LGS'de rekor sayıda birinci şaşırttı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 719 öğrenci, tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Bu yılki LGS'de özellikle Türkçe soruları adayları bunaltmıştı. Son yılların en zor sınavı diye belirtilen sınavda rekor sayıda birinci çıkması ve bu sayının bir önceki yılın neredeyse 2 katına yükselmesi eğitimciler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
12.07.2025 06:35:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 719 öğrenci, tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Bu yılki LGS'de özellikle Türkçe soruları adayları bunaltmıştı. Son yılların en zor sınavı diye belirtilen sınavda rekor sayıda birinci çıkması ve bu sayının bir önceki yılın neredeyse 2 katına yükselmesi eğitimciler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 2024'te tüm soruları doğru bilerek tam puan alan öğrenci sayısı 352, 2023'te 562, 2022'de 193, 2021'de 97, 2020'de 181 kişi olarak duyurulmuştu. Öte yandan yaklaşık 960 bin adaydan 96 bini eli ayağı düzgün bir liseye yerleşebilecek.
Tercihler 14 Temmuz'da başlıyor
LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci 14 Temmuz Pazartesi başlayacak ve 24 Temmuz Perşembe saat 17.00'ye kadar devam edecek.
LGS yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos'ta açıklanacak.
Birinciler nasıl yerleşecek?
Çok sayıda birincinin çıkması Galatasaray ve İstanbul Lisesi gibi okullara yerleşmede sorun çıkarabilir. Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre, tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla "Okul Başarı Puanı (OBP)" üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki "Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP)" üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.