Kışın vazgeçilmezi tarhana mesaisi başladı
Çukurova'da kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan tarhana, köylü kadınların uzun uğraşları sonucu sofralardaki yerini almaya hazır hale getiriliyor
28.08.2017 00:00:00
Çukurova'da kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan tarhana, köylü kadınların uzun uğraşları sonucu sofralardaki yerini almaya hazır hale getiriliyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde köylü kadınlar, kış hazırlıklarını imece usulüyle sürdürmeye devam ediyor. Sofraların vazgeçilmezi tarhana için kadınlar, el ele vererek hazırlıklarına devam ediyor. Tarhananın başlıca öğesi olan buğday ilk önce öğütülüp kabuğundan ayrıldıktan sonra odun ateşinde kaynatılıyor. Bez çuvallar içinde bekletilen yoğurt, çörek otu ve dağ kekiği eklenen kaynamış buğday daha sonra küçük bezeler halinde evlerin damları ve açık alanlara serilerek kurutulmaya bırakılıyor. Kış hazırlıklarını sürdüren köylülerden Döndü Kandil, yaptığı açıklamada, her yıl ağustos ve eylül aylarında yapmaya başladıkları tarhananın lezzetinin bir başka olduğunu dile getirdi. Kandil, "Harmandan sonra temizlediğimiz buğdayımızı değirmene gönderiyoruz. Dövme buğday olarak bize geri geliyor. Yıkayıp büyük kazanlarda kaynattığımızda buğday, tarhana aşı haline geliyor. Bu aşı da daha önce biriktirdiğimiz yoğurt ile karıştırıp seriyoruz. Kuruttuğumuz tarhana, kış aylarında sofralarımızın baş yiyeceği oluyor. Hasta olanlara iyi geliyor." diye konuştu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.