logo
15 MAYIS 2024

Küresel aktörler ne istiyor

İcmal Gençlik Derneği'nin geleneksel yaz kampındaki oturumda söz alan eğitimci-yazar Sabiha Karamustafa, 'küresel güçlerin Türkiye üzerindeki hesapları' konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkemizi parçalamaya çalışan küresel güçlere karşı tek çarenin ise birlik ve beraberlikten geçtiğinin altını çizdi
12.08.2017 00:00:00
SELİM AYANOĞLU / AFYONKARAHİSAR
İcmal Gençlik Derneği tarafından Afyon'da düzenlenen geleneksel yaz kampındaki oturumda konuşan eğitimci-yazar Sabiha Karamustafa, 'küresel güçlerin Türkiye üzerindeki hesapları' konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

2016 yılından bu yana ABD'nin PKK'ya TIR'lar dolusu mühimmat gönderdiğini belirten Karamustafa, "Bu şu demektir: ABD tarafından PKK/PYD/YPG, şimdiye kadar hiç olmadığı ölçüde Türkiye'ye karşı güçlendirilmekte, eğitilmekte, donatılmakta ve silahlandırılmaktadır" ifadelerini kullandı. 
Eğitimci-yazar Sabiha Karamustafa'nın çarpıcı konuşmasını siz Yeni Mesaj okurlarının dikkatine sunuyoruz:
"1. Dünya Savaşı'ndan sonra yeni bir dünya düzeni oluşturulmaya çalışıldı.

İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Batılı güçlerin, dağılan Osmanlı'nın yerine Ortadoğu'ya yeni düzen getirme çalışmasının ilk adımı Sykes-Picot antlaşmasıyla atıldı.

Yapay sınırlar çizilerek, İslam coğrafyası üzerinde yüzyıllık hesaplar oluşturuldu. Zira oluşan yeni harita ile krizler çok rahatça çıkarılabilecekti. 
Sınırların cetvellerle çizmesinin, asıl hedefi; "bölmek/parçalamak" ve "yönetmek/sömürmek" idi.
İslam coğrafyasında yaşanan savaş ve krizlerin perde arkasında, Batılı güçlerin, yüzyıllar evvel ortaya koymuş olduğu hep bu amaçlar vardı. 
Büyük Ortadoğu Projesi'nin ortaya çıkışı
ABD'nin 1997'de oluşturduğu 'YENİ AMERİKAN YÜZYILI PROJESİ'nin bir alt unsuru olan YENİ DÜNYA DÜZENİ'nin diğer adı BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ (BOP)'dir. Bu proje Amerika'nın küreselleşme sürecinde dünyaya hakim olma hedefi doğrultusunda dünyanın jeopolitik merkezine yönelik bir yeniden yapılanma projesidir. İsrail merkezli olarak ele alınıp değerlendirilirse, o zaman Büyük Ortadoğu Projesi'nin Büyük İsrail projesi ile aynı anlamda olduğu ortaya çıktığı görülmektedir. Zira BOP, İsrail'le Amerika'nın birbiriyle kesişen çıkarları doğrultusunda oluşturulmuştur.

