Kuruyemişler kalp-damar hastalıklara karşı koruyor
Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, kuruyemiş tüketenler tüketmeyenlere göre kardiyovasküler hastalık geçirme ihtimali azalıyor
31.08.2019 00:00:00





Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, kuruyemiş tüketenler tüketmeyenlere göre kardiyovasküler hastalık geçirme ihtimali azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kardiyovasküler hastalık (CVD), 2016 yılında yaklaşık 17.9 milyon insanı etkileyerek dünyadaki ölümlerin başlıca nedeni arasında gösteriliyor. Uzmanlar, bu hastalıkla baş edebilmek için sağlıklı bir diyetler öneriyor.
Akdeniz ve vejetaryen diyetler gibi bazı sağlıklı diyet türlerinde kuruyemişler kilit gıda bileşeni durumunda gösteriliyor. Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği'nin (EASD) diyabet ve beslenme çalışma grubu, belirli CVD vakaları, bunlardan kaynaklı ölümler ile kuruyemiş tüketimi arasındaki ilişkinin kanıtının özetlenmesi amacıyla meta-analizi çalışması başlattı.
Akdeniz ve vejetaryen diyetler gibi bazı sağlıklı diyet türlerinde kuruyemişler kilit gıda bileşeni durumunda gösteriliyor. Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği'nin (EASD) diyabet ve beslenme çalışma grubu, belirli CVD vakaları, bunlardan kaynaklı ölümler ile kuruyemiş tüketimi arasındaki ilişkinin kanıtının özetlenmesi amacıyla meta-analizi çalışması başlattı.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre; hiç tüketim olmamasına kıyasla günde 10 grama kadar kuruyemiş tüketiminde CVD vaka riskinin yüzde 13 azaldığı gözlemlendi. Günde yaklaşık 15-20 gram kuruyemiş tüketiminde ise CVD vakaları ve bunlara bağlı ölümlerde; sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 32 oranında daha düşük risk görüldü. Benzer biçimde günde 5 grama kadar tüketimde de krize bağlı ölüm açısından yüzde 16 daha düşük risk gözlemlendi. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.