logo
10 EKİM 2025


‘Men Atatürk’ün esgeriyem’

08.09.2024 00:00:00

Çocukluğundan vefatına kadar imanıyla tam bağımsızlık ülküsünü doya doya yaşayan, KGB zindanlarından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına uzanan bir hayat.

Bu hayatın ülküsü (hedefi) cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak değildi. O makam ile tam bağımsız Azerbaycan ve Türk-İslam birliğini sağlamaktı.

Hayatını bu hedef için atadı. Komünizmin en kudretli (baskıcı) yıllarında bile Bakü Devlet üniversitesinde öğrenciyken, Azerbaycan tarihini ve Azerbaycan devrim tarihini öğreten dernekler kuran gerçek bir ülkücüydü. O gerçek ülkücünün adı Ebulfez Elçibey'di. 

1970'li yıllarda ülkesinin bağımsızlığı için çalışmaya başlayan Ebulfez Elçibey, bundan dolayı 1975 yılında 'milliyetçilik' suçundan hapse mahkûm edildi.

Azerbaycanlı tarihçi ve siyasetçi Cemil Hasanlı, Ebulfez Elçibey ile onu sorguya çeken KGB ajanı arasında geçen konuşmayı şöyle anlatır:

KGB: "Komünist Parti, devletimiz ve hükümetimiz hakkında suçlayıcı konuşmalar yapıyorsunuz. Sovyetler Birliği'ni kötülemenin sonuçlarını biliyor olmalısınız…"

Elçibey: "SSCB, sizin için vatan olabilir. Benim vatanım, ikiye bölünmüş Azerbaycan. Hayatımın amacı bu yarayı iyileştirmek. Kendini, Türk gören herkesle birlikte Azerbaycan'ı özgürlüğe götürmektir…" diyordu.

Aliyev soyadını değiştirdi

24 milyon kilometrekarelik ve birçok cumhuriyetten oluşan S.S.C.B artık dağılıyor, bağlı cumhuriyetlerde bağımsızlık hareketleri hız kazanıyordu.

1988'de Azerbaycan'da, Sovyetler Birliği karşıtı halk hareketi başladı ve Elçibey, bu hareketin önderleri arasında yer aldı. Halk hareketi, 1989'da Azerbaycan Halk Cephesi (AHC) ismi altında kurumsallaştı ve Elçibey bu hareketin başkanı oldu.

Elçibey liderliğinde kurulan Halk Cephesi, Bakü'de 1 milyondan fazla insanın katıldı büyük bir miting yapmış ve milyonlar "Azatlık, Azatlık" (hürriyet, hürriyet) sloganları atmıştı.

7 Haziran 1992'de yapılan seçimlerde Elçibey yüzde 60,9 oyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçildi.

Elçibey, seçildikten hemen sonra milli devlet kurma yolunda adımlar attı ve Sovyet Rus ordusunu, Azerbaycan'dan çıkararak milli ordu kurdu.

Ülkenin, milli parasını bastırarak Sovyet paralarını devreden çıkarttı.

Komünizmin yıkamadığı bu büyük insanı, öz kardaşları sırtından vurdular ve darbe ile saf dışı bıraktılar.

Atatürk ve Türkiye

Cumhurbaşkanı sıfatı ile Ebulfez Elçibey ilk yurt dışı ziyaretini 1992'de Türkiye'ye gerçekleştirdi.

Ata'nın huzuruna giden Ebulfez Elçibey, Anıtkabir özel defterine:

"Ey böyük Türk'ün, böyük komutanı!

Seni ziyaret etmekle özüm ve bütün milletim adına şeref duydum. Senin esgerin. 'Ne Mutlu Türk'üm Diyene' cümlelerini yazıyordu. (İşte bugün tartışılan Mustafa Kemal'in askerleriyiz, sloganını kaynağı bu cümlelerdir)

Kendisini, "Men, Atatürk'ün esgeriyim" diye tabir eden Elçibey, "Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurarak, nasıl Türkleri esaret zincirinin aşağılayıcı boyunduruğundan çekip çıkarttıysa, bunu milletine duyduğu güvenle, milletiyle beraber başardıysa, Azerbaycan da aynı yoldan gidecektir" diyordu.