Amerika bu coğrafyada emperyal güç olarak bölgeye sızmak, bölgeye hakim olmak, bölgenin bütün doğal kaynaklarını ele geçirmek, bölgede İsrail'in güvenliğini sağlamak, İsrail'in çıkarları doğrultusunda yeniden düzenlemek amacındadır.
Bunun en açık örneği; bugün Kuzey Irak'taki Türkiye'nin aleyhine yaşanan gelişmelerdir.
Kuzey Irak'ta fiilen bir Kürt Devleti kurulmuştur.
Bu Kürt Devletini Amerika üzerinden aslında, İsrail kuruyor.
Kürdistan ordusunu, İsrailli komutanlar eğitiyor.
Kürdistan Bankasını da Kürt üniversitelerini de İsrail kurmuş durumda. Sözde Kürdistan'ın para banknotlarının dizaynı için çizim çalışmaları yapılıyor.
Oyun büyük: Türkiye'yi bölecekler
1960 yılında ABD büyükelçiliğinde bir Albay'ın başkanlığında 18 kişiden oluşan, KÜRT İŞLERİ BÜROSU kuruldu.
Bu büro aracılığı ile özellikle doğu illerimizde ABD adına görev yapacak çok iyi Kürtçe konuşabilen ve bölge hakkında çok geniş bilgilerle donatılan yeni ajanlar yetiştirilmeye ve hiç vakit kaybetmeden Anadolu'ya yollanmaya başlandı.
Bu ajanlara Paris'te Kürtçe öğretildi.

O zamanlar, Türkiye'de devam eden bir savaş olmamasına rağmen, bölgede görevlendirilen bu ajanlara 'AMERİKAN BARIŞ GÖNÜLLÜLERİ 'denildi.
1969 yılı itibariyle 69 ilimizde 232 barış gönüllüsü bulunmaktaydı.
Doğudaki PKK hareketinin başlangıcı bu projenin bir 10 yıl sonrasına rastlar.
Bu sözde barış gönüllülerinin saçtıkları kin tohumları ile kardeşlerimizle aramız böyle açıldı.
1991 Yılında 1. KÖRFEZ SAVAŞI'nın ardından 1996 yılında 7500 CIA peşmergesi Kürt, ABD'ye eğitim amaçlı getirtildi. 
Aynı yıl ABD tarafından Washington'da bir Kürt Enstitüsü kuruldu, başına da Mike Amitay adlı bir Yahudi getirildi?
İşte Irak'taki bugünkü sözde Kürt Devleti Projesi'nin taslak planları, daha önce

Güneydoğu Anadolu'da defalarca inceleme gezisi süsü verilen istihbarat faaliyetlerinde yöneticilik görevi yapmış olan bu Yahudi ABD ajanı tarafından hazırlandı.
ABD'nin Kuzey Irak'tan kaçırdığı bu Kürtler ile enstitü tarafından, ileride düşünülen işgal sonrası yapılacak operasyonlar için özel olarak yetiştirildiler! 
Bir bölgenin demografik yapısı nasıl değiştirilir, nüfus ve tapu kayıtları nasıl sabote edilir, oylar nasıl değiştirilir ve Kerkük gibi kentlere göçmenler nasıl kaydırılır gibi eğitimler verildi.

Aynı enstitüde başka bir grup ise kurulacak Kürt devletinin ihtiyaç duyacağı bürokrasiyi oluşturmak üzere yetiştirildi.
2002 yılına gelindiğinde ise 24 Temmuz ? 15 Ağustos tarihleri arasında Kaliforniya'daki Nevada Çölü'nde, ABD tarihinin en büyük tatbikatı düzenlendi. Tatbikatın adı "Millennium Challenge-2002" yani Türkçesi "Bin Yılın Meydan Okuması-2002" idi. 

Binlerce askerin katıldığı bu tatbikatta; ABD askerlerine, Türkiye'yi işgal eğitimi yaptırılıyordu.
Tatbikatın senaryosu ve başlangıç tarihi ise çok manidardı. Yani ABD, hedef tahtasına Türkiye'yi koyduğu tatbikatın başlangıç tarihi olarak, Lozan Anlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz'u seçiyor ve Türkiye'ye karşı bin yılın meydan okumasını yapıyordu!
Bu, "ABD tarihinin" en büyük askeri tatbikatıydı. ABD'nin yarı resmi ajansı olan ASSOCIATED PRESS, "tatbikatın Türkiye'yi işgal senaryosu üzerine kurulu olduğunu" açık açık yazmıştı.

