Dünkü yazımda artık siyasetçilerin bile itiraf ettikleri, 'Türkiye'nin beka sorunundan' bahsetmiştim.
Evet, devlet dış politika ve ekonomide özellikle müttefik denilen ABD ve AB tarafında tam bir kuşatma altında. Bu güçler, ülkemiz yargısından siyasetine, ihracatından ithalatına kadar her şeyde kendilerinde söz hakkı görüyorlar ve maalesef kararlarını da bir şekilde uygulatıyorlar.
Bölgemizde dost diyebileceğimiz bir tek devlet yok. Sınırlarımız adeta terörist yuvası haline geldi.
İç politikada adeta bir hesaplaşma yaşanıyor. Planlı bir şekilde kültürel sömürü sonucu kimliğinden uzaklaştırılmış milletimiz, etnik, dini ve siyasi kimlikleri öne çıkarılarak, kutuplaştırılıyor.
Üstüne ekonomik krizler ve sosyal ahlaksızlıklar da eklenince ortaya bu topraklar üzerinde emeli olan devletlerin iştahını kabartan bir tablo çıkıyor.
Milletin önünde olanlar birbirlerine, yine karşılıklı olarak milletin bazı kesimlerine demedikleri şey, yapmadıkları benzetme bırakmıyorlar. Ama sorunların çözümü için ezberledikleri 'birlik olma' kavramını kuruyorlar.
Nedir birlik olma? Bu millet nasıl bir olur? Dün ne diyordun, bugün ne diyorsun? Bu birliği sağlayacak bir projen, modelin yani bir maya var mı elinde? Yok.
Tam bağımsız bir Türkiye için, kardeşin kardeşe kin gütmemesi hatta kan dökmemesi için, Türkiye'nin Ortadoğu'da ve Avrasya'da lider devlet olabilmesi için bir olmak, birlik olmak zorundayız. Ama nasıl?
Güçlü bir milli kimliğin oluşması için neler yapılmalıdır; yani milli kimliği gerçek manada ortaya koyacak olan Milli Devletin yapması gerekenler nelerdir?
Bu soruların cevabı, sadece Prof. Dr.
Haydar Baş'ın "Sosyal Devlet-Milli Devlet" modelinde ilmi olarak verilmiş ve projeler şeklinde sunulmuştur. Bu eşsiz eserden çıkardığım bazı vurguları aktarayım;
* Milli birlik ve tam bağımsız bir Türkiye için birilerine bağımlı olma, yani mandacılık zihniyetinden derhal kurtulmalı, tam bağımsız bir Türkiye olmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için başta AB ve ABD olmak üzere bütün ülkelerle ilişkilerimiz yeniden gözden geçirilmeli, dış politikada milli menfaatler dikkate alınmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için ülkemizin tehdit algılaması belirlenmeli, iç ve dış tehdit algılamaları yeniden ele alınmalı, kırmızıçizgiler keskin bir şekilde çizilmeli ve bunlar dış politikada belirleyici olmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için aramızda kader birliği olan devletler ile iyi ilişkiler kurulmalı, bu topraklar üzerinde emeli olmayan devletlerle ittifaklar, müttefiklikler oluşturulmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için milli para devreye konmalı. Paramız, doların ya da başka bir yabancı paranın tercümesi olmamalı, emeğimiz ve üretimimiz karşılığı, kendi milli paramız olmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için hem üretim, hem de tüketim emme basma tulumba misali desteklemeli ve ekonomiyi denge konumunda tutmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için sürdürülebilir borçlanma saçmalığından kurtulup, sürdürülebilir büyüme mantığına geçilmelidir.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için Dünya Bankası, dünya çapındaki para fonları ve şirketlerin bu topraklardaki işlev ve varlıkları derhal sonlandırılmalıdır.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için yeraltı servetimizin envanteri ciddi bir şekilde çıkartmalı ve madenlerimizi devlet-millet ortaklığıyla işletilmeliyiz. (Avrupalıların itiraf ettiği maden rezervlerimizin ham ederi 3 katrilyon dolar)
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için tarım ve hayvancılığı stratejik bir sektör olarak ele alarak ciddi manada desteklenmelidir.
Böylece hem gıdada bağımlılıktan kurtuluruz, hem de gıda güvenliğini temin etmiş ve de işsizliğin çözümünde büyük bir adım atmış oluruz.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için dar bölge sanayi sistemini devreye koyarak sanayi ve teknolojiyi ülkenin her noktasına yaymalıyız.
* Milli birlik ve tam bağımsız Türkiye için devlet, "BABA" olmak zorundadır. Bu vasıfla devlet, her bir ferdinin, başkasına muhtaç olmadan "devlet baba"nın kanatları altında güvenle yaşamasına imkan tanımalıdır.
(yarın devam edelim)…