Lukaşenko, 'hava korsanlığı'nı savundu
Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, ülkesi üzerinden geçen yolcu uçağının zorla indirilerek içindeki muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ilk kez açıklama yaptı. Lukaşenko, "Yolcu uçağını indirmek hakkımızdı" dedi.
27.05.2021 09:46:00





Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, ülkesi üzerinden geçen yolcu uçağının zorla indirilerek içindeki muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasıyla ilgili olarak ilk kez açıklama yaptı. Lukaşenko, "Yolcu uçağını indirmek hakkımızdı" dedi. Parlamentoda milletvekillerine seslenen Lukaşenko, yolcu uçağının bomba ihbarı nedeniyle indirildiğini savunarak, Belarus'u eleştiren Batı'yı da ülkesinin içişlerine karışmakla suçladı. Lukaşenko "Hava sahamızda içinde farklı ülkelerden 123 yolcu ve 6 mürettebatı bulunan bir uçak tehlike altındaydı. Bölgede nükleer santral de bulunuyor. Ülkemin güvenliğini düşünüyordum" diyerek uçağın indirilmesini savundu. Muhalif gazeteci Protaseviç'in uçakta olduğunu bilmediğini de belirten Lukaşenko, "Bilseydim de uçağın indirilmesi emrini verirdim" dedi.
İrlanda merkezli Ryanair havayolu şirketine ait yolcu uçağı geçtiğimiz Pazar günü, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giderken, Belarus'un başkenti Minsk'e inmeye zorlanmıştı. Yolcular arasında bulunan muhalif gazeteci 26 yaşındaki Roman Protaseviç ile 23 yaşındaki kız arkadaşı Sofia Sapega gözaltına alınmıştı. Batılı ülkeler Belarus'un eyleminin uçak kaçırma olduğunu belirterek Lukaşenko yönetimini eleştiriyor. Olaya tepki gösteren Avrupa Birliği (AB), Belarus'a yeni yaptırımlar uygulanması ve bu ülkeye ait hava yolu şirketlerine AB ülkelerinin hava sahalarıyla havaalanlarını kullandırmama kararı almıştı. AB ülkelerine bağlı havayolu şirketlerine de Belarus hava sahasını kullanmama çağrısı yapıldı. HABER MERKEZİ

















































