20 Mart 2003'ü gösterirken "Özgürleştirme Operasyonu" adı altında işgal hareketi başlatıldı!
ABD özel kuvvetleri ve ABD'de yetiştirilen Kürt gruplar 09 Nisan'da Kerkük'e, 10 Nisan'da da Musul'a girdiler ve buraları işgal ettiler.
Türk şehirlerine giren CIA Kürtleri 1. Körfez Savaşında olduğu gibi yine 
Tapu ve Nüfus Dairelerini yağmaladılar!

Türk şehirlerindeki Tapu ve Nüfus kayıtlarının yok edilmesinin asıl sebebi ise, bölgedeki Türk kimliğini yok etmekti.
Asıl amaç bölgede bir Kürt Devleti kurmaktı ve bu nedenle bölge Türksüz ve Arapsız hale getirilmeliydi!
ABD artık Irak'ta hiçbir Türk'ü istemiyordu.

Tarihler 04 Temmuz 2003'ü gösterirken ABD askerleri, Kuzey Irak'ta görev yapan Türk Özel Kuvvetlerine baskın yaptılar 11 askerimizi derdest ederek tutukladılar ve başlarına da ÇUVAL geçirdiler.

Bu çuval bütün Türk milletinin başına geçirilmiş bir çuval idi.
Bundan 7-8 ay önce ABD tarafından, Suriye'nin Afrin bölgesinde bölücü örgüt PKK adına bir 'TERÖR AKADEMİSİ' kuruldu!
Şu anda birçok ülkeden gelen Kürtçü teröristler bu kampta Türk milletine karşı eğitilmektedir!
PKK'ya verilen silahlar arasında uçaksavarlar, roketatarlar, Dockalar, Kaleşnikof, Zagros, Dragunov ve G-3 otomatik piyade tüfekleri de yer almaktadır!
2016 yılından bu yana PKK'ya 629 TIR mühimmat gönderildi.. 

Bu şu demektir: ABD tarafından PKK/PYD/YPG, şimdiye kadar hiç olmadığı ölçüde Türkiye'ye karşı güçlendirilmekte, eğitilmekte, donatılmakta ve silahlandırılmaktadır.
Küresel güçler kan ve nefret saçıyor
ABD'nin, petrolleri kontrol altına alabilmesinin tek yolu Ortadoğu'da bütün devletlerin parçalanmasını sağlamaktır. Ortadoğu'da bulunan 22 ülkeyi parçalayıp 220 eyalet haline getirerek bütün kaynakları elinde tutmak istemesidir.
ABD'nin olası hedefi Kuzey Irak'taki yeni devleti Türkiye'nin güneydoğusu, Suriye'nin doğusu ve İran'ın batısından koparacağı parçalarla birleştirerek Büyük Kürdistan'ı, yani ikinci İsrail'i kurmak.
Ülkemizi parçalamaya çalışan küresel güçlere karşı tek çare kardeşlik
"Zifiri karanlık içersindeki İslam dünyası ve Türkiye'nin tek bilek tek yürek olmaktan başka çıkar yolu yoktur." Prof. Dr. Haydar BAŞ

Türkiye'nin, bütün hazinelerini, zenginliklerini milletle buluşturacak olan, sisteminin merkezine insanı ortaya koyarak her sahada mükemmel projeler ve çözümler sunan, ortaya koyduğu projelerden tüm dünyanın istifade ettiği, bireylere kazandıracağı mükemmel kimlik ve kişilik ile ülkemizi dünyanın bir numarası yapacak olan TEK LİDER Prof. Dr. Haydar Baş'tır.

'Kolumu kesseler KÜRT kanı akar. Beni yetiştiren büyüklerim KÜRT'tür. Seni ancak ben anlarım' diyen basiretli lider Haydar BAŞ Bey'dir ki, milletimizin kardeşliğini yeniden Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin yaşam felsefesi etrafında inşa edebilir. 
Çözümü MİLLİ EKONOMİ MODELİ'nin sahibi Sayın Prof. Dr Haydar BAŞ Bey'in ağzından aktaralım:
"'Terörün çözümü silah değildir' diyoruz.

