Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde köylüler, ahşaptan yapılan yayıktan vazgeçemiyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte piyasaya sürülen elektrikli yayık makinalarına alışamadıklarını vurgulayan köylüler, çareyi yine baba yadigarı olan ahşap yayıklarda buldular. Yörede 'Tuluk' ismi verilen yayıkların daha verimli olduğunu söyleyen Mehmet Şirin Tekyol, yaylada elektrikten yoksun olmaları nedeniyle tahta tuluklardan faydalandıklarını belirtti. Takyol, "Kadınlarımız elektrikle çalışan yayıklara bir türlü ısınamadılar. Bu arada yaylalarda enerji olmaması ise işimizi zorlaştırıyor. Bu nedenle ağaç tulukları tercih etmekteyiz" dedi.
Öte yandan, ahşap yayıkların söğüt ağacından yapıldığı ve 10 ile 15 yıl arasında ömürlerinin olduğu vurgulanırken, yoğurdun bu silindir içerisine dökülüp bir süre çalkalandıktan sonra ayran ve yağ elde edildiği belirtildi.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte piyasaya sürülen elektrikli yayık makinalarına alışamadıklarını vurgulayan köylüler, çareyi yine baba yadigarı olan ahşap yayıklarda buldular. Yörede 'Tuluk' ismi verilen yayıkların daha verimli olduğunu söyleyen Mehmet Şirin Tekyol, yaylada elektrikten yoksun olmaları nedeniyle tahta tuluklardan faydalandıklarını belirtti. Takyol, "Kadınlarımız elektrikle çalışan yayıklara bir türlü ısınamadılar. Bu arada yaylalarda enerji olmaması ise işimizi zorlaştırıyor. Bu nedenle ağaç tulukları tercih etmekteyiz" dedi.
Öte yandan, ahşap yayıkların söğüt ağacından yapıldığı ve 10 ile 15 yıl arasında ömürlerinin olduğu vurgulanırken, yoğurdun bu silindir içerisine dökülüp bir süre çalkalandıktan sonra ayran ve yağ elde edildiği belirtildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.