"Çok işkence gördüm, çok çektirdiler. Hiçbirine yanmam da bir Atatürk rozetim vardı yakamda, onu aldılar elimden, hala içim yanar" sözlerinin sahibi de Elçibey'dir.

Bizdeki ülkücülerin haberi var mı?

Ebulfez Elçibey, Türklük ile İslam'ı et ve kemik olarak görüyordu. Birkaç sözünü hatırlayalım: 

"Ey ulu Allah'ım, Türklüğümü benden esirgeme.

Bizim bayrağımızda üç renk var:

1. Türklük: Türk kendine dön, kendine dönersen büyük olursun.

2. Hürriyet, demokrasi ve çağdaşlık

3. İslâm

"Türk, değilim diyene karşı sakın ısrar etmeyin. Allah'ın bahşettiği (bağışladığı) şerefi istemeyen şerefsize biz, zorla şeref verecek değiliz ya!."

Ey benim Türk halkım, özüne dön! Özüne dön ve sen büyük olursun.

Siz büyük bir milletin evlatlarısınız… Azerbaycan adı bize sonradan verilmiş, hepimiz, Türk'üz ve Türkçülüğümüzle her zaman gurur duymalıyız.

Biz de, Azerbaycan devleti olarak Hazar Denizini büyük havzaya çevireceğiz. O zaman Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Rusya, Gürcistan ve Türkiye, Hazar Havzasındaki bu birliğin üyesi olacaklardır. 

Bu meydana geldiğinde Kafkasya'nın kapısı Karadeniz vasıtasıyla Avrupa'ya açılacak. Yarın öyle bir zaman gelecek ki, Hazar vasıtasıyla bütün Turan'ın kapıları, Avrupa'ya açılacak. Türk dünyasını aydınlık yarınlar bekliyor.

Halkımızın unutturulmaya çalışılan âdetlerini, benliğini kendisine tekrar vermek, bizim birinci maksadımızdır. Milli şuurlanma olmadan Azerbaycan'ın bağımsızlığı, geleceği karanlıktır. 

Azerbaycan Türk'ü ilk önce milli varlığını anlamalı, özünü, öz halkını, öz dilini, tarihini, kültürünü, vatanını derinden öğrenip bilmeli, sevmeli, korumalı, yükseltmeli ve onlara sahip çıkmayı becermelidir.

Tek sözle, bugün bütün Azerbaycan Türkleri milli mukadderatlarını tayin edebilmek için mecburen milli kimliklerini kavramalı ve bu yolda mücadele vermelidir.

Azerbaycan'ın birliği geleceğimizin başlıca meselesidir. Karabağ'ın anahtarı Tebriz'dedir. Azerbaycan halkı, İran'dan ayrılmalı, müstakil devletini kurmalı ve sonra da kuzeydeki devletle görüşmeler yaparak bütün müstakil ve demokratik Azerbaycan devletini kurmalıdır. Azerbaycan halkı, o güne şimdiden hazırlanmalıdır."

BTP lideri Hüseyin Baş ne diyor?

"Bir grup Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlığını kabul etmeyip kendisine yeni bir devlet kurmak istediği zaman terörist oluyor. Devletimiz onu terörist olarak tanıyor mu, tanıyor. Haklı mı, haklı. 

Peki, bu ülkenin kurucusu ile bu ülkenin kurucu değeri ile kavga eden cumhuriyeti istemeyen ve saltanatı isteyen nedir? 

Aynı mantıkla baktığın zaman teröristtir çünkü sen cumhuriyeti ortadan kaldırmak istiyorsun, sen Atatürk'ü ortadan kaldırmak istiyorsun. 

