Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 21'inci Kuruluş Yıl Dönümü Programı'nda konuştu. Erdoğan, 'Toplu Konut İdaresi'nden milletimiz konut almaya hazırsa süratle bu konutları yapacak, milletimizin satın almasına sunacağız' dedi.
Ama Sayın Erdoğan'ın cümle içinde düştüğü şerhi kimse göremiyor: 'Vatandaşımız konut almaya hazırsa'.
Hazır mısınız? Vatandaşı bilmem ama bankalar hazır ve avuçlarını ovuşturarak bekliyor.
Vatandaşın sorması gereken soru şudur: 20 yıllık tek parti iktidarı, bizlere maliyetine sıfır faizli konut verecek kadar muktedir değil midir?
Neden bu soru? Çünkü AKP, iktidarında çok şeylere muktedir oldu. Birkaç örnek vereyim:
İktidara gelir gelmez (2003 ile 2014 yılları arasında) yaptıkları kanuni değişikliklerle hazineye ait 2 buçuk milyar dolarındaki taşınmazı devreden…
Anadolu'da kilise kalıntısı arayan, bulan ve her kalıntının üzerine hazine yardımıyla kilise diktiren…
Van Akdamar'daki (Tecavüz Adası) sembol kiliseyi 1 buçuk milyon dolara (bugünkü kur ile 27 milyon TL) onaran…
İstanbul'da 'Demir Kiliseyi' 16 milyon (trilyon) liraya ayağı kaldıran…
Trabzon Sümela için 105 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 900 milyon lira) hazineden para harcayan…
365 günlük, yazlık, kışlık ve baharlık saraylara 10 milyar liradan fazla para harcayan…
Biri 500 milyon dolar olmak üzere 10'dan fazla uçakla filo kuran…
Sadece Ankapark'ta 800 milyon dolar, yerini bilmediğimiz hangarlarda ise 2,5 milyar dolarlık S-400'leri çürütenler…
ABD'den sonra en çok dış yardım yapan ülke olmamızı sağlayanlar…
'Somali'nin IMF borcunu ödedik' diyenler…
'Suriye'de 200 bin konut yapacağız' dedikten sonra bu konutların çoğunu yapan 20 yıllık tek parti iktidarı, bugün milletimize konut ve arsa müjdesi açıklıyor.
Yandaş medyayı geçtim (!) muhalif medya bile bu adımı olumlu karşıladı.
Ben ise hayretle karşıladım. Bu ülkede sağcısı, solcusu, dincisi, milliyetçisi vs. hepsi kapitalizme biat etmiş, sömürüyü kabullenmiş vaziyette.
Müjdenin açıklandığı gün medyanın ortak haber başlılığı şöyleydi: 'Müjdeyi duyan bankalara koştu'.
Bu mu müjde? Bu mu sosyal devlet olmak? Bu mu fakirin, dar gelirlinin yanında olmak?
NAS (haşa) sadece Merkez Bankası faiz oranlarıyla mı ilgili?
AKP eliyle bankaların kucağına atılan faize mahkum edilen vatandaş neyin mutluluğunu yaşıyor?
Hükümet kaynak buldu
Bakın! 'Sosyal konutlarda fiyat sınırı 2+1'lerde 770 bin TL. 3+1'lerde ise, 950 bin TL ve % 10 peşin' olarak açıklandı. 6 ayda bir de enflasyon farkları binecek!
Ortalamayı 800 bin TL olarak alıp, 500 bin konut üzerinden hesap yapalım. 800 binin % 10'nu 80 bin TL.
500 bin kişi tek kalemde kaç TL verecek? 40 milyar TL.
Nereden verecek? Bankadan alıp, verecek. Maaş promosyonu için birbirini ezen bankalar için bundan daha büyük bir müjde, kıyak olabilir mi?
Artı bir anda piyasaya 40 milyar sıcak para girecek. Seçim öncesi AKP için müthiş bir rahatlama. Hem de kaynak fakirlerden.
Dişinizi sıkın
Müjde verildi ama akla sorularda geldi. Örneğin 'asgari ücretliler konutlar teslim edilene kadar hem kirayı hem taksiti nasıl ödeyecek' sorusu.
Cevabı Şehircilik Bakanı Kurum verdi: '1 yıl biraz dişini sıkarak, biraz eşinden dostundan borç alarak, biraz ek mesai yaparak karşılayabilir'.
Ya dişlerimiz kırılırsa? Kamunun diş sağlığı merkezlerinde randevu yok. Özel sektörde ise diş fiyatları iki, üç asgari ücret.
Bizi kıskanan batıda hükümetler diş sıkıyor
'Batının bizi kıskandığı' malum. Onlarda enflasyon ile enerji giderleri ile fakirlik ve yoksullukla boğuşuyorlar. Öyle diyorlar!
Demedikleri ise batıdaki hükümetlerin, 'vatandaşa sabredin, şükredin, nankörlük etmeyin, dışınızı sıkın' şeklinde söylemlerde bulunmadıkları ve bizzat hükümetlerin kendileri, taşın altına el koydukları gerçeğidir.
Şimdi Almanya bir tasarı hazırlamış. Dün Prof. Dr. Haydar Baş bugün BTP Lideri Hüseyin Baş ile sizlere anlattığımız 'vatandaşlık maaşı' tasarısı.
Onlar, 'vatandaşlık maaşı' değil de 'sosyal yardım tasarısı' demişler. Tasarıya göre Almanlar 2023'te 902 Euro, çocukları için ise 696 Euro alabilecek.
Böylece bir ailenin eline hiç çalışmadan ayda 1.598 Euro para geçmiş olacak. Ayrıca dar gelirlilerin kira ve bazı faturaları da hükümet tarafından karşılanacak.
Haliyle bizi, 'bu şartlarda nasıl hayatta ve tepkisiz kalıyorsunuz' diye kıskanmaya devam edecekler.
BTP lideri Hüseyin Baş'ın "ev ihtiyaç değil haktır" cümlesini bir düşünün ve hakkınızı arayın.
- Diaspora Kürtleri ve Devlet Bahçeli / 24.05.2025
- Bugün sevgiden, aşktan bahsedelim mi? / 23.05.2025
- Erdoğan dünyanın derdi ile meşgul / 22.05.2025
- ‘Türkiye yüz yılı’ dediler, yüz yılın kumpasına ortak oldular / 21.05.2025
- Sevr’i bitirdiğimiz 19 Mayıs ruhu ile BOP’u da bitirebiliriz / 19.05.2025
- Ahtapot / 18.05.2025
- Anadolu’da hayvan yetişmiyor mu? / 17.05.2025
- Birileri unutsa bile tarih unutmaz / 16.05.2025
- Hüseyin Baş’a 8 yıl istemişler / 15.05.2025