi kapattıktan sonra ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika demlenmeye bırakıp ılık bir şekilde tüketelim. Sade kiraz sapından yapılan çayın tadından pek hoşlanmayanlar içine 1 kabuk tarçın, bir tutam da beyaz çay ya da yeşil çay ve 1-2 dilim limon da atabilirler. Ancak yeşil çayı kaynarken değil, ateşi kapattıktan sonra demlenirken eklemekte fayda var" dedi.
Karacaoğlu, "Herkes tatlıyı sever doğru ama şeker hastaları daha çok sever bu bir gerçek. Doğal tatlıya ulaşmak ise çok zor ve çoğu zaman ulaştıklarımız da yeteri kadar doğal değil. Kiraz bu ihtiyacı karşılayabilecek çok tatlı bir meyve, ancak kirazın içindeki doğal şeker, karpuzun ki gibi şeker hastalarına zararlı değil. Kirazın glisemik indeksi diğer meyvelere göre daha düşük olduğu için şeker hastaları güvenle kiraz tüketebilirler" ifadelerini kullandı.