Senin sorunun benim yaşadığım vatanla, benim yaşadığım devletle, benim yaşadığım cumhuriyetle. Ben cumhuriyetime göz dikene, cumhuriyetimi ortadan kaldırmaya çalışana terörist derim. Bunun başka izahı olur mu?

Ne yapacağız? 

"Hiç sağınıza solunuza bakmadan, hiç bir farklı düşünceye kapılmadan gündeminiz, aklınız, fikriniz, dünyanız, vatanınız, milletiniz, devletiniz olacak. 

Bir Türk nasıl olması gerekiyorsa, bir Türk evladı, Türk genci nasıl olması gerekiyorsa öyle yaşayacaksınız. 

Nasıl? Türk genci hem çalışkandır, hem kazanır bereketlidir, hem mücadele eder inatçıdır, hem de hedefine ulaşır idealisttir. 

Türk genci buysa, böyle olması gerekiyorsa hepimiz böyle olmak zorundayız."

Ne mutlu Türküm, diyene…

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
7,4 büyüklüğünde deprem
Can veya mal kaybı bildirilmedi
Venezuela'dan BM Güvenlik Konseyine acil toplantı çağrısı
Gerekçe, ABD'nin Karayipler'deki hareketliliği
İsrail basını, ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını yayımladı
Tüm İsrailli esirler serbest bırakılacak
İsrail hükümeti, ateşkes anlaşmasını onayladı
5 bakan karşı oy kullandı
ABD basınından dikkat çekici iddia
ABD, ateşkesi izlemek için 200 asker gönderecek
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
'Gazze görev gücünde yer alacağız'
İsrail - Hamas anlaşmasını değerlendirdi
CHP İmralı heyetinde yer alacak mı?
'Önce AK Parti kendi tutumunu belirlesin'
Türkiye bu hale nasıl geldi?
BTP'den iktidara kritik sorular
DEM'den Bahçeli'ye cevap
'Bir takım adımların atılması gerekiyor'
İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. soruşturmasında gelişme
23 şüphelinin ifade işlemleri başladı
İsrail ateşkes dinlemiyor
Gazze bombardıman altında
'Tam olarak uygulanmasını bekliyoruz
Dışişlerinden Gazze ateşkesi açıklaması
İsrailli esirlerin teslim tarihi belli oldu
Trump'tan Türkiye'ye teşekkür
Kütahya Simav yine depremle sarsıldı
Büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü
7,4 büyüklüğünde deprem
Can veya mal kaybı bildirilmedi
Venezuela'dan BM Güvenlik Konseyine acil toplantı çağrısı
Gerekçe, ABD'nin Karayipler'deki hareketliliği
İsrail basını, ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını yayımladı
Tüm İsrailli esirler serbest bırakılacak
İsrail hükümeti, ateşkes anlaşmasını onayladı
5 bakan karşı oy kullandı
ABD basınından dikkat çekici iddia
ABD, ateşkesi izlemek için 200 asker gönderecek
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
'Gazze görev gücünde yer alacağız'
İsrail - Hamas anlaşmasını değerlendirdi
CHP İmralı heyetinde yer alacak mı?
'Önce AK Parti kendi tutumunu belirlesin'
Türkiye bu hale nasıl geldi?
BTP'den iktidara kritik sorular
DEM'den Bahçeli'ye cevap
'Bir takım adımların atılması gerekiyor'
İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. soruşturmasında gelişme
23 şüphelinin ifade işlemleri başladı
İsrail ateşkes dinlemiyor
Gazze bombardıman altında
'Tam olarak uygulanmasını bekliyoruz
Dışişlerinden Gazze ateşkesi açıklaması
İsrailli esirlerin teslim tarihi belli oldu
Trump'tan Türkiye'ye teşekkür
Kütahya Simav yine depremle sarsıldı
Büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.