'Şimdiye kadar dışlanan, hizmetten mahrum kalan bölge insanına sahip çıkmadan terör hallolmaz' ikazında bulunuyoruz.
Bize ait Milli Ekonomi Modeli'nin sosyal devlet projelerinden en önemlisi vatandaşlık maaşıdır. Devlet babanın, her Türk vatandaşına yalnızca vatandaşı olması sebebiyle vereceği para, açlıktan ve işsizlikten dağa çıkan gençleri kurtaracaktır.
Yine kadınlarımıza ev hanımı maaşı, 18 yaş altı çocuklarımıza çocuk maaşı vermek, terörün ana nedeni ekonomik sıkıntıları halledecektir.
Bizler, 5 bin TL asgari ücret derken seçim vaadinde bulunmamıştık.

Milli Ekonomi Modeli'nin sosyal devlet tezinde, devletin gelir kaynakları bu paraları vatandaşa vermeye yeter de artar bile?
Devlet, madenlerinin karşılığında senyorajı devreye koyar, Gayri Safi Milli Hasılanın karşılığı parayı basar ise dediğimiz rakamların da üzerinde vatandaşına sahip çıkabilir. Rusya meclisinde kanunlaşarak uygulanan Milli Ekonomi Modeli, Türkiye'de terörün önüne geçecek tek çözümdür.
Birliğin anahtarı Alevi, Sünni, Bektaşi ayrımı yapmadan 'Türk milleti' diyebilmektir.
Ehl-i Beyt açılımımız ile bunun davasını yıllardır veriyoruz.

Bizler terörün, inanç tahribatının, ekonomik darboğazın çözümünü hiçbir koltuk kaygısı olmadan sunmaya hazırız. Ama gizleniyoruz. Millet gizlendiğimiz gerçeğini görür, bize sahip çıkarsa Türkiye'nin meseleleri hallolur. 
Buna inanması lazımdır.
Gelin bir olalım, bu güzel vatanı, parçalanmadan Türk milletine sunmanın formülünü hayata geçirelim." (Prof. Dr. Haydar BAŞ)"



