Merkez'in faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor
Yabancı uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başladığı faiz indirim sürecine enflasyonun yavaşlama eğilimine girmesiyle birlikte devam edeceğini öngörüyor.
21.01.2025 21:54:00
AA
AA





Yabancı uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başladığı faiz indirim sürecine enflasyonun yavaşlama eğilimine girmesiyle birlikte devam edeceğini öngörüyor. Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin Aralık ayında politika faizini 250 baz puan düşürdüğünü anımsatarak, Bankanın, faiz indirim sürecine başlanmasıyla finansal piyasaların TL hikayesine olan ilgisini sürdürme ihtiyacı arasında denge kurmaya çalıştığını belirtti.
Drimal, "Yüzde 44.38 ile sürpriz şekilde düşük gelen enflasyon, ikinci bir faiz indirimi için kapı açtı" görüşünü aktardı. TCMB'nin Ocak ayı toplantısında politika faizini 250 baz puan düşüreceği öngörüsünde bulunan Drimal, ancak bu hamlenin "TL'de sert düşüş" gibi istenmeyen piyasa tepkisinin önüne geçmek için politika metninde muhtemelen temkinli açıklama yapılabileceğini belirtti.
In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB'nin Ocak ayı toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45.00'a indireceği öngörüsünde bulundu. Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Hans-Christian Wietoska da "Merkez Bankası'nın, para politikası görünümüne ilişkin olarak yakın vadede aralık toplantısındaki hızla faiz indirimlerine devam etme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Wietoska, "TCMB'nin faiz indirimlerindeki bu hızını 2. çeyreğin (Mayıs ayı) ortasına kadar sürdürmesi ve Nisan 2025'e kadar yüzde 40.0'lık bir politika faizine ulaşması mümkün olabilir. Nisan ayından sonra enflasyonda daha sınırlı bir yavaşlama bekliyoruz ve dolayısıyla 2025'in geri kalanında daha yavaş faiz indirim hızı öngörüyoruz. 2025 yılı sonuna kadar politika faizinin yüzde 32.50'ye kadar gerilemesini öngörüyoruz. Bu, daha kademeli bir dezenflasyonist süreç beklentimizi yansıtmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu, politika faizini belirlemek için 23 Ocak'ta toplanacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.