Kuraklık özellikle gıda sektörünü etkileyecek
İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, "Tarımda üretim düştüğü zaman hangi sektör etkilenecek? En başta gıda sektörü. Su olmadığı için kendi ham maddesi gelmeyecek, geldiği zaman da yine su olmadığı için onu işleyemeyecek" dedi.
29.11.2025 00:47:00
AA
AA





İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık nedeniyle tarımda yaşanacak ürün ve kalite kayıplarının, gıda endüstrisini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Türkiye'de yılda 57 milyar metreküp olan toplam su tüketiminin yüzde 11'e tekabül eden 6.2 milyar metreküpü sanayi faaliyetlerinde kullanılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının 2023-2033 dönemini kapsayan "Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nda yer alan verilere göre sanayide tüketilen suyun yüzde 22'si gıda, yüzde 18'i tekstil, yüzde 16'sı kimya sektöründe harcanıyor.
Su olmayınca fabrikalar kapanıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Arı Teknokent'te faaliyet gösteren İO Çevre Çözümleri Kurucusu Prof. Dr. Erdem Görgün, sanayinin suya bağımlı bir sektör olduğuna işaret ederek, "Ben bazı kurak bölgelerimizde faaliyet gösteren, süt ve süt ürünleri endüstrisi için çalışan fabrikaların, susuzluk yüzünden kapısını kilitlediğini biliyorum. Koskoca fabrika kapanabiliyor. Onlarca insan işsiz kalabiliyor çünkü su yok" dedi.
Çok ciddi bir gıda güvenliği riski var
Kuraklıktan en fazla etkilenen tarım sektöründeki durumun da gıda endüstrisiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Görgün, şunları kaydetti: "Tarımda üretim düştüğü zaman hangi sektör etkilenecek? En başta gıda sektörü. Su olmadığı için kendi ham maddesi gelmeyecek, geldiği zaman da yine su olmadığı için onu işleyemeyecek. İçecek endüstrisi üzerinden bir örnek verelim. Diyelim ki elma suyu yapacaklar. Tarımda sıkıntı olduğu için elma üretimi azalacak. Azaldığı zaman elmanın maliyeti artacak. Yani sadece sanayici değil, halk da elmayı pahalıya alacak. Sanayici aldı bu pahalı elmayı ama kendisinin de suyu yok. O da teknolojik yatırımlar yaptı, kuyuları 1000 metre aşağılara indirdi diyelim. O elma suyunun bir litresini biz kaç liraya alacağız? Bu akışı düşündüğünüzde çok ciddi bir gıda güvenliği riski var." Görgün, daha önce su yatırımlarının ekonomik geri dönüşünün hesaplandığını, bugün ise suyun sadece varlığının dahi üretimin devamı açısından yeterli görüldüğünü ve bu nedenle ekonomik sorgulamaların önemini yitirdiğini vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.

















































