'Gizli Tanık' soruşturması derinleşiyor
Polis müdürlerine gözaltı kararı
Hüseyin Baş'tan dikkat çeken uyarı
'Savaşla teslim alamadıkları ülkemizi...'
Vizesiz Avrupa hayalinden gelinen nokta bu
Patronlara yeşil pasaport!
Havalar puslu, Yerlikaya yalnız
Süleyman Soylu geri mi dönüyor?
Ankara'da hareketli saatler
Erdoğan da topa girdi
Otoyol ve köprü zammını böyle savundu
'Enflasyona etkisi 0,05 puan'
Yıldırım'dan Koç'a: Bizi kim şampiyon yapmak istemiyor
"Kaybedersek Mourinho'nun parasının yarısını ödeyeceğim"
Uğur Dündar'dan 'Serdar Sertçelik' iddiasına yanıt
'Çıkarsınlar HTS kayıtlarını, hodri meydan!'
Benzin istasyonlarında fiyat tabelaları değişti
Tek fiyat uygulaması başladı
Erdoğan'dan beklenen mesaj geldi
'Buradayız, dimdik ayaktayız'
Dervişoğlu'ndan anayasa mesajı
'Sonuna kadar mücadele edeceğiz'
Bakan Yumaklı yaş çay alım fiyatını savundu
"Çalışılmış makul bir alım fiyatı"
BTP lideri Baş'tan 'tasarruf paketi' değerlendirmesi
"THY ve ÇAYKUR’u satacaklar"
Vergi gelirleri yüzde 100'den fazla arttı
Bütçeye vergi dopingi
Kavala davasında beklenti oluşmuştu
Yeniden yargılanma talebi reddedildi
'Gizli Tanık' soruşturması derinleşiyor
Polis müdürlerine gözaltı kararı
Hüseyin Baş'tan dikkat çeken uyarı
'Savaşla teslim alamadıkları ülkemizi...'
Vizesiz Avrupa hayalinden gelinen nokta bu
Patronlara yeşil pasaport!
Havalar puslu, Yerlikaya yalnız
Süleyman Soylu geri mi dönüyor?
Ankara'da hareketli saatler
Erdoğan da topa girdi
Otoyol ve köprü zammını böyle savundu
'Enflasyona etkisi 0,05 puan'
Yıldırım'dan Koç'a: Bizi kim şampiyon yapmak istemiyor
"Kaybedersek Mourinho'nun parasının yarısını ödeyeceğim"
Uğur Dündar'dan 'Serdar Sertçelik' iddiasına yanıt
'Çıkarsınlar HTS kayıtlarını, hodri meydan!'
Benzin istasyonlarında fiyat tabelaları değişti
Tek fiyat uygulaması başladı
Erdoğan'dan beklenen mesaj geldi
'Buradayız, dimdik ayaktayız'
Dervişoğlu'ndan anayasa mesajı
'Sonuna kadar mücadele edeceğiz'
Bakan Yumaklı yaş çay alım fiyatını savundu
"Çalışılmış makul bir alım fiyatı"
BTP lideri Baş'tan 'tasarruf paketi' değerlendirmesi
"THY ve ÇAYKUR’u satacaklar"
Vergi gelirleri yüzde 100'den fazla arttı
Bütçeye vergi dopingi
Kavala davasında beklenti oluşmuştu
Yeniden yargılanma talebi reddedildi

Mısır Çarşısı'ndaki yangın söndürüldü

Fatih'teki tarihi Mısır Çarşısı girişindeki restoranın bacasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü

15.05.2024 13:00:00 / Güncelleme: 15.05.2024 13:06:35
AA
Mısır Çarşısı'ndaki yangın söndürüldü
Mısır Çarşısı'ndaki yangın söndürüldü

Mısır Çarşısı'nın sahil tarafına bakan balık pazarı kapısı girişindeki restoranın bacasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, AFAD, sağlık, polis ve zabıta ekibi sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin çalışmasıyla kısa sürede kontrol altına alınarak söndürülen yangın, iş yerinde hasara yol açtı.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da olay yerine gelerek yangına ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Turan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, restoran bacasından kaynaklanan yangının, tarihi çarşının diğer kısımlarına sirayet etmeden söndürüldüğünü söyledi. 

Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala'nın yaptığı yargılanmanın yenilenmesi talebini oybirliğiyle reddetti
15.05.2024 11:25:00 / Güncelleme: 15.05.2024 13:19:18
Anadolu Ajansı
Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi
Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "15 Temmuz darbe girişimi" ve "Gezi Parkı olayları"na ilişkin davanın hükümlüsü Osman Kavala'nın avukatının yaptığı "yargılanmanın yenilenmesi" talebini oy birliğiyle reddetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Gezi Parkı olayları"na ilişkin davada aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin aracılığıyla 30 Nisan'da yaptığı "yargılanmanın yenilenmesi"ne ilişkin talebini değerlendirdi.

Mahkeme kararında, yargılanmanın yenilenmesindeki amacın gerçeğin araştırtılması, böylece toplumun ve sanığın menfaatinin korunması olduğunu belirtilerek, şöyle devam edildi:

"Yargılamanın yenilenmesi talebinde yeni kanıtlar öne sürülüp, önceki dosyada mevcut diğer belgelerle birlikte talep dilekçesi değerlendirildiğinde hükümlü lehine yeni bir durum oluşturmayacağı ve hükümlü hakkında verilen mahkememiz kararının Yargıtay incelemesi neticesinde onanmak suretiyle kesinleştiği, sanığın dilekçesinde belirttiği hususların kanun yolu aşamasında incelendiği ve CMK 311. maddesinde (yeniden yargılanmayı düzenleyen) bulunan koşuların oluşmadığı, yargılanmanın yenilenmesi sebeplerinin mevcut olmadığı kanaatine varılmıştır."

Yeniden yargılanma talebinin reddine karar veren mahkeme, mütalaaya uygun olarak oy birliğiyle alınan kararın bir üst mahkemeye itiraz edilebileceğini bildirdi.

Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı

"Gezi Parkı olayları" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan tutuklu sanık Osman Kavala'yı, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, "siyasal veya askeri casusluk" suçundan ise beraatine hükmetmişti.

Davanın temyiz edildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf), yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

Dava dosyası daha sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Daire, 28 Eylül 2023'te verdiği kararda, Türk Ceza Kanunu'nun 312/1 maddesi gereğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Kavala hakkındaki mahkumiyet hükmünü onamıştı.

Maltepe'de zabıta ekipleri esnafı darp etti

Maltepe Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, dükkanların önünde bulunan reklam dubalarını kaldırılması için çalışma yaptığı sırada tartıştığı esnafı önce 'size burada ekmek yedirtmeyiz' diyerek tehdit etti, ardından darp etti. O anlar iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.
15.05.2024 10:34:00 / Güncelleme: 15.05.2024 10:37:07
İhlas Haber Ajansı
Maltepe'de zabıta ekipleri esnafı darp etti
Maltepe'de zabıta ekipleri esnafı darp etti
Olay, geçtiğimiz Maltepe Bağlarbaşı Mahallesi'nde saat 09.30 sıralarında yaşandı.

İddiaya göre, Maltepe Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri cadde üzerinde esnaf tarafından dükkan önüne koyulan reklam dubalarını kaldırmaya çalıştı.

Bunun üzerine bir esnaf dubayı zabıta ekiplerine vermeyerek dükkanın içine koydu. Zabıta ekipleri dubayı vermeyen esnafın dükkanına girerek dubayı almak istedi. Zabıta ekipleri ve esnaf arasında sözlü tartışma çıktı. Belediye'ye ait zabıta ekipleri esnafa önce 'burada sana ekmek yedirtmeyiz' diyerek tehdit etti. Ardından da darp etti.



Zabıta ekiplerinin darp görüntüleri ise dükkanın güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Yaşanılan kavgayı çevredeki diğer vatandaşlar ve esnaflar zorlukla ayırdı.

"Seçimden sonra bizi sıkıştırdılar, memnun değiliz"

Esnaf Fadime Öz, "Dedelerden, atalardan beri biz CHP'liyiz. CHP için canla başla çalıştık. Ama bizi böyle sıkıştırmasın. Sıkıştırınca kapımızı kapatıp çıkarız. Seçimden sonra bizi çok sıkıştırdı. Memnun değiliz" diye konuştu.

Türkiye'de hane halkı büyüklüğü 3.14'e düştü

Türkiye'de ortalama hane halkı büyüklüğü geçen yıl 3,14 kişiye geriledi. Ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 4,86 kişiyle Şırnak olarak kayıtlara geçti

 
15.05.2024 10:31:00 / Güncelleme: 15.05.2024 16:26:31
AA
Türkiye'de hane halkı büyüklüğü 3.14'e düştü
Türkiye'de hane halkı büyüklüğü 3.14'e düştü

Türkiye İstatistik Kurumunun "İstatistiklerle Aile 2023" bülteni yayımlandı.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de 2008'de 4 kişi olan ortalama hane halkı büyüklüğü azalış gösterdi ve 2023'te 3,14 kişiye düştü.

İllere göre incelendiğinde, 2023'te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek il 4,86 kişiyle Şırnak oldu. Bu ili, 4,67 kişiyle Şanlıurfa ve 4,61 kişiyle Batman izledi.

Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu iller ise 2,54 kişiyle Çanakkale olarak hesaplandı. Bu illeri, 2,6 kişiyle Giresun ve 2,61 kişiyle Balıkesir takip etti.

ADNKS sonuçlarına göre, 2015'te yüzde 14,4 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranının 2023'te yüzde 19,7'ye yükseldiği görüldü.

Tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının oranı, 2015'te yüzde 66,9 iken 2023'te yüzde 63,8'e geriledi. Diğer yandan, geniş aile olarak tanımlanan ve en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hane halklarının oranı aynı dönemde yüzde 16,5'ten yüzde 13,2'ye düştü.
 

Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hane halklarının oranı 2015'te yüzde 2,2 iken, 2023'de yüzde 3,3'e yükseldi.

En yüksek tek kişilik hane halkı oranı Gümüşhane'de

İllere göre hane halkı tipleri incelendiğinde, geçen yıl tek kişilik hane halklarının oranının en yüksek olduğu il yüzde 30,4 ile Gümüşhane oldu. Bu ili yüzde 29,2 ile Tunceli ve yüzde 29 ile Giresun izledi.

Tek kişilik hane halklarının oranının en düşük olduğu il ise yüzde 11,1 ile Batman olarak kayıtlara geçti. Bu ili yüzde 11,8 ile Van ve yüzde 11,9 ile Diyarbakır takip etti.

Aynı dönemde tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının oranının en yüksek olduğu il yüzde 72,2 ile Gaziantep oldu. Bu ilin ardından yüzde 71,7 ile Diyarbakır ve yüzde 71,6 ile Şanlıurfa geldi. Tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının oranının en düşük çıktığı il ise yüzde 50,8 ile Gümüşhane oldu. Bu ili yüzde 50,9 ile Tunceli ve yüzde 54,1 ile Artvin izledi.

Hane halklarının yüzde 10.6'sı tek ebeveyn ve çocuklu

Türkiye'de 2023'te toplam hane halklarının yüzde 10,6'sını tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halkları oluşturdu. Toplam hane halklarının yüzde 2,4'ünü baba ve çocuklar, yüzde 8,2'sini ise anne ve çocukların bulunduğu hane halklarının oluşturduğu belirlendi.

Tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halklarının oranının en yüksek olduğu il, geçen yıl yüzde 13,2 ile Elazığ olarak kayıtlara geçti. Bu ili, yüzde 12,9 ile Bingöl ve yüzde 12,7 ile Adana izledi. Bu oranın en düşük olduğu iller ise yüzde 7,4 ile Ardahan, yüzde 8 ile Kars ve yüzde 8,1 ile Yozgat olarak tespit edildi.

Toplam hane halkları içinde anne ve çocuklardan oluşan hane halklarının oranının en yüksek olduğu iller, yüzde 10,3 Elazığ, 10,2 Bingöl, yüzde 9,9 ile Adana, bu oranın en düşük olduğu iller ise yüzde 5,2 ile Ardahan, yüzde 6 ile Yozgat ve Kars oldu.

Baba ve çocuklardan oluşan hane halklarının oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 3,6 ile Kilis ve Malatya, yüzde 3,2 ile Hatay olurken, bu oranın en düşük olduğu iller yüzde 1,8 ile Nevşehir, yüzde 1,9 ile Tokat ve Sinop olarak belirlendi.

Geniş aileler en çok Hakkari'de

Geniş aileden oluşan hane halklarının oranının en yüksek olduğu il, 2023'te yüzde 20,2 ile Hakkari oldu. Hakkari'yi yüzde 18,9 ile Batman, yüzde 17,5 ile Bartın izledi. Bu oranın en düşük olduğu il ise yüzde 9,1 ile Eskişehir oldu. Bu ili yüzde 9,9 ile Çanakkale ve yüzde 10 Ankara takip etti.

 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.